V prvním závodě v Kramolíně skončil Michek třetí a na skoro domácí trati v Pacově chtěl zaútočit na příčku nejvyšší, což se mu také nakonec podařilo. Jihočech zajel nejlepší čas už v ranním seznamovacím tréninku. V kvalifikaci se ale musel sklonit před svým týmovým kolegou Francouzem Florentem Richierem a Františkem Smolou.

Třetí místo ale bral. „Časy byly hodně vyrovnané a třetí místo je pro výběr místa na startu ve finálových jízdách dostatečné. Trať byla při kvalifikaci ještě docela rovná. V závodech už byla dráha více rozbitá a tam už se více projeví technika jízdy, takže jsou mezi jezdci větší rozdíly," vrací se Michek k nedělnímu závodu. „Třetí místo bylo dobrou výchozí pozicí pro odpolední jízdy," dodal.

Start do první finálové jízdy však závodníkovi týmu Buksa/ Ados KTM nevyšel ani zdaleka ideálně. Začínal až někde kolem desátého místa. „To je v současné konkurenci trošku problém, protože není jednoduché prokousat se dopředu," připouští.

Nějaký čas mu trvalo, než pokořil třeba zkušeného Martina Žeravu. „Ten jede první kola vždy velice rychle a nebylo jednoduché se před něj dostat," oceňuje výkon české veteránské jedničky. „Předjel jsem ale i Petra Bartoše a Florenta Richtera. Dostal jsem se až na třetí místo za Marka Sukupa. Stíhali jsme spolu Frantu Smolu, jenž jel s náskokem v čele," popisuje dramatickou první jízdu.

Drama vyvrcholilo v závěrečných dvou kolech, kdy se Sukup s Michkem dotáhli až za Smolova záda. „V předposledním kole jsem předjel Marka Sukupa a už jsem se dostával i na první místo před Smolu. Bohužel Marek Sukup byl v zatáčce ve vnitřní koleji pode mnou a dost natvrdo mi to tam šoupl, jak se říká. Rozhodně si na to ale nestěžuji. Motokros je tvrdý sport a podobné i trochu drsnější konflikty se v něm stávají," nestěžuje si Michek, ale zároveň naznačuje, že podobný styl jízdy mu není úplně vlastní. „Jsem závodník, který vyhledává spíše čistější předjíždění. Ale nejsem typ, který by se kvůli tomu někde hádal v depu. Marek jel dobře, tvrdě a rozjížďku nakonec vyhrál," sportovně uznal.

Jihočecha pád vyřadil z boje o prvenství, ale nakonec projel cílem první jízdy alespoň druhý. „Franta Smola měl v posledním kole také pád, takže jsem měl takové štěstí v neštěstí. Každopádně byla první jízda pěkným závodem. Lidi hodně fandili, takže to byla paráda. Spokojeni byli nejen diváci, ale i moji partneři. Podat ruku mi přišel i můj osobní sponzor ze Lhenických kotlů, který se na závod přijel podívat. Byl to opravdu pěkný závod," zdůrazní.

Do druhé jízdy odstartoval Michek lépe a v první zatáčce figuroval na druhém až třetím místě. „Udělal jsem tam ale drobnou chybičku. Ještě horší to však bylo ve druhé zatáčce, kde měli přede mnou kontakt Franta Smola s Rudou Weschtou a spadli mi přímo pod kola. Už se to nedalo ani objet ani zabrzdit, takže jsem bohužel někoho z nich přejel. Znamenalo to docela velké zdržení a začínal jsem tak zase z nějakého šestého místa. Pořád to ale byla lepší výchozí pozice než v první jízdě," uvádí Michek.

Rychle se prokousal na třetí místo, na kterém jezdil zhruba polovinu rozjížďky. To ale nebylo umístění, se kterým by byl nejlepší současný český motokrosař spokojen. „Povedlo se mi dostat na druhé místo před Marka Sukupa, kterému jsem hned vzápětí ujel. Začal jsem stíhat vedoucího Romančíka, kterého se mi povedlo předjet v nějakém dvanáctém kole. Udělal jsem si před ním drobný náskok a své tempo jsem si udržel až do cíle," spokojeně hodnotí druhou jízdu, kterou nakonec zcela ovládl a na druhého Romančíka měl v cíli náskok jednadvaceti vteřin. „Z první jízdy jsem byl takový příjemně naštvaný a jsem rád, že se mi ta druhá takhle povedla."

Ve druhé jízdě už byla trať poměrně značně rozbitá, což je voda na Michkův mlýn. „Pokud je dráha rovná, tak se výkonnostní rozdíly dost stírají. Na těžké trati si člověk musí vybrat stopu a dá se tam více vymyslet, než když je srovnáno a je to úplně rovné," vysvětluje.
Celkově to byl v Pacově tradičně motokrosový svátek. Závody měly vysokou úroveň, organizace klapala a přišlo hodně diváků. Návštěva se blížila pěti tisícům fanoušků motokrosu. „Trať byla obsypaná lidmi a před takovouhle kulisou je radost si zazávodit. Je příjemné, že takovéhle závody se jezdí skoro na jihu Čech," nešetřil chválou směrem k pacovskému závodu.

Kromě Michka však jihočeská stopa moc výrazná nebyla. Při absenci dlouhodobých marodů Kováře a Fiňka stojí za zaznamenání snad jen jedenácté místo Davida Soldáta ve třídě MX2, Adolf Straka z Motosportu Chýnov byl mezi veterány sedmý a Natálie Bartková v kategorii žen osmá.

Michek se stal vítězem závodu a vedoucího Sukupa stáhl v průběžné klasifikaci na pouhé tři body. Další závod se jede 5. – 6. července v Jiníně. „Rád už bych prolomil tu nepříjemnou tradici, že na jihočeských tratích v Kaplici a právě v Jiníně zrovna nezářím," směje se.
V Jiníně se nedávno neodjel krajský přebor. Důvodem byl protest jezdců proti nepřipravené trati. Něčeho podobného se v červenci Michek neobává. „Nebyl jsem tam, tak bych to nechtěl nějak hodnotit. Trošku mě zarazilo, že se sice závody zrušily, ale potom se tam celý den trénovalo. Nevím, jak moc byla trať sjízdná, nebo nebyla. Nebyl jsem tam, takže to nemohu soudit. Každopádně věřím, že po takovémhle zádrhelu ale bude mistrovství republiky perfektně připravené a nic se nepodcení," je přesvědčen.

O tomto víkendu čeká Michka závod mistrovství Evropy třídy Open v Chorvatsku a hned o týden později ve Slovinsku. „Tam se ukáže, jestli jsem schopen zaútočit na příčky nejvyšší a podle toho se rozhodnu, jestli bych se vypravil i na poslední závod do Běloruska. Každopádně jsou to pro mě dva hodně důležité závody," připouští.