V Pacově to byl v neděli opět opravdový svátek motokrosu. Výborně připravený jeden z nejmodernějších areálů u nás a především početná divácká kulisa. „Už v sobotu odpoledne jsem si procházel trať a vše bylo perfektně nachystané. Přálo i počasí. Byly to fakt velmi pěkné a dramatické závody," chválil si Michek.

V roli obhájce posledních dvou titulů to ale neměl vůbec jednoduché. V kvalifikaci zajel čtvrtý čas. „Kvalifikace byla hodně vyrovnaná. První pětka byla strašně našlapaná a vyhrát mohl kdokoliv," připustil nejlepší český motokrosař posledních let.
Start do první finálové jízdy Jihočechovi nevyšel vůbec podle představ a musel se prokousávat dopředu ze zadních pozic. „Start jsem měl špatný," přikývne. „Trochu jsem se tam zamotal do skrumáže. Někteří kluci spadli. Mně se pád naštěstí vyhnul, ale musel jsem trochu přibrzdit. Nebylo to ideální," připustí.

Poté však předvedl parádní stíhací jízdu a cílem první jízdy projel jen těsně za vítězným Petrem Smítkou. „Povedlo se mi prokousat se na druhé místo. Petr měl sice docela náskok, ale chtěl jsem ještě zabojovat a udělat jízdu dramatičtější. Snažil jsem se co nejvíc stáhnout jeho náskok, abych ho znervózněl. Bojoval jsem až do poslední zatáčky a nakonec jsem byl druhý pouze o necelou vteřinu," rozhodně nehodil jen tak flintu do žita.

Start do jízdy druhé už vyšel Michkovi podstatně lépe. „To bylo bez problémů a začínal jsem kolem pátého místa," vypráví. Poměrně rychle se probil na druhou příčku. Na čele ale jezdil s poměrně velkým náskokem Jaromír Romančík. „Jardu jsme začal stahovat. On potom udělal chybu a spadl, takže jsem se dostal na první místo. Škoda, že to bylo bez souboje, který by se divákům určitě líbil. Ale myslím, že závody se lidem i tak musely líbit," míní. „Musel jsem se v obou jízdách probíjet zezadu. Dokázal jsem vyhrát, i když starty jsem neměl zrovna ideální. Za to jsem rád," připustil.

Vstup do domácího šampionátu tak Michkovi vyšel na výbornou. „Loni jsem byl na prvním závodě v Kramolíně druhý a třetí. Letos to bylo lepší a jsem rád, že nemusím sundavat červenou tabulku pro nejlepšího jezdce. Ukázal jsem, že i nadále se mnou soupeři musí počítat," chválí si.

Z prvního závodu našeho šampionátu měl velmi dobrý pocit. „Znovu se ukázalo, že Pacov je Mekkou motokrosu. Přišlo ohromné množství diváků, což bylo výborné. Právě pro ně se hlavně motokros jezdí. Kulisa byla opravdu parádní," nešetřil superlativy.

První závod také napověděl leccos o vývoji celé sezony. „Ukázalo se, že v naší třídě je nějakých deset jezdců, kteří se vyjeli na skutečně dobrou úroveň. Čekají nás letos kvalitní závody a určitě se bude nač dívat," je přesvědčen.

Nyní čeká Martina Michka o posledním květnovém víkendu mistrovství Evropy ve slovinské Orehova Vsi, kde si bude chtít udržet vedení v průběžné klasifikaci.

Český šampionát pokračuje zase 5. června v Kramolíně u Nepomuku.