Bývalý reprezentant v basketbalu a plavecký mistr republiky Lukáš Kraus „dohrává“ sportovní kariéru v dresu českobudějovických Legend. Ty ovládly okresní soutěž pod koši a pro příští sezonu se přihlásily do kraje, kde tak České Budějovice po řadě let budou mít svého zástupce.

České Budějovice - Basketbalovou šou uprostřed města si nenechal v minulosti ujít například bývalý reprezentant Lukáš Kraus (vlevo).Zdroj: Deník / Kalinics MichaelPoslední duel o body Lukáš Kraus vynechal kvůli zranění. „Po víkendu, kdy jsem se věnoval krosfitu, mě rozbolelo koleno. Jde o kondičně silový trénink, udržuji se - a prostě jsem to přehnal,“ litoval Lukáš Kraus, jenž se chopil alespoň trenérské taktovky a přihlížel, jak jeho tým poprvé v sezoně prohrává – a zrovna v derby s Tygry. „Kluci jsou zvyklí, že nějaké body dávám,“ připustil bývalý hráč Liberce, J. Hradce, Děčína či Pardubic, jenž ale nastupoval i ve Španělsku a Rakousku.

Legendy se během utkání radí podle vývoje na hřišti. Trenéra, který by měl hlavní slovo, zatím nepotřebovaly. „Manažer je Honza Schönbauer, jinak se koučujeme navzájem,“ popisuje Kraus. „Jako trenér je snad vedený Standa Šimášek. Petr Vozdecký je kapitán - a ten co řekne, to platí,“ usmívá se nejslavnější odchovanec budějovického basketbalu, ke kterému jako dorostenec přeběhl z bazénu.

Ondrej Procházka (stojí nahoře pátý zleva) a Lukáš Kraus (osmý zleva) z týmu Legends se na konci minulého roku představili v exhibičním zápase v hale ZŠ Kubatova.
Vzpomínky pod koši ožily, Legendy kolem reprezentanta Lukáše Krause vedou okres


Název Legends zní trochu sebevědomě, nadneseně. Právě Lukáš Kraus se ale svou účastí na ME pro budějovický basketbal legendou opravdu stal. Velký sportovní talent je dnes otcem od rodiny a okresní angažmá si pochvaluje. „Po letech jsme se s kluky z dorostu sešli, víceméně můj ročník, a jsme rádi, že si spolu můžeme zahrát. K nám přišel Schön (Jan Schönbauer, pozn.), který to dal nějak dohromady, a parta, která tu byla, se stmelila,“ chválí si.

Basketbalový turnaj se po roce vrátil do centra Českých Budějovic.
Hvězda basketbalu tři na tři si turnaj u Samsona užila


Mistrovský celek o třídu povýší. V minulých dnech okresní vedení ČBF potvrdilo, že Krausův tým podal přihlášku do krajského přeboru. „Nechceme hrát víkendy, ale krajský přebor se hraje o víkendech, tak uvidíme, jestli nám vyjdou vstříc,“ krčil Lukáš Kraus rameny ještě v době, kdy hráči netušili, jak to dopadne.

Českobudějovický odchovanec Lukáš Linhart oblékal dres Děčína.
Basketbalista Lukáš Linhart by se rád podíval do světa

Legendy bezesporu mají dost zkušeností a basketbalových šikulů, aby udělaly krajskou palubovku kvalitnější a pro diváka atraktivnější. Po letech mohou navázat na někdejší působení Koh-i-nooru (později BSK ČB), předchůdce dnešních Tigers České Budějovice. V soutěži tehdy střelecky exceloval Tomáš Budínský, který už se dnes basketbalu nevěnuje, ale někteří jeho spoluhráči z BSK jsou připraveni do boje. „Nějaké jméno jsme si udělali, takže o nás v kraji ví, což je dobré, a vědí, že to můžeme hrát a dát soutěži zase nějakou novou tvář,“ míní Lukáš Kraus.

Legendy vzal pro novou sezonu pod svá křídla klub Tigers Basketball ČB, který vyšle do soutěže i své mladíky pod vedením zkušeného kouče Marka Kosa. Tým kolem kapitána Vozdeckého už trénoval ve Stromovce. Jako posila přichází Tomáš Šustek, hrát zápasy bude nováček KP vždy v pátek.