I v letošní zimě budou sjezdovky ve Skiareálu Lipno dějištěm nejen lyžařských a snowboardových závodů. „V programu jsou dva lyřažské závody v rámci jihočeské a západočeské župy,“ nahlíží do kalendáře ředitel společnosti Lipno Servis Luboš Krejza. „A poslední sobota v únoru bude patřit celorepublikovým závodům Masters,“ upozorňuje na měření sil veteránů. „Přihlásili se všichni bývalí závodníci, slalom a obří slalom budou mít na sjedzovce číslo jedna výbornou účast.“ Celá řada dalších závodů v sezoně bude speciálně vypsána pro mládežnické kategorie.

Snowboard

Na své si přijdou i vyznavači snowboardových měření sil. „V našem areálu se odehraje závod čtyřikrát čtyři – Český pohár,“ informuje s předstihem Luboš Krejza. I letos přijedou zdokonalit své umění účastníci Lipno Ski campu. „Jsou do něj zařazeny vycházející hvězdy z jižních a západních Čech.“ Podle průběžných propočtů se do kempu zapojí zhruba 180 dětí. „Společně trénují, mají vyhrazenu kompletně jednu celou sjezdovou trať, na které jsou vytyčeny tři trasy vedle sebe. Jedna z nich je měřená.“ Probíhat budou třídenní tréninkové cykly, které budou vždy zakončeny závodem.

Brusle a běžky

Oblíbená bruslařská dráha přímo na jezeře bude možná v budoucnu dějištěm SP v rychlobruslení. Ne ale letos. „Jsme v úzkém spojení s Lipno skate clubem z Holandska,“ vysvětluje obchodní ředitel Lipno Servisu Martin Řezáč. „Chtějí být na Lipně pět týdnů permanentně, aby předávali zkušenosti, ale závod nebude. Ten reálně připadá v úvahu až na další sezonu.“ Zájem o rychlobruslení ale narůstá. „Dokonce se našla podnikatelka, která ho bude na Lipně vyučovat,“ doplňuje Krejza.
   A běžky? „Frymbusrká stopa je tradiční, jen loni byla na jezeře, kde to bylo o soupaži a rychlosti, letos se zase vrátíme na náročnou trať mezi Frymburkem a Lipnem,“ říká Luboš Krejza. Nejdelší trasa Frymburské stopy bude půlmaratonová (21 km), nejkratší poběží děti (100 m).