Smečař Jiří Novák je odchovancem českobudějovického volejbalu. V Budvar aréně se dnes a zítra odehraje atraktivní představení Světové ligy. Domácí česká reprezentace vyzve Jižní Koreu. A Novák bude přímo u toho! V roli druhého asistenta trenéra Šmejkala připravuje hráče na nevšední okamžiky. Poprvé v historii se bude Světová liga volejbalistů hrát v Budvar aréně.

Co jste si říkal, když k vám doputovala zpráva, že se bude hrát Světová liga v Č. Budějovicích?

Určitě jsem měl radost. Ani ne tak za sebe, ale hlavně za hráče, kteří tu možnost mají, za lidi, kteří si to zaslouží. To není jen za tento rok, za sezonu, ale za celou epochu, ve které Jihostroj začal vynikat a diváci mu v tom ohromně pomáhali. Především pro fanoušky je Světová liga v jejich městě obrovské ocenění.

Hráči přímo místo velkého zápasu tolik neřeší?

Profesionálům je tak trochu jedno, kde hrají, v jakém městě nastoupí, ale doma je doma. Pro všechny, kteří se zajímají o volejbal v okolí Českých Budějovic, kteří tímto sportem žijí,  je tento dvojzápas super příležitost. Po delší době se půjdou podívat na český volejbalový nároďák.

Co říkáte tomu, že kurt byl postaven v Budvar aréně? Velký prostor, zimní stadion…

To je samozřejmě obrovská zajímavost, ještě nikdy se v Budvar aréně volejbal nehrál. I to by mohl být motivační prvek, který fanoušky na zimní stadion přiláká.   I já sám jsem zvědavý, jak to přímo při zápase bude vypadat.

Mají se diváci na co těšit?

No jistě. Bude určitě nějaká show, pokud přijde i dost lidí, mohla by být super atmosféra.  V tomto směru je to hrozně pozitivní akce.
Nenapadlo vás ani na okamžik, že je škoda, že už u toho nebudete přímo jako hráč?
Takhle se to nedá brát. Moje volejbalová kariéra jednou skončila, teď už jsem prostě na jiné koleji. Osobně ale jsem  moc rád, že se hraje v Českých Budějovicích, strašně se na oba zápasy těším.

Máte zkušeností na rozdávání, jak vnímáte zápasy Světové ligy ČR – Jižní Korea?

Mohlo by to vypadat, že se ve volejbalovém prostředí pohybuju dlouho, že jsem opravdu už zažil hodně, ale toto je zase něco speciálnějšího.  Kluci z Budějovic jsou zvyklí hrát před fanoušky prakticky každý týden, ale na tento zápas se hrozně těší, protože to je  něco nového, co možná už nikdy nebudou mít příležitost ve své kariéře zažít.

Vyhrajeme nad  Jižní Koreou?

Včera večer jsme se na  zápas Korejců dívali. Osobně si myslím, že všechny čtyři týmy v této skupině jsou naprosto rovnocenné. Platí to o našich, Portugalcích, Korejcích i o Nizozemsku. Každý může každého porazit, může s ním ale i prohrát. Uvidíme.

Co vám ukázalo video ze dvou zápasů v Nizozemsku? Jsou Korejci hodně silní?

V tom prvním měli Korejci ještě problémy s aklimatizací. Druhý zápasu vyhráli. Teď už jsou v Evropě zase o týden déle,   víc si zvykli na denní evropský režim,  budou určitě nebezpeční. Pokud ale podáme lehce nadstandardní výkon, který nám pomohl třeba ke kvalifikování na mistrovství Evropy, tak  bychom měli Korejce porazit.