V hlavní kategorii se teprve podruhé v šestnáctileté historii běželo 7 kilometrů. "Jsem rád, že jsou stromy krásně bílé," díval se se zalíbením na promrzlou trať hlavní pořadatel Zdeněk Mikšovský. "Přál jsem si zimní krajinu, takto je atmosféra krásně vánoční, mikulášská." Právě on si velice dobře pamatuje také na první ročník atletického závodu: "Tehdy pršelo, lilo jako z konve, tady všude stálo deset centimetrů vody," ukazoval na okolí fotbalového hřiště, které v roce 2017 krásně pokryla bílá sněhová barva. "Tehdy účast nebyla veliká," vracel se k prvnímu roku, kdy se v obci Včelná běželo. 

DERBY. Čtvrté podzimní kolo divize nabídlo duel mezi Malší Roudné a Soběslaví, které vyhráli na penalty hosté. Na snímku zleva Matyáš Markytán, soběslavský Jan Suchan a Ladislav Vávra.
S divizním podzimem panuje jen průměrná spokojenost

Za šestnáct let počet atletů několiknásobně narostl. Na trať vyrážejí velcí i malí. Dohromady pořadatelé napočítali víc  než 100 účastníků. "Já běhám moc rád, zvládnu třísetmetrovou trať," vyprávěl Jakub Šulista. Vedle něj se připravoval na stejnou vzdálenost Vojtěch Bílek. "Už jsem tady vyhrál," smál se šikovný sportovec, který nezapře sportovní geny. Jeho tatínek Jaroslav vyhrál slavný cyklistický Závod míru a v obci Včelná přijal tentokrát roli startéra.

Absolutním vítězem tradičního Mikulášského běhu v obci Včelná byl jihočeský populární vytrvalec Jan Bláha. Závod uspořádal obecní spolek Včelňáci ve spolupráci s obcí a SK Včlená.