Název avizuje cyklistický závod, který bude jedním z vrcholů letní cyklistické sezony na českých silnicích. Centrem závodu bude Jindřichův Hradec, na otázky Deníku velmi ochotně odpovídal starosta města Stanislav Mrvka.

Město přivítá velký etapový závod. Jste sám cyklista? Jaký máte vztah k tomuto sportu?
Velmi kladný, ale bohužel se tomuto koníčku nemohu věnovat podle svých představ. Proto také každý rok turistickou sezonu zahajujeme a končíme cyklistickou akcí Přes kopec na Hradec. Na účast si opravdu nemůžeme stěžovat. Bývá podle povětrnostních podmínek asi tak pět set až sedm set zaregistrovaných účastníků.

Jsou cyklisté častými návštěvníky vašeho města? Vídáte často v ulicích vyznavače šlapání do pedálů?
Krajina kolem Jindřichova Hradce a zejména prostor České Kanady nabízí cyklistům řadu zážitků a je rok od roku více navštěvovaná. Nejsou to trasy jen po rovném asfaltu, ale i původní přírodou, a některé mají přesah do Dolního Rakouska.

Co říkáte mezinárodnímu rozměru závodu?
Rozhodně tento závod v mezinárodním obsazení doporučuji. Už dva roky jsme o tomto jednali se starosty Dolního Rakouska v rámci Euroregionu Silva Nortica a myslím, že se nám jejich zájem podařilo probudit.

Co říkáte zvolenému terénu? Rozhodnou o celkovém vítězství podle vás Novohradské hory?
Já osobně nejsem přítelem rovinatých tras, a tak jsem přesvědčen, že kopce Novohradských hor přinesou zpestření a ověří síly jednotlivých družstev.

Je závod Okolo jižních Čech už tradičně zapsán do letního programu J. Hradce?
Tento závod je nedílnou součástí kalendáře akcí ve městě a to, že byl Jindřichův Hradec zvolen centrem závodu, byl ze strany pořadatelů prozíravý počinek.

5 etap, 606 kilometrů 

Ilustrační fotoZdroj: Archiv Deníku
30. 8. 1. etapa: prolog v J. Hradci
(zaváděcí časovka týmů na 2,5 km v centru města)
31. 8. 2. etapa:
Č. Budějovice – Tábor
1. 9. 3. etapa: 
Č. Velenice – N. Bystřice
2. 9. 4. etapa:
Třeboň – Kaplice
3. 9. 5. etapa:
Dačice – J. Hradec