Jednatřicetiletý rodák z Bratislavy se vrací do nejvyšší české soutěže po deseti letech a v následující sezoně oblékne dres nejúspěšnějšího týmu posledních let. Ano, Peter Pláteník se v těchto dnech na příští roky upsal mistrovskému Jihostroji a co nejdříve se zapojí do přípravy jihočeského mužstva.
V českobudějovické Sportovní hale ho přivítali prezident klubu Jan Diviš, trenér Jan Svoboda a manažer Zdeněk Scheichl. „Co od nové posily očekávám? Věřím, že Peter bude svým temperamentem bavit diváky a bude usměrňovat mladší hráče jak na  hřišti, tak v šatně," uvedl Jan Diviš. Odchovanec  Havlíčkova Brodu podepsal v Českých Budějovicích smlouvu na čtyřleté období. „Je tam klauzule, že obě strany mohou odstoupit od smlouvy v případě, že by hráč třeba dostal nějakou mimořádně výhodnou nabídku ze zahraničí," doplňuje prezident jihočeského klubu detail smlouvy.

„Poprvé jsme na toto téma s hráčem mluvili na podzim roku 2011. Potkali jsme se na letišti a obě strany projevily zájem o další jednání. Pláteník však měl podepsaný kontrakt v Turecku. Jednání jsme tedy přerušili a vrátili se k němu až teď,  po  ukončení jeho angažmá v Ankaře," přiblížil Jan Diviš první kontakt s čerstvou posilou Jihostroje.
Peter Pláteník se předchozích deset let živil volejbalem v zahraničí. Z české extraligy odešel jako velký talent do belgického  týmu Noliko Maaseik. Hrál i za Panathinaikos Atény a v sezoně 2005-2006 se poprvé objevil v Itálii. Začal v týmu Cunea, ale sérii A1 si zahrál i v Padově. Později působil v Rusku a posledním Pláteníkovým působištěm byla turecká Ankara. Peter Pláteník zvažoval zůstat i nadále v zahraničí. Měl nabídky z Turecka, Ruska a Brazílie. On se ale rozhodl pro Jihostroj České Budějovice. „Po letech strávených v zahraničí jsem se chtěl vrátit domů a žít takový normální život tady v Čechách. Jsem rád, že mi to zástupci budějovického klubu umožnili," vysvětluje Pláteník důvody svého návratu domů do vlasti.

Naposledy působil bezmála dvoumetrový smečař  v české  extralize počátkem nového tisíciletí. Hrál za Aero Odolena Voda, titul českého šampiona mu však ve sbírce stále schází. „I to je důvod, proč jsem tady. Zdejší mužstvo má velice kvalitní hráče a s některými z nich se znám. Mužstvo má rozhodně na to titul obhájit,"  věří Pláteník.
To je však pouze jeden z dílčích cílů, kvůli kterým jihočeský klub smečaře angažoval. Kromě úspěchu v nejvyšší domácí soutěži chce Jihostroj uspět i na mezinárodním poli, tedy v Lize mistrů. „Peter je vynikající  na postu přihrávajícího smečaře, kde jsme měli ve srovnání s evropskými týmy rezervy. S ním bychom lépe mohli naplnit náš cíl, kterým je postup ze základní skupiny a posunout se tak v Evropě dál," vysvětluje Jan Diviš  další důvod angažování reprezentačního smečaře. Ve skupině narazí český mistr na Lokomotiv Novosibirsk, černohorskou Budvu a Recyclig Volleys Berlín.

S trenérem českobudějovického Jihostroje  Janem Svobodou se Peter Pláteník potkal naposledy  před dvěma lety v reprezentaci.
Bylo to na mistrovství světa v Itálii a Pláteník byl tehdy vyhlášen nejlepším přihrávajícím smečařem. „Z jeho příchodu mám příjemné pocity. Je to výjimečný volejbalista a také osobnost. Před jedenácti lety jsme se poznali v Odolena Vodě a teď poslední tři roky jsme společně absolvovali evropské i světové šampionáty s reprezentací. Je to hráč, který by nám měl pomoci posunout se dál a na spolupráci s ním se moc těším," vyjadřuje se k příchodu zkušeného volejbalisty trenér Jan Svoboda.
Automaticky se nabízí otázka, zda s příchodem zkušeného smečaře nedojde k dalším změnám v kádru. Příchod Petera Pláteníka je trochu nad plán a mužstvo nyní disponuje čtyřmi přijímacími smečaři. „Rozhodně nikdo kvůli příchodu Petera tým neopustí. Trochu se to však nepřímo dotkne mladého Šulisty, co se týče soupisky pro Ligu mistrů. Na ní může totiž figurovat pouze určitý počet hráčů. Nicméně do přípravy s Šulistou normálně počítáme a pro ligu bude připraven," tvrdí Jan Diviš.

Vrásky na čele dělá vedení českobudějovického klubu také zranění dalšího smečaře Tomáše Fily.
Ten má problémy s vyhřezlou ploténkou.
Nyní chodí do českobudějovické nemocnice na rehabilitace a přípravu s ostatními absolvuje v omezené míře. „Stav Tomáše Fily sledujeme trochu s obavami. Všichni věříme, že se dá brzy do pořádku. Je třeba ovšem mít na paměti, že vyhřezlá ploténka je zranění, které se může kdykoliv obnovit," počítá prezident Jihostroje Č. Budějovice i s možnými problémy při zranění Tomáše Fily.

„Jsem tu proto, abych Českým Budějovicím pomohl k obhájení mistrovského titulu, který by byl zároveň můj první v kariéře.  Taky doufám, že pomohu mužstvu postoupit ze základní skupiny Ligy mistrů. Myslím si, že tým Jihostroje je kvalitně poskládaný volejbalově a věřím, že tu bude i dobrá parta. Dobře se znám s Petrem Zapletalem, se kterým jsem  hrál v Aténách. stejně jako s Novotným. Nebo Michal Sukuba, to je také výborný kluk," řekl optimisticky naladěný smečař Jihostroje Peter Pláteník.