Vůbec nejlepší náladu měl v cíli Václav Zajíc z TriSK České Budějovice, který závod O pohár starosty obce Hlincová Hora vyhrál.

Zajíc naladil neuvěřitelnou formu a v cíli se objevil za hodinu, třináct minut a třicet vteřin. „Beru toho hodně. Spolupracoval jsem teď s nějakou laboratoří v Rusku a nikdo to ještě neví," vtipkoval do mikrofonu rozesmátý vítěz, jehož skvělému času nemohl uvěřit ani moderátor. „Jenom by mě zajímalo, jak to bylo na konci plavecké části. Na startu se říkalo, že stačí proplavat kolem bójky a někteří kluci to střihli kolem mola," ptal se naoko nahněvaným tónem Zajíc.

Narážka mířila na Lukáše Nového z BH Triatlon, kterému se nejlépe ze všech povedla právě plavecká část. „Nedával jsem pozor, je to zvyk ještě z posledních závodů," omluvil se za svůj omyl Nový a s úsměvem dodal: „Kluci si to potom jistě zkrátili na kole, protože jinak bych je určitě předjel."
V celkovém zúčtování skončil Lukáš Nový na třetím místě a byl spokojený.

Za favorita na prvenství byl mnohými považován Jan Hron, ale ten se nakonec musel sklonit před Václavem Zajícem. „Vašek jel výborně na kole a trochu se mi vzdálil. Ani ve vodě to nebylo úplně ono. V běhu jsem do toho tedy musel dát úplně všechno, ale prostě to tentokrát nevyšlo," nedělal si z druhého místa těžkou hlavu Hron.

Závod v Hlincové Hoře bral jako přípravu na světový pohár v dlouhém triatlonu ve Švýcarsku, kam odjíždí společně s Petrou Krejčovou v neděli.

„Hlincovku jsem nemohl vynechat. Jezdím sem rád, protože je to tady krásné," liboval si Jan Hron, který je členem ŠuTri Prachatice.

Pokud by se vyhlašovala soutěž družstev, jeho tým by bezpochyby vyhrál. Hned čtveřice závodníků ŠuTri Prachatice se objevila v nejlepší desítce absolutního pořadí.

Tu uzavřela Petra Krejčová, nejlepší žena sobotního závodu. Do cíle přiběhla v čase 1:24:01. Na nejlepšího muže v pořadí tedy ztratila deset minut a 31 sekund.

Petra Krejčová je na závodech zvyklá absolvovat několikanásobně větší porce kilometrů a někoho by mohlo napadnout, že kvůli tak krátkému závodu se české reprezentantce ani nevyplatí zvedat z gauče. Krejčová se přesto u Mrhalu objevila. „Prostě jsem měla hroznou chuť si zazávodit," svěřila se.

O svou běžnou tréninkovou dávku se ale jen tak neochudila. „Na start jsem dnes přijela na kole a před závodem jsem si s Honzíkem Hronem trať projela. Teď se ještě se půjdu vyběhat," vydechovala v cíli Petra Krejčová.

Zároveň přiznala, že na horském kole seděla naposledy minulý rok v srpnu. Ani tentokrát se však nevyhnula pádu. Naštěstí neměl tak vážné následky jako ten předloňský v Holubově. „Pořadatel Kája Strolený nás upozorňoval na jedno nebezpečné místo a musím potvrdit, že měl pravdu. Fakt to tam klouzalo, ale jsem v pohodě usmívala se Petra Krejčová.

„Když to za rok půjde, horská kola vynecháme a přejdeme na silnici, protože triatlon je o silničních kolech," přislíbil organizátor závodu Karel Strolený.

Triatlonisté si hlincohorský závod oblíbili a řada z nich se u Mrhalu objeví i za rok. „Organizátoři uspořádali krásný závod na výborně připravených tratích," mluvil ze srdce všech zúčastněných Ondřej Paulát z Českých Budějovic, který se zúčastnil již podruhé.