V sobotu se na český jih znovu vrátilo léto. Nádherný prázdninový den si u veselských pískáren užili i účastnící 33. ročníku tradičního triatlonového závodu Betonový muž a žena.

Historie závodu sahá do roku 1982, kdy se při příležitosti Dne stavbařů konal první ročník. Pořadatelé tehdy stanovili disciplíny 500 metrů plavání, 20 kilometrů kolo a 10 km běh. Časy se ovšem tenkrát ještě neměřily a nevyhlašovalo se ani celkové pořadí. Zúčastnilo se 35 závodníků.

Závod nabíral na popularitě, počet účastníků se neustále zvyšoval a letos se na startu se sešlo už 171 triatlonistů. To je podle organizátorů druhá nejvyšší účast v historii závodu. Rekord je 174 sportovců.

Specialitou Betonového muže a ženy je, že jednotlivé disciplíny na sebe nenavazují bezprostředně, ale mezi starty závodů je pauza.
Plavání tak odstartovalo v 10 hodin, kolo v 10.45 a závěrečný běh pak v pravé poledne. Start každého závodu je vždy hromadný. Nejlepší z plavecké a cyklistické části tak čekala odměna v podobě delší přestávky na regeneraci.

Vítězem plavecké části se stala poněkud překvapivě žena. Jaroslava Hlínová z Tálína uplavala půl kilometru za osm minut a pět vteřin. Mezi desítku nejlepších plavců se dokázala vklínit ještě jedna žena. Šestá Klára Filipová z Dolního Bukovska dosáhla časem 10:40 též úctyhodného výsledku.

Dvacet kilometrů na kole už bylo podle očekávání doménou mužů. Nejlepším byl Karel Juráň z Vlkova, kterému na první místo stačil čas 32 minut a 13 sekund. Vyrovnaný závod na kole bedlivě sledoval i někdejší šéf českého cyklokrosu Čestmír Kalaš, jehož vnuk Matěj Věncek byl jedním z účastníků závodu.

Věncek nezapřel své geny po dědovi a do cíle cyklistické části přijel na desátém místě, pouhých 57 vteřin za vítězným Karlem Juráněm. „Matěj je především rekreačním sportovcem, občas si vyjede na trénink s táborskými kluky. Triatlonový závod u zdejších pískáren ho doslova chytl pro jeho příjemnou atmosféru," prozradil na svého vnuka Čestmír Kalaš, který dodnes využije každou příležitost k cyklistické vyjížďce, pokud mu to zdraví umožní.

Betonového muže a ženy se rád účastní také aktivní volejbalista Václav Šmíd, kterého přijela do Veselí nad Lužnicí podpořit i rodina. „Je to tu nádherné a rád se sem vracím. Škoda jen pádu a zranění jednoho z mých soupeřů. V plavání jsem se zlepšil, rezervy mám ale na kole. Nejvíc se však těším na běh," svěřil se Šmíd poté co slezl ze sedla svého kola.

Nezapomenutelným zážitkem je pro Šmída účast na Pražském maratónu.

Zhruba tři čtvrtě hodiny po dojezdu cyklistické části proběhlo hromadné fotografování na pláži a pak už na účastníky čekal závěrečný sedmikilometrový běh. V něm kraloval Ondřej Chudý z Tábora v čase 24:53.

Celkovými vítězi Betonového muže a ženy 2016 se ovšem stali prachatický Zdeněk Konárek a Jaroslava Hlínová.

K dobré náladě přispělo závěrečné dekorování nejlepších a také losování šťastného výherce vyhlídkového letu. Tím se stal manželský pár Antonín Brothánek a Lenka Menšíková. Triatlonový závod Betonový muž a žena byl financován z programu Jižní Čechy olympijské 2016.

Betonový muž a žena 2016:

Nejlepší muž: Zdeněk Konárek (Prachatice)
Nejlepší žena: Jaroslava Hlínová (Tálín)
Nejvzdálenější účastník: Michal Dohnal (Göteborg)
Nejstarší účastník: Karel Boháč (Tábor, 69 let)
Nejmladší účastník: Alex Vyklický (Veselí n./L., 9 let)
Nejlepší Veselák: Václav Bouček