Vyřazovací závod je stále novinkou mezi motokrosovými disciplínami. Bojuje proti sobě vždy dvojice jezdců, která jede dvě krátké jízdy na dvě kola na zkrácené trati. Vítěz postupuje do dalšího kola.

Představí se osmička pilotů  a půjde o skutečně reprezentativní vzorek, protože se bude jednat o absolutní špičku domácího šampionátu ve třídách MX1 i MX2. Silnější kubaturu budou zastupovat mistr republiky Martin Michek, dále František Smola, Petr Bartoš a Jaroslav Romančík. Barvy slabší třídy MX2 budou hájit rovněž úřadující republikový šampion Marek Sukup, dále přijedou Jihočeši Václav Kovář s Martinem Fiňkem a na osmičku doplní tuto sestavu Jonáš Nedvěd.

„S tímto složením jsme spokojeni," říká hlavní organizátor závodu Jan Froněk. „Je úplný konec sezony a není jednoduché jezdce k účasti přesvědčit. Samozřejmě je možné, že se někdo na poslední chvíli omluví, ale počítáme s touto osmičkou," dodá.

Pro diváky je challenge velice atraktivní. „Je tam to nejatraktivnější z motokrosu, což je start a poslední kolo. Navíc je závod tak krátký, že všichni jedou naplno a nikdo nemusí šetřit síly. Program má spád a zhruba za hodinu a půl je hotovo," vypočítává Froněk přednosti vyřazovacího klání.

Mistrovství ČR v challenge motokrosu startuje v Kaplici v sobotu ve 14 hodin, volný motokrosový závod začíná tréninkovými jízdami v 9.00.