Mezi vyznavači sebeobranných systémů allkampf – jitsu, jiu – jitsu, brazilského jiu – jitsu, ale také karate Shoto Kan, Shito Ryu, Shiro Kan, Judo, Valetudo a MMA z celé republiky se neztratili ani borci z jižních Čech.

Na čtyřech zápasištích byly soutěže ve dvou disciplínách. „V dopoledních hodinách se konala soutěž Hard formy-kata, kde závodníci ve dvou kolech předváděli povinné sestavy karate stylů Shoto Kan, Shito Ryu, Shiro Kan a allkampf – jitsu dle jejich zaměření," líčil ve svém mailu pro Deník jižní Čechy předseda oddílů Sebeobrana AKJ SKP Č. Budějovice a TJ Karate Nové Hrady Martin Hermann. „Poprvé se hodnotilo praporkovým systémem obdobně jako v karate, kdy více praporků v barvě strany závodníka znamená vítězství a postupem v rozpisu určuje i pořadí jednotlivců," doplnil.

A jak si Jihočeši vedli?

V Hard formy do 9 let vybojovala 2. místo Markéta Doubková z SKP Č. Budějovice. V mladších žákyních do 12 let získala v silně obsazené kategorii 3. místo Andrea Krebsová z SKP Č. Budějovice a v této kategorii ještě obsadila pěkné 4. místo Michaela Kuchařová a 5. místo Ladislav Doubek, oba z SKP Č. Budějovice. V kategorii starších žáků do 15 let se nejlépe umístil na 4. místě Libor Kuchař z SKP ČB.

Kata od 16 let do mistrovských stupňů Jihočeši ovládli: zvítězil novohradský Ladislav Bárta před Pavlem Winklerem z SKP Č. Budějovice, Martinem Hermannem mladším z TJ N. Hrady a Jaroslavem Horským z SKP ČB.

V kategorii mistrovských pásů obhájil titul mistra ČR v AKJ a již počtvrté exceloval novohradský karatista Petr Zachař. „Zvítězil po precizně předvedených sestavách," vyzdvihl Martin Hermann st.

V kategorii kata muži +34 let mistrovské stupně triumfoval Martin Sláma z SKP Č. Budějovice, stříbrnou pozici v této kategorii obsadil jeho oddílový kolega Martin Hermann.

„Odpoledne v Plzni patřilo sportovnímu zápasu AKJ Fighting, což je zápasová forma allkampf – jitsu, kde proti sobě nastupují dvojice dle věkových a váhových kategorií," vysvětlil Hermann st. „Zápas má tři fáze, v první soupeři používají údery a kopy, v druhé se po zachycení soupeře již používají jen podmety, stržení a hody. Ve třetí fázi se snaží bojovníci jeden druhého na zemi znehybnit. Za všechny kvalitní techniky jsou dle pravidel AKJ ČR borcům přičítány body a je určeno pořadí v kategorii."

V této atraktivní disciplině si nejlépe vedl novohradský karatista a student Gymnázia Česká v Č. Budějovicích Tomáš Hermann, který v kategorii muži + 95 kg po tvrdých soubojích zvítězil před domácím závodníkem Ondřejem Edlem z ŠBU Plzeň a Tomášem Nikodýmem z týmu MMA Jihlava. Hermann si tak odvezl sna jih Čech titul mistra ČR v AKJ. V kategorii do 95 kg po dlouhých a složitých zápasech získal Ladislav Bárta bronzovou medaili.