O minulosti, budoucnosti i zaměstnancích firmy jsme hovořili s finanční ředitelkou Ing. Miroslavou Kubíčkovou a výrobním ředitelem Bc. Václavem Flídrem.

Co tvoří výrobní program vaší firmy?

V. Flídr: Zaměřujeme se především na elektrické a elektromechanické konstrukční prvky. Konkrétně jde o různé typy takzvaných odrušovacích tlumivek, které vyrábíme podle specifických požadavků našich zákazníků zejména pro automobilový průmysl.

Jakou funkci v automobilech mají zmíněné odrušovací tlumivky?

V. Flídr: Obecně jde o drobné součástky, které zabraňují přenosu rušivých impulzů z točících se motorů různých velikostí do napájecí sítě a dále třeba do rádia, televize a podobně. Naše odrušovací tlumivky najdete například v řídicí jednotce airbagu, motorcích stahování oken, motorech stěračů nebo řídicí jednotce palivového čerpadla. Koncový spotřebitel naše výrobky většinou ani nezná, protože na první pohled nejsou viditelné. Ale tyto maličké součástky hrají důležitou roli, aby celek fungoval tak, jak má, a jeho uživatel byl spokojen.

Dodáváte výrobky přímo automobilkám, nebo jiným firmám k dalšímu zpracování?

V. Flídr: Našimi zákazníky jsou další výrobní firmy, subdodavatelé automobilek. Vyráběné součástky dodáváme zákazníkům prostřednictvím naší mateřské společnosti. Mezi nejvýznamnější zákazníky patří například firmy Bosch, Brose, Eckerle, Continental, Nidec, Valeo, Denso, Hella a další.

Věnujete úsilí a peníze dalšímu vývoji vašich produktů?

V. Flídr: Samozřejmě ani naše firma nezůstává pouze u stávajícího výrobního portfolia, ale neustále sleduje a monitoruje technický pokrok a vývoj trhu, aby svým zákazníkům mohla nabídnout nové možnosti a zajímavá řešení. Můžeme se pochlubit patentovanou metodou pocínování duraTIN®, která zaručuje dlouhodobou pájitelnost našich výrobků. Nejnovější záležitostí jsou naše produkty FLAT-I®. Zjednodušeně řečeno jde o navinutou cívku z plochého drátu. Naše další příležitosti vidíme v oblasti elektrifikace automobilů, jejich vzájemné komunikace či automatizace.

Sídlo má budějovická firma Würth Elektronik iBE CZ mezi Mánesovou třídou a stadionem fotbalového Dynama.

Můžete se pochlubit certifikáty, které dávají vašim výrobkům punc kvality?

V. Flídr: Firma je certifikována systémem řízení jakosti výroby podle normy ISO/TS 16 949 pro automobilový průmysl a zároveň také máme zaveden systém řízení ochrany životního prostředí podle normy ČSN EN ISO 14001. Nyní se připravujeme na zpracování energetického auditu a také zavádíme nový systém řízení bezpečnosti práce a požární ochrany.

V jakých zemích společnost Würth Elektronik iBE působí? Jak dlouhá je tradice firmy?

M. Kubíčková: Naše společnost je dceřinou společností stoprocentně vlastněnou německou „matkou". Spolu s dalšími dceřinými závody v Bulharsku, Mexiku a Číně tak tvoří skupinu Würth Elektronik iBE. Tradice našeho závodu v Čechách se datuje již od roku 1991, kdy vznikla firma IBECO, kterou v roce 2004 vlastníci prodali společnosti Würth Elektronik iBE z Thyrnau u Pasova. Od ledna 2005 jsme tedy součástí světového koncernu Würth. V letošním roce jsme oslavili desetileté jubileum.

Jak se stalo, že české zastoupení má sídlo právě v Českých Budějovicích?

M. Kubíčková: To se musíme vrátit až do roku 1990, kdy pan Karel Vachoušek, českobudějovický rodák, zahájil v Budějovicích díky spolupráci s německou firmou IBE Induktive Bauelemente výrobu odrušovacích tlumivek. Díky rostoucí poptávce a růstu objemu výroby pak v dalším roce společně založili zmíněnou firmu IBECO. Pro německého vlastníka byly České Budějovice zajímavou lokalitou, ať už z hlediska dvouhodinové dojezdové vzdálenosti, či možnosti získání kvalifikovaných zaměstnanců.

Na současné adrese sídlí firma od roku 1997 ve výrobním areálu, který společnost zakoupila od firmy Motor a následně všechny objekty kompletně zrekonstruovala a zmodernizovala až do této současné podoby.

Kolik lidí koncern zaměstnává ve světě a v Česku?

M. Kubíčková: Koncern Würth, jehož je naše firma součástí, zaměstnává ve více než 80 zemích světa přes 66 tisíc lidí. Skupina Würth Elektronik, do které patříme, působí v 50 zemích a s více než 7500 zaměstnanci a obratem přes 610 milionů eur je největší výrobní jednotkou koncernu. Náš závod v Českých Budějovicích aktuálně zaměstnává 260 pracovníků, z toho asi tři čtvrtiny žen.

Hledáte v současnosti nové kolegy a kolegyně?

M. Kubíčková: Ano, zejména profese technického, elektrotechnického či strojírenského zaměření, například mechaniky seřizovače, operátory strojů, nástrojaře a podobně. Také navyšujeme počet dělnických pozic ve výrobě o 15 nových zaměstnanců. Chystáme se na zahájení dlouhodobější spolupráce s technickými školami. Pro studenty připravujeme možnost získání stipendia.

Jaké zaměstnanecké výhody společnost svým pracovníkům poskytuje?

M. Kubíčková: Není jich málo. Jednou z nemalých výhod je délka pracovní doby 37,5 hodin týdně. Na tento benefit se často zapomíná. Dále mají naši zaměstnanci týden dovolené nad zákonem stanovenou dobu, stravenky, příspěvek na penzijní připojištění, podíly na hrubém výdělku vyplácené formou 13. platu před Vánoci, dotované nápoje a občerstvení v prodejních automatech v prostorách společnosti. Také podporujeme jazykové vzdělávání, vyplácíme odměny za zlepšovací návrhy, příspěvky za práci v sobotu a neděli nad zákonnými limity. V letošním roce také využíváme jako formu mimořádných odměn volnočasové poukázky. Na závěr roku pro zaměstnance organizujeme vánoční večírek, kde je pro každého připraveno občerstvení a jako poděkování dárek. Jistě vítaná je i celozávodní dovolená mezi vánočními svátky a Novým rokem.