Vypadá stejně jako reálný velín. Stejná velikost, stejná tlačítka, stejné zvuky nebo stejná křesla. Totožný je dokonce i koberec. Rozdíl je v tom, že chybný manévr nepřinese reálné následky v podobě odstaveného bloku. Tak lze charakterizovat výcvikové centrum JETE. Ve věrné kopii blokové dozorny po celý rok trénuje více než 70 temelínských operátorů. Scénáře výcviku jsou různé. Snahou je připravit operátory na situace uvnitř i mimo elektrárnu. Nedávno se trénovala reakce na rozpad přenosové soustavy.

Výstupy a odezvy

Po dobu provozu elektrárny musí software simulátoru kopírovat stav řídicího systému a technologie reálného bloku. „Sice jde o odlišné systémy, ale jejich výstupy a odezvy na pokyny operátorů musí být totožné," řekl Marcel Šulc z temelínského simulátoru.

I proto ČEZ simulátor průběžně každý rok modernizuje. Jen letos firma do řídicího systému simulátoru zapracovala devět změn, které byly v uplynulém období provedeny na prvním bloku. Naopak hardware se měnil naposledy před sedmi roky. Spolehlivý provoz a reakce v časech, které odpovídají reálné situaci, mají přinést tři nové servery, nové pracovní stanice čtyř členů osádky blokové dozory a směnového inženýra. Modernizovalo se i pracoviště instruktorů.

Modernizaci simulátoru připravoval ČEZ ve spolupráci s dodavatelem 13 měsíců. Ostrému nasazení předcházelo několikatýdenní testování. Výměna IT techniky byla otázkou dní. „Složité je převedení softwaru do nového prostředí. Vše musí pracovat plynule. Výcvik na simulátoru je denně a nemůžeme si dovolit ho dlouhodobě přerušit. Úspěšné zkoušky ze simulátoru jsou součástí podkladů pro udělení operátorské licence," doplňuje Šulc.