„Kamiony se vracejí, my budeme vracet peníze," uvedl už první den ruského zákazu pro média Milan Teplý. „Ve čtvrtek ráno jeden kamion v Krumlově nivou naložili, proclili a odpoledne už se otáčel na cestu zpátky," popsala aktuální dopad ruského zákazu na Madetu Martina Faktorová, tisková mluvčí firmy. Dodala, že v pátek se vrátil druhý kamion a na další už čekají.

Náhlé problémy na ruském trhu se netýkají jenom Madety. S obavami sledují situaci 
i ti, které zatím zákaz minul, například výrobci lihovin. „Je to velká rána pro český potravinářský průmysl," říká za jindřichohradeckou společnost Fruko – Schulz exportní manažer Tomáš Petrů.   „Jsme rádi, že se nás to zatím nedotklo, ale velmi se obáváme toho, aby sankce nebyly rozšířeny," dodává.

Madeta počítá první ztráty

Mlékaři z Madety počítají první ztracené tržby, ostatní jihočeští potravináři sledují s nejistotou, jak se bude vyvíjet dál situace kolem zákazu dovozu některých potravin z Evropské unie do Ruska.

Ztráta ruského trhu je o to citelnější, že loni tam Madeta exportovala výrobky, které pokrývaly téměř celý její sortiment. Navíc jí tržby pravidelně rostly. Největší český zpracovatel mléka prodal v roce 2011 v Rusku zboží za 60 milionů korun, v roce 2012 pak 
za 106 milionů a loni za 150 milionů korun. Letošní tržby očekával generální ředitel společnosti Milan Teplý na úrovni 200 milionů korun.

Hlavní podíl na vývozu má sýr Niva. „Loni jsme do Ruska vyvezli 323 tun nivy. Z hlediska exportního objemu je Rusko pro Madetu třetím největším odběratelem," uvedla pro Deník tisková mluvčí Madety Martina Faktorová. Rusko je hned za Německem, kam putuje zahuštěná syrovátka a za Libanonem, kam se vyváží sušené mléko a sýr Akawi.

Propad v prodeji Nivy by postihl citelně českokrumlovský závod Madety, kde se sýr vyrábí. Pro Rusko byla určena produkce asi dvou dnů 
v týdnu a podle Milana Teplého by ztráta zákazníků mohla ohrozit i pracovní místa. Měsíční export do Ruska byl zhruba 60 tun Nivy. Teď už je zpátky v krumlovském závodě skoro 15 000 kilogramů sýra, určeného původně pro náhle uzavřený trh.

Madetu by navíc mohlo postihnout i to, že evropští producenti teď budou chtít náhlé přebytky umístit na trhu a budou se podbízet s cenami. Podle Milana Teplého by měl pomoci s uhrazením ztrát český stát. Jasnější stanovisko však zatím vláda nezaujala.

Na jihu Čech sledují vývoj na ruských hranicích s obavami 
i další firmy. Zatím sice neplatí zákaz dovozu alkoholu do Ruska, ale v jindřichohradecké firmě Fruko – Schulz úplně klidní nejsou. „Jsme rádi, že se nás to zatím nedotklo, ale velmi se obáváme toho, aby sankce nebyly rozšířeny," říká exportní manažer Tomáš Petrů. Rusko je pro Fruko klíčovým zahraničním trhem, podílí se na objemu výroby přibližně jednou čtvrtinou.

Kvůli ruským zákazníkům byl také sortiment rozšířen 
o celou novou exportní řadu. „Už máme nakoupené suroviny," zdůrazňuje Tomáš Petrů 
s tím, že pokud by měl být zákaz dovozu rozšířen, pro firmu by to znamenalo velký problém.

Problémy s exportem mléčných výrobků do Ruska by se mohly dotknout i chovatelů mléčného skotu, ale zřejmě až v delším časovém období.

V Českém Krumlově se například denně zpracuje 
117 000 litrů mléka. Ve prospěch zemědělců však hraje nyní to, že mají dlouhodobé kontrakty.  „Máme uzavřenou smlouvu na dodávku celého objemu mléka," říká za mlékařské družstvo JIH člen vedení Zdeněk Houška. Zemědělec zároveň dodává, že krátkodobě se dá mléko sušit a pak skladovat, ale zdůrazňuje, že je otázkou budoucnosti, jak se celá situace vyvine.

„To všechno bude mít nějaký vývoj," říká Zdeněk Houška s tím, že problém zákazu dovozu některých potravin do Ruska se bude muset zřejmě řešit v rámci celé Evropské unie. Významná bude podle zemědělce také pozice Číny, kde by se případně dalo hledat náhradní odbytiště pro mléko za uzavřený ruský trh. Ale 
v úvahu by pak přicházel 
z technických důvodů jen export sušeného mléka.