Jednou z výjimek je restaurace Panský šenk v českobudějovické Plachého ulici, kde personál kohoutkovou vodu hostům podává.
„V zahraničí je to běžné, tak nevím, proč by to u nás nemělo fungovat," říká Michal Wasil, odpovědný vedoucí restaurace. „Vlastně první věc, kterou jsme v inventáři kontrolovali, byl počet džbánů," dodává investorka Lucie Marková.

Aniž by to zpočátku věděli, zapojili se tak do celorepublikového projektu Česko pije 
z vodovodu. Nápad se setkal u zákazníků s pozitivním ohlasem. „Potěšil mě jeden pán, který mi řekl, že je moc rád, když i k pivu dostane vodu," říká Lucie Marková. Podávají ji tady s citronem, v létě přidají do vody mátu nebo meduňku.

Všechny zákazníky, kteří do restaurace přijdou, ale nečeká jen voda zdarma. Zdejší prostředí a majitelé jim toho nabídnou mnohem víc.
„Připravujeme všechno 
z čerstvých surovin. Zároveň objednáváme naprostou většinu surovin od českých dodavatelů, pokud možno i regionálních," přibližuje Michal Wasil filozofii restaurace.

„Snažíme se také hodně preferovat krb, který v restauraci máme, jídla dělat přímo na ohni," dodává provozní vedoucí a kuchař v jedné osobě. Důležitá je podle Michala Wasila hlavně jednoduchost, čerstvost a velké porce. „Jedlíci si přijdou na své," říká se smíchem.

„Chceme tu mít dobré víno 
i ostatní servis, který k tomu patří. Dobové kostýmy, aby se tu hosté cítili jako doma. Jsme historická restaurace, takže to všechno k tomu patří," říká David Hrachovec, pomocný číšník.

První se změn dočkal jídelníček, který tady byl 15 let. „Byly tam věci, které do našeho konceptu úplně neseděly," říká Michal Wasil a poukázal na to, že jedním z takových jídel bylo třeba kuřecí maso 
s ananasem a kari.

„Kromě citronu tam opravdu nemáme žádnou zahraniční surovinu. Všechno je z lokálních zdrojů a navíc už půl tisíciletí typické pro místní krajiny," vysvětluje Michal Wasil. Současně s tím z jídelníčku vymizely i speciální názvy.

„Zrušili jsme je kvůli tomu, že z názvu není poznat, jaké ingredience v jídle jsou. Když si teď zákazník vezme jídelní lístek, z nabídky hned pozná, co mu budeme servírovat," vysvětluje Lucie Marková.

V plánu tady mají i kulturní akce. Návštěvníci se můžou těšit třeba na rožnění nebo večery s historickou hudbou.

Gurmáni se můžou rovněž těšit na speciální týdenní polední menu s velikonočními specialitami. „Pro Velikonoce jsou typická vejce, takže nabídneme volská oka se salátkem z jarní cibulky, jarní sekanou s mladou karotkou a bramborovou kaší nebo kuře s bylinkovou nádivkou," dopředu zve Michal Wasil. Dodává, že v plánu jsou i pravidelné zvěřinové hody.

Nejen na kohoutkovou vodu a vybrané jídlo zvou do Panského šenku. Brzy se tady zákazníci napijí vybrané kávy značky Moak, kterou prý nikde jinde v Budějovicích neseženou. Provozovatelé restaurace připravují rovněž nabídku ciderů a domácích limonád z regionálních surovin od českého výrobce F. H. Prager, což zapadá do konceptu restaurace.