Vlastislav Bříza v KOH-I-NOORu pracoval jako ředitel. V roce 1999 se rozhodl vzít si úvěr a firmu odkoupil od předchozího vlastníka, společnosti PPF.

Půjčené peníze splácel sedm let, během nichž postavil tradiční podnik zpátky „na nohy". Dnes je součástí holdingu nejenom výrobce uměleckých či školních potřeb KOH-I-NOOR Hardmuth, ale i další společnosti v Rusku, Bulharsku, Itálii či Polsku.

Do holdingu patří též skupina Gama, KOH-I-NOOR Energy, KOH-I-NOOR Machinery, stejně jako například Poliklinika Sever 
v Českých Budějovicích.

Hlavní zásluhou Vlastislava Břízy je podle porotců fakt, že dokáže prakticky jakýkoliv „byznys" převést z červených čísel do černých.
Sám jihočeský podnikatel roku považuje za největší úspěch vybudování strojírenské divize Machinery, která je součástí holdingu KOH-I-
NOOR. „Prakticky z ničeho se nám podařilo postavit divizi, která brzy bude mít miliardový obrat," poznamenal Vlastislav Bříza.

Nejvíce starostí teď má 
s chystaným předáváním holdingu svým synům. „Věřte tomu, že daleko těžší než firmu vybudovat, je někomu ji předat," porovnal Vlastislav Bříza. V této souvislosti doplnil, že podnikatelskou vizi má se svými syny shodnou – čtyři divize holdingu KOH-I-NOOR, který zaměstnává 2300 lidí 
a má roční obrat kolem 3,5 miliardy korun, jsou dostačující.

Klidné spaní Vlastislav Bříza nemá ani kvůli aktivitám holdingu v zahraničí. Zřejmě neodvratný je podle něj útlum výroby v Číně, kterou KOH-I-NOOR stoprocentně vlastní. „V Číně nám dělá problémy hlavně nárůst minimální mzdy, která už je tam dnes vyšší než v Bulharsku. Tak proč tahat zboží přes oceány," uvažoval majitel holdingu. „Část výroby zřejmě přesuneme i do Budějovic," naznačil Vlastislav Bříza.

Problémy teď KOH-I-NOOR řeší i ve fabrice v Tomsku na Sibiři. Právě na ruském trhu tradiční výrobce předpokládá zhruba třicetiprocentní pokles poptávky po svém zboží. „Budoucnost této továrny je velikým otazníkem," potvrdil podnikatel.

Soutěž EY Podnikatel roku se v Česku koná po patnácté. V Jihočeském kraji však tuto cenu dosud nikdo nezískal. 
Z byznysmenů oceněných 
v regionech se bude 3. března v Praze vybírat celostátní vítěz, jenž se v červnu zúčastní celosvětového finále v Monte Carlu. Loňským vítězem soutěže, jejíž konání zaštítila Hospodářská komora České republiky, se stal Jiří Hlavatý, majitel textilní firmy Juta.