„Protože je mimosezonní období, nebyli v hotelu ubytováni žádní hosté. Uvnitř byly tři osoby, které objekt opustily před příjezdem hasičů," uvedla mluvčí jihočeského Hasičského záchranného sboru (HZS) Vendula Matějů.  Shořela střecha a podkrovní patro, spodní dvě patra jsou promočená po zásahu hasičů.

„Jedna osoba se nadýchala kouře a byla ošetřena. Škoda je předběžně odhadována na pět milionů korun. Hasiči uchránili levou část objektu 
v hodnotě kolem dvaceti milionů korun," upřesnil operační důstojník krajského HZS.

 Při požáru šumavského hotelu Kuba, který vypukl v noci na sobotu, se zhroutila střecha a oheň zničil třetí podlaží. „Při likvidaci požáru zasahovali profesionální hasiči z Vimperka, Prachatic, Českých Budějovic a v rámci mezikrajské pomoci také ze Sušice. Na místě byly dále jednotky dobrovolných hasičů 
z Volar, Stach, Zdíkova, Nové Pece, Strážného, Borových Lad, Horní Vltavice a Srní," řekla tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Celkem byly u požáru čtyři profesionální a osm dobrovolných sborů, celkem 15 cisteren a tři automobilové žebříky. Na místě pracovalo více než 50 hasičů. V 1.49 hodin byl vyhlášen 3. stupeň poplachu. V půl třetí byl požár pod kontrolou. V sobotu kolem desáté dopolední bylo na místě ještě pět cisteren z Prachatic, Vimperka, Horní Vltavice a Nové Pece.

„Shořela část nejstaršího ubytovacího a stravovacího objektu v naší obci. Hlavní však je, že se nikomu nic nestalo, v hotelu byla jedna slečna, která ho stačila opustit," prohlásil v sobotu starosta Kubovy Huti Zbyněk Klose 
s tím, že se hotel skládá ze dvou objektů, které nejsou spojeny střechou. „Shořela střecha starší části objektu. Zkoušel jsem kontaktovat zástupce majitele objektu, ale zatím se mi to nepodařilo. Samozřejmě je požár velkou nepříjemností a uvidíme, jak se bude dál postupovat. Je třeba rychle jednat. Střecha je pryč, objekt je nyní hodně promáčený a přichází zima. To spojení je hrozné," doplnil starosta.

„Hašení bylo hodně složité, protože je objekt vysoký. Foukal navíc velký vítr a největší pomoc pak byla po vytažení výsuvných žebříků, kdy se hasiči dostali blízko ohni. Musím ještě vyslovit velký dík hospodskému z jiného podniku Jaroslavu Mertlíkovi, jenž vytvořil zázemí pro všechny, kteří se na zásahu podíleli," popsal noc na sobotu Zbyněk Klose.

„Měl jsem tady vnuky, kteří mi pomáhali dělat pro hasiče obložené chleby a horký čaj. Počasí bylo hrozné, do zásahu jim pršelo a foukal silný vítr. Byli celí zmáčení, tak jsem jim otevřel restauraci, aby se měli kde průběžně sušit," vysvětlil Jaroslav Mertlík, který v Kubově Huti provozuje restauraci a potraviny.
Objekt je podle něho z části vyhořelý a ze druhé promáčený od vody. „Bude asi těžké teď s přicházející zimou s tím něco udělat," konstatoval Jaroslav Mertlík.

Určitě není bez zajímavosti, že objekt tohoto hotelu shořel již jednou za první republiky. „Tehdy se ho podařilo za rok dát znovu dohromady," připomněl starosta Zbyněk Klose informaci z historie obce.