Na místě zasahují podle mluvčí jihočeských hasičů jednotky s výškovou technikou. "Zasažený byt byl prázdný, ale bylo nutné evakuovat z okolních bytů dvanáct osob. U třech lidí museli hasiči vzhledem k silnému zakouření použít takzvané vyváděcí masky. Evakuováno bylo zároveň pět psů," popsala Vendula Matějů.

Pokračovala, že osm lidí hasiči předali záchranné službě s podezřením na nadýchání nebezpečného kouře.

"Byt vyhořel celý, požár je již pod kontrolou a probíhá dohašování a závěrečný průzkum," doplnila s tím, že příčina požáru je zatím v šetření.

Škoda je půl milionu korun, zachráněný majetek má hodnotu milionu.

Sousedka Roxana Johnová je zničená pohromou 58leté ženy, s níž se zná 25 let. „Nejdřív jsem si myslela, že někdo pálí pneumatiky. Otevřela jsem okno a to se už valil černý kouř, tak jsem popadla psa a šli jsme dolů. Venku jsme strávili dobré tři hodiny, než nás hasiči pustili domů," popsala večer. „Bydlí tam moje dobrá kamarádka, která byla na zahradě, tak jsem jí volala, že jí v bytě hoří. Než přijela, už tu byli hasiči. Je to hrozné neštěstí, složila se z toho a odvezla ji záchranka. A to ji ani nepustili nahoru. Asi jí nic nezbylo," dojatě líčí Roxana Johnová. „Jen se modlím, aby ten šok ve špitále přežila. Musí se s tím vyrovnat. Tady ji pomůžeme, může být u nás nebo sousedky vedle, která teď hodně pobývá na chatě," ochotně nabízí pomoc. Vzápětí se vrací k traumatickému zážitku: „Stihla jsem jen popadnout psa, kocoura jsem už nepobrala, tak jsem se modlila. Ale je chytrý, otevřel si skříň a schoval se," je ráda, že miláček rodiny přežil bez úhony. „Manžel s vnukem jsou v kině, takže o ničem nevědí. Nechtěla jsem jim to kazit. Ale až se vrátí, tak muž v první řadě koupí hasičák, tady ho pověsí a bude tu viset. Nikdy nevíte, co se stane. Tady bude viset!" Roxana Johnová se stále nemůže vzpamatovat z kolapsu kamarádky, majitelky vyhořelého bytu. „Modlím se, aby se vzpamatovala a dokázala znovu začít," přeje si upřímně.