Zbyněk bydlí s rodiči v Božeticích u Milevska a navštěvuje třetí třídu základní školy při dětské psychiatrické nemocnici v Opařanech.
Dochází do táborské pobočky organizace APLA Jižní Čechy, která aktivně podporuje lidi s autismem a jejich rodiny.

INFOBOX
Pomoci můžete prostřednictvím dárcovského účtu 2900212569/2010 nebo dárcovskou SMS, zaslanou na číslo 87 777. Při zaslání DMS Zbynek 30 bude darováno 30 korun, při DMS Zbynek 60 věnujete 60 korun a při DMS Zbynek 90 bude příspěvek 90 korun.

Jak uvedla Kateřina Chovančíková, Zbyňkově rodině se snaží ulehčit každodenní péči například víkendovými pobyty či letními tábory. 

Život s autistou totiž není vůbec jednoduchý, jak potvrzují i Zbyňkovi rodiče.

„Na dětském hřišti si běžně rodiče mohou s dětmi sednout a v klidu si popovídat. To u nás neplatí, Zbyňka nesmíte ani na chvíli pustit z dohledu. Nikdy nevíte, co může udělat. Na chvíli se otočíte, a může stát uprostřed ulice nahý nebo se vydat na druhý konec města,“ vysvětluje Richard Šimko.

Zvládat situaci jim pomáhá právě APLA. Kromě individuální práce se Zbyňkem vyhlásila sbírku, jejímž účelem je pomoci rodičům s náklady na benzín a odlehčovací pobyty. Ročně totiž do základní školy v Opařanech a táborského centra najezdí kolem 10 tisíc kilometrů.