„Už jsem slyšela, že jste naši májku ukradli. To jste nás tedy pěkně nachytali," řekla rádiu v interview místostarostka Elisabeth Pfefferová. Prý se ale budou divit, jak snadno ji od nich Zwiesel vykoupí zpátky. Podmínky jim moderátor Dobrého jitra Stefan Meixner sdělí až v pondělí v sedm ráno ve vysílání. Pokud budou splněny, k předání dojde v rámci květnové open air party Antenne Bayern v neděli 30. dubna na Náměstí příhraničí ve Zwieselu.
„Průzkumníci" stanice několik týdnů sledovali přípravy stavění májek po celé zemi a při tom zjistili, že ve Zwieselu strom leží zcela nestřežený ve stavebním dvoře. Tu noc vyrukoval na místo 25členný tým stanice s těžkým transportérem, májku vytáhl z ohrady a odvezl. Jak se do areálu dostal, nechtěl prozradit, a ve městě se povídá, že musel mít místní komplice.
„Listina májek odcizených Antenne Bayern je už pěkně dlouhá," pokračuje pasovský list a vypočítává: Treuchtlingen, Dorfen, Pasov, Erbendorf, Obernburg, Wunsiedel, Nördlingen, Cham či Freilassing. „Postižen" byl v roce 2008 i tehdejší ministr pro evropské záležitosti Markus Söder - „anténnáři" odvezli májku určenou bavorskému zastoupení v Bruselu. Podmínky vykoupení byly různé – v Neustadtu museli 21 hodin držet tuplák ve výšce, v Zeilu na Mohuči vytvořit rekord v polibcích… A Elisabeth Pfefferové zatím Meixner prozradil jen to, že se k výkupu mají občané Zwieselu teple obléct.

Mnoho zlodějů, a žádný soudce

Za nocí kolem 1.máje má „poplachovou pohotovost" také zemědělská mládež v Horních Rakousích, píše Volksblatt. Krajem se šíří lupičský lid a čeká jen na vhodnou příležitost udeřit pod ochranou tmy a ukořistit cizí slavnostně vyzdobenou a zpravidla pečlivě střeženou májku, uvádí s tím, že sotvakterý lidový zvyk budí větší emoce.
Každým rokem se vášnivě diskutuje o tom, kdo, kdy a jak smí májku ukrást. Všeobecně platná pravidla neexistují. „Není žádný soudce lidových zvyků ani jejich zákoník," říká v deníku Elisabeth Mayr-Kernová, generální sekretářka hornorakouského fóra lidové kultury. Kdo u ní hledá rozhřešení, toho odkazuje na „májkovou mapu" zermského svazu venkovské mládeže, který tuto tradici zpracoval a poznatky dal k dispozici na své domovské webové stránce ooelandjugend.at.
„Rozdíly jsou velké a detaily puntíčkářské," pokračuje Volksblatt. Zatím co například v jedné vsi smí být odcizen jen již stojící strom, v sousední zase jen ležící. Liší se také forma – zda při krádeži musí být použita jen „lidská síla", nebo májku může „složit" technika. „Kdo tedy chystá takovou výpravu, měl by se o pravidlech poučit na zmíněné stránce," radí Volksblatt. Lze prý předpokládat, že se „zloději" budou držet místních zvyklostí.
Podle deníku ale v každém případě platí, že k věci nemá být povolávána policie – krádež májky je lidovým zvykem a podléhá zvykovým pravidlům. Dojde-li ale k násilnostem nebo výraznému poškození cizí věci, má být policie vyrozuměna, protože pak už nejde „jen" o zvyk.

Kempařů přibývá

V uplynulém turistickém roce zaznamenaly kempy Horních Rakous 98 819 hostů, o 30 000 (+44 %) víc před deseti lety, napsal Volksblatt. Strávili tu 275 350 nocí (+83 000). Kempingová dovolená s karavany, přívěsy či stany je v posledních letech „trendy" ve všech vrstvách obyvatel. Komfort „příbytků na kolech" se neustále zvyšuje, luxusní modely stojí i kolem 120 000 eur. Registrovaných karavanů přibývá v Rakousku přes 1100 ročně, v březnu už jejich počet překročil 25 000. Obytných přívěsů je aktuálně 37 233.
Nejvíc nocí v hornorakouských kempech ale tráví Němci – z více než třetiny. Druzí jsou Rakušané s 28 procenty, třetí Holanďani (11,6 %). „Stále oblíbenější jsou tábořiště v této spolkové zemi u Čechů, kteří představují čtvrtou největší skupinu návštěvníků," uvádí Volksblatt.

Kdo rozlévá olej na silnici?!

Někdo olejem znečisťuje silnici…Zdroj: Deník/repro PNP

Andreas Traxler z policejní inspekce v Grafenau označuje případ za záhadný, píše PNP. Třikrát během půl roku – 12. září, 9. listopadu a 20. dubna - našli silničáři ve velmi ostré zatáčce krátce před městem pětilitrový kanystr na olej. Projíždějící auta původně plné plastové nádoby přejela a obsah vytekl na vozovku, kde vytvořil nebezpečný kluzký film. Silničáři jej museli nákladně odstraňovat. Traxler nevěří, že to bylo náhodou – kdo by prý ztratil třikrát na stejném místě plný kanystr! Ale když to někdo dělal úmyslně, pak s jakým záměrem? Z nenávisti k dopravě? K motorkářům? ptá se list. Policie z Grafenau v každém případě prosí veřejnost o případné informace.

Světová plotice z Dunaje

Soused s pozoruhodnou ploticí.Zdroj: Deník/repro PNP

Loni 3. července šel Jürgen Perl (49), rybařící od svých tří let, chytat k Dunaji u Hofkirchenu. Počítal s úhoři, snad s parmou nebo sumcem, ale na žížalu na čtyřkovém háčku na šňůře 0,35 vytáhl plotici měděnou nevídaných rozměrů – délky 60 centimetrů a váze 2550 gramů. Doma zjistil, že německý rekord je 58 cm a rakouský 57, píše PNP.
Příslušné podklady poslal 30. července mezinárodní asociaci sportovního rybolovu (IGFA) na Floridu a minulý týden dostal odpověď s diplomem, že jeho plotice je noivým světovým rekordem, co do rozměrů absolutní výjimkou a jedinečností.
Rybu preparoval a umístil na zeď obchodu s rybářskými potřebami, který 21 let provozuje v Schönbergu v okrese Freyung-Grafenau.

Sám mezi ovcemi

Sám mezi ovcemi.Zdroj: Deník/repro PNP

V dubnovém vydání měsíčníku Wunderwelt Wissen (WW), který vychází v řadě evropských zemí (SRN, Rakousko, Švýcarsko, Španělsko, Itálie, Benelux) a přináší články a fotografie z oblastí techniky, výzkumu, přírody a krajiny, je také kouzelný snímek z dolnobavorského Waldkirchenu, píše PNP. Jeho autorka Reinhilde Schreiberová (59, na dolním snímku) s ním vyhrála čtenářskou fotosoutěž vypsanou WW na začátku roku. Pojmenovala jej Sám mezi ovcemi a pořídila jej v roce 2007.

Reinhilde Schreiberová.Zdroj: Deník/repro PNP
Účastníci soutěže mohli zaslat nanejvýš tři snímky, a vybrat je pro kategorii Zvířata-Příroda-Krajina bylo pro Schreiberovou „utrpením volby". Nakonec se rozhodla pro motiv z vlastní zahrady, o zralé hrušky se peroucí sršně a vosy, pro snímek z oblasti Luzného, na němž vyrůstá malá houba ze zvrásněného kmene, a právě pro osamělého kozla, který se rozhlíží ze „svého" stáda ovcí ve Waldirchenu. „Louka, na které se pasou, už dávno neexistuje," říká autorka. Dnes tam stojí prodejna Normy…
Paní Schreiberová je parádním příkladem lidí „specifického druhu", popisuje laureátku PNP. Je mnohostrannou umělkyní, členkou svazu výtvarných umělců Dolního Bavorska, uměleckých spolků Wolfstein a Pasov, umí nejen výtečně kreslit, malovat a psát, ale také fotografovat, uvádí list. Léta je mimo jiné dopisovatelkou tohoto deníku.
Na stránkách WW se její snímek objevil ve výtečné společnosti – se záběry „magického světa podzemky ve Stockholmu", odpočívajícího racka na břehu Syltu, osamělého člunu na Jang-c'-ťiangu, piniemi v Grand Canyonu atd., dodává pasovský list.

Jak pomoci včeličkám

Svazy zemědělců a včelařů okresu Regen opět dávají k dispozici semínka k výsevu kvetoucích pásů na polích. Jsou také vhodné pro privátní zahrady. „Každý čtvereční metr posetý směsí semen těchto divoce rostoucích květin je důležitý k pomoci včelám," říká v PNP včelař Franz Rothkopf z Höllmannsriedu. Osivo poskytuje zájemcům zdarma ještě předseda spolku Roland Graf z Bischofsmaisu.

Tahali lupiče z kanálu

Nebyla to dobrá skrýš…Zdroj: Deník/repro PNP

V pátek večer byli v pasovské Innstrasse ve velkém nasazení policisté a hasiči, uvedla PNP. Asi 45letý Rumun bez místa stálého pobytu odcizil cestovní kufr s věcmi v hodnotě asi 500 eur, který si krátce před odjezdem do zahraničí odložil 49letý muž vedle svého auta. Okradený zapátral v bezprostředním okolí a zloděje našel. Ten uprchl a ukryl se do ústí městské kanalizace na břehu Innu.
V podzemí po něm nejprve pátrala speciální firma čistění kanalizace s kamerou, ta ho ale dlouho nemohla najít. Úsek, kde by mohl být, byl posléze ohraničen na asi šedesát metrů díky stopám, plechovce od piva a cigaretového nedopalku, které zřejmě pocházely od něho. Roura v této části sítě měla průměr jen 60 centimetrů. Nasazeni byli také policejní psi a hasiči, kteří s dýchacími přístroji do kanálu mohli vstoupit. Nakonec chlapa přemluvil záchranář, aby po šesti hodinách od krádeže vylezl ven. „Byl zatčen, ale nejprve byl s podchlazením odvezen do nemocnice," píše list.
„Vzhledem k jedovatým plynům, které se v podzemí tvoří, šlo o to uprchlíka najít co možná nejrychleji a zachránit ho. Nejsme tady kvůli jeho stíhání, ale k jeho ochraně," cituje PNP policejního mluvčího. V jedovatém prostředí mohl muž ztratit vědomí a utonout, nebo spadnout do nějaké další šachty.

Ozbrojují se

Počet nositelů tzv. malých zbrojních průkazů v Bavorsku loni silně stoupl – nově jich bylo vystaveno na 33 000, uvedla PNP. To bylo o asi 480 procent víc než předloni, kdy bylo vydáno zhruba 5700 těchto dokladů. „Černá čísla ale mohou být daleko vyšší, protože pouhé zakoupení těchto zbraní nepodléhá povolení. To musí mít jen ten, kdo poplašné či signální pistole nebo spreje chce nosit na veřejnosti," vysvětluje list.

Filmové dny u hranice

Před přeshraničním festivalem.Zdroj: Deník/repro PNP

Ve středu 26. dubna odstartují ve Zwieselu Německo-české filmové dny komedií "Grenzverkehr". „Do 25. října uvede zdejší divadlo filmu v rámci projektu Kulturní region Bavorsko-Čechy 2017 v sedmnácti večerech osm filmů české a německé produkce, které dosáhly mezinárodních ocenění," uvedla PNP.
Hostem premiéry bude režisér a scénárista „Grenzverkehru" Stefan Betz (47), který před začátkem promítání pohovoří ke vzniku a pozadí svého filmového debutu. Po představení budou diváci pozváni ke společnému setkání s autorem.
"Grenzverkehr" je německá komedie z roku 2005 o dospívání a prvních zkušenostech tří dolnobavorských venkovských teenagerů Wonga, Schilchera a Huntera z prostředí českých nevěstinců. Kamarádi sní o divokých milostných nocích a vydají se k sousedům, protože domácí vesnické krásky nechtěji o pubertálních mladících zatím ani slyšet, popisuje pasovský deník. Zato v Čechách čekají, jak známo, na solventní objevitele prodejné dámy. Místo milostných dobrodružství ale kluky čekají nepříjemnosti, protože mladiství sexuální turisté nepočítali s drsnými gaunery, nemilosrdnými pasáky a s přetvářkami prostitutek, popisuje pasovský list.
Celý program festivalu je na www.kulturregion-bayern-boehmen.de a dvojjazyčném portálu www.bbkult.net.