V sobotu město Braunau v rychlém rozhodnutí ubytovalo 350 běženců v městském divadle. Protože německé úřady odbavují jen 50 azylantů za hodinu, tvoří se u přechodů fronty – v Braunau v pondělí v poledne čekalo na vpuštění na tisíc osob. Protože fronta sahala od starého mostu přes Inn až na náměstí, byl tento přechod dočasně uzavřen.
Situace v Kollerschlagu.Uprchlíci nechtějí dlouho čekat, takže do Bavorska chodí i pěšky přes zelenou hranici. U Kollerchlagu (foto vpravo), tedy nedaleko české hranice, tak proniklo o víkendu asi 380 mužů, žen a dětí. „Neměli jsme právní ani morální podklad ty lidi zadržet," řekl v OÖN mluvčí zemského policejního ředitelství David Furtner.
V neděli v noci dorazilo na přechod Pasov-Achleiten 2000 uprchlíků. Asi 300 čekalo venku, později byl pro víc než tisíc lidí postaven stan u Schärdingu. V neděli museli v Simbachu narychlo připravit noční tábor pro tisíc lidí. I v noci na pondělí obléhaly most na hranici stovky běženců. Přechod byl pro normální dopravu uzavřen, cestující museli znovu objíždět přes Kirchdorf. Uprchlíky vyzvedávala z mostu německá policie po padesátičlenných skupinách a po překontrolování otisků je umístila do čekárny s vytápěnými stany a toaletami před další přepravou.
Ve Wegscheidu u Pasova německé úřady pomáhaly tisícovce azylantů, přičemž v nouzové ubytovně je místo jen pro 250. V pondělí večer tu hranici „přeběhlo" na 2000 osob, které podle bavorské policie dovezly rakouské autobusy bez předběžného upozornění k hranici a vypustily je. Pasovský hejtman Franz Meyer poté nabídl jako další čekárnu pro tyto azylanty Dolnobavorskou halu v Ruhstorfu, aby nemuseli trávit další noc venku. Zásahové skupiny policie běžence shromáždily a dopravily k registraci a zaopatření do Ruhstorfu a Paulových hal v Pasově.

Zlobí se na Rakušany

U Haly tří zemí.Německá strana velice kritizuje Rakušany za to, že přes hranici posílají mnohem víc lidí, než je domluveno. Pod tlakem je ale i Rakousko, protože jen na slovinském přechodu Spielfeld čekalo v neděli na transport 2800 lidí. Místa pro nové příchozí se v Bavorsku uvolňují až po odtransportování jejich předchůdců do jiných spolkových zemí. S jejich příjezdem do Freibergu v Sasku došlo k těžkým výtržnostem asi 400 demonstrantů proti přijetí běženců, při nichž musela policie zasahovat obušky. Bavorský předseda vlády Horst Seehofer byl podle vlastních slov v noci vyburcován voláním o pomoc za situace, kdy spolková policie má sice k přepravě uprchlíků dost autobusů, ale v celé SRN není místo, kde by je mohli ubytovat. „Nechybí busy, ale cíle," cituje ho PNP.
Pasovský starosta Jürgen Dupper vytkl na oficiálním facebooku města, že uprchlíky rakouská strana dopravuje k hranici autobusy bez předchozího upozornění. „Přetlak" město uvolnilo tím, že když byl v neděli kolem sedmnácté hodiny signalizován příjezd velkého množství běženců, dohodla se radnice s pořadateli dobíhající výstavy v Hale tří zemí na předčasném vyklizení (foto vlevo). Ve 21 hodin byla připravena pro nouzové ubytování, v němž našlo střechu nad hlavou kolem 1600 uprchlíků. V pondělí dopoledne pro ně příjížděly autobusy. Do každého se tlačily stovky lidí a policie měla s nástupy plné ruce práce. Odjížděly především rodiny s malými dětmi – s cílem Forchheim, píše PNP.
Podle bavorského ministerstva vnitra přešlo o víkendu hranice z Rakouska 15 000 běženců a „vysoký migrační tlak" nebrzděně potrvá i v dalších dnech. Občané se obávají, že „houfy uprchlíků bez domova" budou muset kempovat na ulicích. Jen za neděli přišlo do oblasti Pasova 6800 cizinců. Stovky přečkaly noc pod širým nebem. Podle tiskového mluvčího Franka Kollera přišlo za pondělí do regionu mezi Wegscheidem a Simbachem rekordních 8000 azylantů. Ještě před půlnocí je odvezly dva zvláštní vlaky do jiných spolkových zemí.