Nejbohatší jedno procento Rakušanů má dohromady majetek 469 miliard eur. To je bezmála dvojnásobek toho, kolik se udává, napsal deník OÖN.

Uvedl, že dosavadní údaje se odvíjejí od zjišťování Rakouské národní banky. Dotazovaní ale neříkají pravdu, předpokládá už dlouho Zaměstnanecká komora. Nadto šetření banky zahrnuje jmění jednotlivců jen do 15 milionů eur.  Komora proto zadala u vědců linecké univerzity studii. „Ti nyní na základě výpočtů pravděpodobnosti dodali korekturu obrazu a mnoho námětů pro blížící se volby do Národní rady," píše linecký list.

Rozvádí dále, že čisté jmění Rakušanů (bez dluhů) obnáší 1,25 bilionu eur. Nejbohatších deset procent občanů z toho vlastní 69 procent, tedy 863 miliard. Na polovinu domácností naopak připadají 2,2 procenta z oněch 1,25 bilionu. Nejbohatší procento, kolem 37 000 domácností, má čisté jmění průměrně 12,67 milionu – celkem 469 miliard. Víc než milion má každý dvacátý Rakušan. Nejchudší procento má naopak průměrně „mínus 132 000 eur", tedy dluhy v této výši. Většina národa, 55 procent, má méně než 100 000 čistého jmění, dodává list.

Jezdí jim cizinci

V roce 2009 byl každý třetí rakouský „tirák" hlášen v zahraničí, momentálně je to už každý druhý. „Důvody jsou především nižší daně a mzdy ve východní Evropě a dále pak nedostatek řidičů v Rakousku," napsal list OÖN.

Do naha!

„Neobvyklou metodou zkoušel v neděli v Plattlingu 27letý muž čelit vedru," napsal pasovský deník PNP. „Vyrazil z domova neoblečený koupit si na místní nádraží něco k pití." Jak policie sdělila, měl jen batoh na zádech. Nakoupil pivo a vracel se domů. „Pro alarmovanou policii měl po ruce podle něho zcela akceptovatelný argument – šel přece nahý kvůli velkému vedru," vysvětloval. „Ani v tom horku ale úředníci nepřimhouřili oko a řeší ho pro buzení veřejného pohoršení," dodal list.

U sousedů 39,9

V Dellachu v korutanském údolí Drávy naměřili v sobotu odpoledne 39,9 stupně, což je rakouský rekord. Dosavadní byl 39,7 stupně z roku 1983 rovněž z Dellachu.

„Lustrovala" si partnery

Dnes 46letá smluvní zaměstnankyně vídeňského okresního soudu dostala za zneužití pravomoci tři měsíce podmíněně. V letech 2002 a 2009 použila elektronický dotazník justice ke zjišťování osobních dat svých tehdejších partnetů, napsal linecký deník OÖN. „Já chlapům nevěřila a nevěřím dodnes," řekla soudci. Její nedůvěra byla v obou případech opodstatněná, pokračuje list. Díky nedovoleným rešerším zjistila, že přítel, s nímž se seznámila po internetu, není rozvedený, ale ženatý. O druhém muži, kterého potkala na diskotéce, se dozvěděla, že je trestně stíhán a jsou na něho vedeny četné exekuce. „Vím, že to ode mne nebylo hezké, ale chtěla jsem si být jistá," řekla kajícně soudci. To, že ale zrovna svému prvnímu zmíněnému partnerovi vyprávěla, co a hlavně jak zjistila  o jeho nástupci, označil soudce doslova jako hloupější, než policie dovoluje – dotyčný podvodník ji totiž udal…  Soud zohlednil doznání obžalované a s rozsudkem šel pod sazbu od šesti měsíců do pěti let.

Nejoblíbenější u sousedů

Také Rakušané to mají rádi tradiční. Nejoblíbenějšími jmény novorozených byli loni opět Lukas (874krát – 2,6 procenta) a Anna (814 - 2,6). Anička vyhrála počtvrté za sebou, Lukášek je v desítce nejoblíbenějších posedmnácté. V holčičkách byla druhá Hannah, v Top 10 od roku 2000, třetí Lena, vítězka 2006 a 2007, v Top 10 od roku 1999). Lukase následovali loni Tobias (od 2001 v desítce nejoblíbenějších) a Maximilian. „Skokany roku" byli Emma (předloni devátá) a Luca (předloni 21.). Pořadí chlapců: 1. Lukas 874, 2. Tobias 771, 3. Maximilian 769, 4. Luca 754, 5. David 743, 6. Jakob 696, 7. Felix 689, 8. Elias 670, 9. Jonas 669, 10. Paul 666, 11. Alexander 658, děvčata: 1. Anna 814, 2. Hannah 708, 3. Lena 674, 4. Sarah 674, 5. Sophie 614, 6. Emma 554, 7. Julia 544, 8. Marie 542, 9. Leonie 525, 10. Laura 518, 11. Valentina 514.

Statistikové vyhodnocovali jména 65 929 dětí s rakouskou státní příslušností ze 78 952 narozených.

Nalezeno po 20 letech

Dvacet let ležel v jezeře…Asi před 20 lety ukradli mužovi z dolnobavorského okresu Regen při jedné party v Landshutu Ford Orion. „Teď se vůz znovu vynořil, a to doslova – našli jej na dně vypuštěné přehrady u Landshutu," píše deník PNP. Objevili jej už v červnu, ale zjišťování majitele přes poznávací značku a nakonec i identifikační údaje vozidla trvalo dlouho. Až dotazem u výrobce si úředníci ověřili, že jde o vrak Fordu Orion, a po dalším šetření i to, komu bylo vozidlo tehdy dodáno. Ten nevěřil svým uším, když ho pak policie o nálezu vyrozuměla. „Co s vrakem bude dál, o tom se rozhodne v příštích dnech," uzavřel list. A jeden z jeho čtenářů ve webovém komentáři trefně poznamenal, že nejlepší na věci je, že „v naší tak proorganizované zemi" není možné zjistit majitele auta jen podle čísla a výrobních dat…

Nové paragrafy

S prvním srpnem se v Německu změnila řada zákonů.

Například i jednoleté a dvouleté děti mají právní nárok na umístění v jeslích nebo u denní opatrovatelky. Podle aktuálních odhadů jde o potřebu asi 780 000 míst (nárok by prý mohlo uplatnit asi 39 procent dětí mladších tří let). Rodiče, kteří se starají sami o malé děti narozené po 1. srpnu 2012, mohou požádat o opatrovné ve výši 100 eur měsíčně, od příštího roku 150 eur.

Odpadá tradiční povinnost vybavení jízdního kola dynamem, přípustné jsou i lampy s baterií nebo akumulátorem. Policejní auta mohou kromě obvyklého modrého světla užívat i výstražné červené a k tomu sirénu podle amerického vzoru. O zavedení ale rozhodnou jednotlivé spolkové země.

Manipulacím personálu při transplantacích má zabránit novela trestního zákoníku, podle které za falešné údaje pro rozdělovací centrálu Eurotransplant s cílem upřednostnit pacienty na čekací listině hrozí tresty odnětí svobody až na dva roky nebo peněžité tresty. Lékárny dostanou nově za pohotovostní službu od 20 do 6 hodin paušální dotaci 200 eur za noc, nezávislou na dosavadním příplatku za každého obslouženého zákazníka. Nemocenské pokladny to přijde na více než 100 milionů eur ročně.

Minimální mzdu deset eur na hodinu má nově dostávat i zhruba 20 000 lešenářů. Ministerstvo práce tak zavedlo tuto zákonnou normu už v jedenáctém odvětví. Celkem se týká čtyř milionů zaměstnanců.

Přibývá firem

V prvním pololetí bylo v Rakousku založeno 14 798 firem, denně tedy v průměru 114. Prezident Hospodářské komory Christoph Leitl připomíná, že jen během dvou týdnů bylo založeno tolik podnikatelských subjektů, že vytvořenými pracovními příležitostmi vyrovnaly zaměstnanecké dopady krachu Alpine, uvedl deník Volksblatt.

Rekordní je letos podíl žen na zakládání firem – dosáhl 43,1 procenta. Nejvíc subjektů vzniklo v řemeslech a obchodu. 64 procent zakladatelů uvedlo jako nejdůležitější motiv potřebu samostatnosti, pružné uspořádání pracovního a osobního života. 59 procent chtělo prostě raději šéfovat, uvádí list.