To vše jsou nálezy z druhé světové války, které včera odpálili policejní pyrotechnici ve Vojenském výcvikovém prostoru Boletice na Českokrumlovsku.

Pyrotechnici z policejní expozitury České Budějovice pro likvidaci munice vykopali pět jam hlubokých 3 metry, zahrnuli zeminou a na dálku munici odpálili. „Takové velké ničení munice děláme pětkrát až šestkrát do roka," vysvětlil velitel akce Martin Faltus.

Tentokrát se jednalo o munici nalezenou v uplynulých třech měsících na území jižních Čech, ale částečně i středních Čech, Plzeňska a Vysočiny. „Nejvíc nebezpečné jsou jednoznačně dělostřelecké granáty, je v nich hodně trhaviny a velký střepinový účinek," vysvětlil velitel předtím, než dal rozkaz k vyklizení prostoru v okruhu jednoho kilometru. Tak daleko mohou ničivé střepiny doletět.

Ilustrační foto.
Likvidovali bombu u nádraží

Vše dokazuje, že druhá světová válka ještě neřekla v tomto směru na našem území poslední slovo, a stále je velmi reálné se setkat se starou municí. Ať už při hledání kovových pokladů pomocí detektoru kovu, nebo jen v lese na houbách či při prozkoumávání zákoutí starých půd. Pro nálezce to přináší velké nebezpečí. Nedotýkat se, nikam nic nenosit a zavolat policii je jediný správný postup, který může zachránit život.

To potvrdil i Martin Faltus z pyrotechnické služby českobudějovické expozitury. „S nalezenou municí v žádném případě nemanipulujte. Označte místo nálezu a zavolejte na linku 158," uvedl s tím, že ne každý nálezce tyto tři jednoduché poučky vždy bere vážně. Podle pyrotechniků patří k nejšílenějším nápadům vzít si munici domů. Nejen, že se dotyčný nálezce vystavuje trestu za nedovolené ozbrojování a obecné ohrožení, ale vždy prý existuje vysoká míra rizika, že dojde k výbuchu.

Českobudějovičtí pyrotechnici zneškodňovali nevybuchlou pumu na seřaďovacím nádraží v Plzni.
Nevybuchlá puma ležela pod kolejemi 72 let

Sami pyrotechnici po příjezdu k místu nálezu nejprve zjišťují, zda je munice manipulačně bezpečná. Munici, kterou převézt nelze, je třeba zlikvidovat na místě nálezu. Ta, která je schopná k převozu, se odváží do skladů - a jednou za několik měsíců je hromadně likvidována, jako tomu bylo v pondělí v Boleticích.