!Už v posledních letech jsme zjistili, že pro turisty je v Pasově o Štědrém dnu jen velmi chudá nabídka," říká mluvčí primátora Herbert Zillinger. Není to prý sice úloha magistrátu, ale organizace  City Marketing a svazu hostinských postarat se o odpovídající nabídku, ale letos  radnice chtěla vědět, jak to bude, a obeslala 122 podniků hotelnictví a gastronomie. Odpovědi byly tristní. Pouze dva hotely, IBB na nádraží a Innsento ve vnitřním městě, otevřou hostům 24. prosince své jídelny. Jinak budou mít v Pasově otevřena jediná restaurace – Královsko-bavorská – a filiálky Mc Donald's, všechny ostatní budou mít celý den nebo od odpoledne zavřeno. „Katastrofa pro mnoho turistů, protože hotely jsou o Vánocích  výtečně obsazeny," píše PNP. „Město po povodni nastrkalo extra do reklam mnoho peněz, aby přilákalo hosty z celého Německa. Také hoteliéřei sami měli přání sezónu protáhnout co možná nejdéle. A teď tohle… Ubytovny jsou plné, ale restaurace nechtějí hostům na Štědrý den otevřít," diví se list.
Fritz Mayer, okresní předseda svazu hotelů a restaurací, míní, že pro letošek už je pozdě, ale příští rok v tom něco budou muset udělat. „Na tahu" jsou podle něho především hoteliéři – prý když už ubytovávají, musejí hostům taky něco nabídnout a přinejmenším otevřít vlastní restaurace…

Na cestě domů

Jede na kole Evropou.V Linci se na trochu déle zastavil Peter Kovacs, protože se mu tady prý moc líbí – místo jednoho dne tu pobyl dva a půl. V neděli vyrazil dál do Vídně. Je na cestě do Maďarska, kde má rodinu, se kterou se chce po čtyřech letech putování Evropou zase setkat, napsal deník OÖN. Chce doma pobýt prý asi tak měsíc, pak chce vyrazit zase dál – na kole do Asie.  „Vyšel jsem pěšky a to kolo jsem si sám zmontoval z dílů, které jsem dostal darem," vysvětluje. Podle OÖN prý k životu  moc nepotřebuje, jen trošku peněz, aby si mohl dovolit koupit potraviny, pokud jich v přírodě nenajde dost. Při zastávce v Linci prý získal tolik financí, že mu to na kávu a čočku na měsíc vystačí… Právě teplý nápoj potřebuje v zimě naléhavě – spí ve stanu a tlustém spacáku, dodává list.