„Na českobudějovickém ředitelství Diecézní charity v Kanovnické 16 pokračuje sbírka humanitární pomoci," říká Věra Michalicová z charitního dobrovolnického centra. „Lidé sem přinášejí rukavice, holínky, kbelíky, metly, lopaty, savo, prací prášky, saponáty i utěrky a ručníky. Oblečení ale odmítáme," říká Věra Michalicová s tím, že charita věci ze sbírky rozdělí lidem postiženým povodní.

„Diecézní charita vyšle do míst zasažených povodněmi tým proškolených dobrovolníků, kteří budou provádět šetření pro zajištění pomoci obětem povodní tak, aby byla účelná a dobře využitá," pokračuje Věra Michalicová.

A kde se zatím bez ochotné pomoci dobrovolníků zatopení Jihočeši obejdou? „Třeba na Kaplicku si lidé pomáhají vzájemně v rámci sousedské výpomoci. Na Milevsku jsme poslali do jednoho objektu čtyři dobrovolníky, jinak na Písecku a Strakonicku zatím potřeba dobrovolníků není."

Také na Sušicku si místní lidé s úklidem vzájemně vypomáhají. „I na Táborsku si úklid po velké vodě obyvatelé zajišťují svépomocí. Týká se to Sezimova Ústí, Plané nad Lužnicí a Soběslavi, s největší pravděpodobností také Veselí nad Lužnicí. Táborská charita je ve spojení s Bechyní a v případě, že zde bude potřeba dobrovolníků, radnice se na nás obrátí," říká Věra Michalicová s tím, že podobná situace je zatím také na Třeboňsku. „Až opadne voda, rozjedeme se za lidmi a budeme zjišťovat, co potřebují a jak jim můžeme pomoct," přidává se charitní koordinátor humanitární pomoci Roman Tlapák s tím, že nejvíc bude potřeba pomáhat lidem např. v zatopené Putimi a nebo Týně nad Vltavou.

Zkušení záchranáři z Informační a strážní služby Šumava již třetí den pomáhají v Litoměřicích, ležících na soutoku Labe a Ohře.

„Zrovna na člunech evakuujeme s hasiči jednu ohroženou rodinu, postižené děti a také zvířata psy a kočky," ozval se ve čtvrtek dopoledne z Litoměřic šéf šumavských záchranářů Tomáš Fait.