Ten především zmiňuje, že korektní označení jeho povolání by bylo „učitel zvířat" - krotitel je prý poněkud staromódní. „Cvičíme se zvířaty a trénujeme přirozené pohyby. Nelámeme vůli zvířat, ale stavíme ji. To bylo dříve také tak, ale na pojmu ,krotitel´, Dompteur, je přilepena jakoby macho-image, pověst ,drsňáka´, samolibého ,samce´," říká.
K situaci, kdy i v Pasově je velmi kontroverzně diskutován zákaz vystupování divoké zvěře v cirkusech, míní: „Je velmi škoda, že politici mají moc rozhodovat o mém životě, i když o něm nemají ani ponětí. Jasně, jsou pod tlakem ,advokátů zvířat´ - úmyslně neříkám ochránců zvířat, protože tím jsem třeba já. Nikdo v Německu neudělal tolik pro ochranu lvů jako moje rodina. V cirkusu Krone se jich narodilo přes sedmdesát, to o sobě nemůže říci žádná zoo. A také u nás o ně nejlépe pečujeme. Politici ale vidí fotografii ubližovaného zvířete a řeknou, že tohle nechtějí. Tomu rozumím. Cirkusy jsou ale paušálně diskriminovány. Zacházejí s námi jako s poslední špínou. Po internetu jsem urážen a vyhrožují mi. Lidé píší, že mi uříznou hlavu, protože týrám zvířata. To mě uráží. Jsou trýznitelé zvířat a ty je třeba zastavit, ale já jím nejsem."
Na otázku, zda je jeho povolání nebezpečné, uvádí: „Jednou mě můj lev kousl do oblíčeje a vypadalo to hrozně. Ten lev mě ale nenapadl. Kdyby opravdu zaútočil, byl bych po smrti – proti 350kilové šelmě bych neměl šanci, stačila by jedna rána prackou… Tehdy jsem zkrátka hloupě klopýtl v blízkosti lva, ten reagoval reflexivně a lehce mě kousl. Chtěl tím říci, abych ho nechal na pokoji. Jasně, nebezpečí je vždycky u toho, ale jsem profesionál, je to můj život. Vím přesně, v jaké náladě lvi jsou, a dělám všechno pro to, aby nedošlo k nehodě."
Vysvětluje, že svým šelmám je otcem, přítelem a matkou, proto k nim také může vejít. „Mimochodem, nejsem vůdcem jejich smečky, jak si lidé často myslí. U nás jsou čtyři takoví lví šéfové, a já k nim vůbec nechci patřit, protože lvi neustále bojují o to, kdo bude bossem skupiny. Tím já být nechci. Pravděpodobně mě vidí jako zvláštního, ale akceptovatelného lva, jako nejlepšího přítele jejich vůdce…"

Šetří na provozu muzea

Muzeum lesa ve Zwieselu hospodařilo v roce 2015 podle výroční zprávy se ztrátou 350 000 eur a město hledá úspory. „Abychom dostali stabilizační příspěvek, musíme projevit ochotu spořit," řekl starosta Franz Xaver Steininger v dozorčí radě muzea. Navrhl jeden zavírací den v týdnu navíc – nebyl pro zavření této instituce jednorázově na delší dobu, píše PNP. Rada toto řešení také přijala, muzeum bude zavřeno kromě úterý i ve středu. Sedmidenní provoz bude výjimečně o prázdninové výstavě Dnů skla.
Vedoucí muzea Elisabeth Voglová předtím grémium informovala o tom, že letos muzeum navštívilo do 1. června 7019 lidí. Je to sice o něco méně než loni (9175), to ale ještě běžela přitažlivá zvláštní výstava loutek z Augsburgu. Ve srovnání s „normálním" rokem 2015 (4063) letošek ukázal, že trend jde celkově nahoru.