„Prodej kaprů už začal," ohlásil Martin Vosika, vedoucí rybářství Vojenských lesů a statků Horní Planá. „Největší zájem ale samozřejmě očekáváme nyní během víkendu a v pondělí. Na sádkách ve Chvalšinách budeme prodávat od sedmi do pěti hodin odpoledne," doplnil.

Ze všech krajů oznamují letos rybáři menší přírůstky ryb, což má na svědomí hlavně letošní studené jaro a následující povodně. To potvrzuje i Martin Vosika: „Ryby jsou opravdu trochu menší, nicméně povodně nás naštěstí tolik nezasáhly, takže jsme z našich rybníků vylovili zhruba tolik, kolik jsme očekávali," řekl a zároveň ujistil, že kaprů pro Štědrovečerní večeři bude tedy určitě dostatek. Na ceně by se menší přírůstky ryb neměly oproti minulým Vánocům nijak projevit.

Po čem se však lidé často shánějí marně, jsou rybí vnitřnosti. Jedna z nejdůležitějších ingrediencí pro výrobu rybí polévky. „Pokud si u nás někdo nechá rybu vykuchat, tak mu je dáme s sebou. Lidé si ale rybu odnáší nejčastěji živou nebo jen zabitou, takže vnitřnosti nezbývají," řekl Martin Vosika.

Pokud se rozhodnete odnést si od kádě kapra živého, ale nemáte v úmyslu ho v posledních chvílích života příliš trápit, měli byste splnit několik základních věcí. „Především je nutné připravit studenou vodu, aby nebyla ryba vystavena takovému teplotnímu šoku," řekl českokrumlovský sportovní rybář Jaroslav Vaněček.

„Neméně důležité je vodu napustit den předem, aby z ní vyprchalo co nejvíce chlóru, který může rybu přiotrávit nebo i zabít," popsal nejzákladnější úkony pro zajištění přežití kapra Jaroslav Vaněček. Obecně je však pro kapra pobyt ve vaně jen další zbytečný stres. Podle Jaroslava Vaněčka je nejlepší nechat rybu zabít hned u kádě.

Pouštět vystresovaného kapra zpět do přírody podle něj také nemá příliš smysl, tím spíš, pokud už strávil nějaký čas v naší vaně. „Musel by být v opravdu dobré kondici s dostatkem energie, což už na Vánoce mnoho kaprů není," míní Jaroslav Vaněček.

Někdy nastane i situace, kdy ryba zahyne už ve vaně a lidé nevědí jestli ji mohou jíst. „Bez obav ji sníst mohou," ubezpečil Pavel Šťastný, hospodář českokrumlovských sportovních rybářů s tím, že pokud je ryba čerstvá a není mrtvá několik hodin, není se čeho obávat. Proto by kapra nikdo neměl držet ve vaně přes noc. „Pokud si někdo není jistý jak dlouho je ryba mrtvá, může se podívat na její žábry, musí být růžové," doplnil Pavel Šťastný.

A jak nejlépe kapra zabít? Podle Pavla Šťastného, je osvědčeným a nejlepším způsobem rybu omráčit úderem do hlavy paličkou a vypustit jí krev proříznutím žaber. Po zabití je vhodné rybu nechat alespoň několik minut v odstáté vodě, aby vykrvácela.

Autor: Martin Fazekaš

Seznam některých prodejních míst:

21.-23.12.

Prodej novohradských kaprů v prodejnách Coop Jednota DS Kaplice

(otevírací doba prodejen)

Český Krumlov

-Coop Terno

-prodejna Skleník

Kaplice

-Terno Kaplice náměstí

23.12. (v blízkosti prodejen): Cena 69.- Kč/kg

-Bujanov

-Malonty

-Přední Výtoň

-Přídolí,

-Rožmitál na Šumavě

-Světlík

-Ločenice

-Vyšší Brod

-Besednice

-Horní Planá

22.- 23.12. – od 8 do 17

Český Krumlov – kapr z Třeboně (rybářství Jan Hofbauer)

- koloniálu Na Růžku

- restaurace Jelenka

- restaurace Ve Dvorku

19.-23.12. – od 8 do 21

24.12.  – od 8 do 10

-OD Kaufland Český Krumlov

21.- 23-12.

Velešín

- na náměstí před vchodem do restaurace U Zlaté podkovy (cena 75 Kč/kg) – dodavatel

Rybářství Petrův zdar Nové Hrady

- restaurace Plzeňka ( Novohradští kapři)

16.-20.12. – od 7 do 15
21.-23.12. – od 7 do 17
Chvalšiny - rybářství

22.12.- 9-16 hodin

23.12.- 9-16

24.12.- 9-14

Křemže

-Mříč za sluneční elektrárnou, vedle areálu ZD Křemže (kapr nad 3 kg – 75 Kč/kg +
zpracování ryb – 45 Kč/ks). Tel. J. Kadlec 721931125

-prodej vánočních ryb, Luční ulice 442 (kapr 2-3 kg za 65 Kč/kg, nad 3 kg cena 69 Kč/kg
amur 2-4 kg cena 69 Kč/kg, štika, candát na objednání). Tel. J. a M. Velíšek 602447540,
606852522.

22.12. Od 10 hodin

Brloh u Šafářů