15. ročník Svatováclavských slavností je neodmyslitelně spojený i s Mezinárodním folklórním festivalem, který do města přivezl soubory lidové kultury z české a slovenské kotliny. Slavnosti začaly už v pátek lidovým jarmarkem. V podvečer slavnosti oficiálně zahájil starosta města Dalibor Carda. „Svatováclavské slavnosti jsou oslavou nejen patrona české země, ale také podzimního času, jeho barev a vůní. Zvu všechny návštěvníky, aby si užili letošní velice pestrý program slavností a jedinečnou atmosféru, která Český Krumlov naplní," říká.

Nudit se nebudou rodiny s dětmi. Ty mohou navštívit Městkou knihovnu, která si pro ně připravila dobrodružný program s plněním úkolů. A budou-li chtít zažít ještě více dobrodružství, mohou se zúčastnit noční komentované prohlídky městem, kde se seznámí s tajemnými příběhy a legendami města Český Krumlov. Kulturně atraktivní bude i sobota, která dá prostor právě folklóru. Na náměstí se představí řada českých, slovenských i moravských souborů.

Jedním z velkých lákadel slavností je i Svatováclavská noc otevřených muzeí a galerií, která připadá na sobotu. V tuto noc otevřou své dveře významné krumlovské galerie a nabídnou všem návštěvníkům prohlídky s programem zdarma.

Kdo by v sobotu neměl náladu na toulání se po galeriích, může si poslechnout jedinečné hudební seskupení Cimballica, které kromě klasického folklóru hraje také upravené verze filmových skladeb a v jejich repertoáru nechybí ani písně od kapely Metallica, Apocaliptica, System of a down, Leonarda Cohena, Bryana Adamse a mnoha dalších.

Zpestřením slavností bude také voroplavecké loutkové Nálodní divadlo, které nabídne hry o historii Českého Krumlova, českého království a voroplavbách na Vltavě.

Nejvýznamnějším dnem slavností bude středa. Zájemci se mohou zúčastnit mimořádných prohlídek chrámu sv. Víta a kaple sv. Václava s odborným výkladem Petra Pavelce, ředitele Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Od 18 hodin bude v chrámu sv. Víta tradičně celebrována Svatováclavská mše svatá. Ve středu se také uskuteční tradiční setkání s pravěkými lovci v Dobrkovické jeskyni.