Navíc si nestihla požádat o voličský průkaz, který by ji opravňoval k tomu, aby hlas vybrané straně mohla dát ve kterékoliv volební místnosti.

Čas na to sice má až do středy, jenže to by musela osobně přijít na českobudějovický magistrát. Poštou či elektronicky totiž lidé o voličský průkaz mohli žádat jen do pátku.

„Vrátit se do Budějovic, to už do voleb nestihnu. Jsem momentálně na druhém konci republiky a ve dnech voleb budu v Jihlavě, kde se uskuteční Festival dokumentárních filmů," popsala Petra Ptáčková. „Mám teď hodně práce s propagací našeho filmu, což se s běháním po úřadech a hlídáním různých termínů nedá skloubit," dodala.
Ani voliči, kteří už to do středeční 16. hodiny na úřad nestihnou, však nemusejí zoufat. Podle Aleny Karvánkové z Krajského úřadu Jihočeského kraje za sebe totiž k přepážce mohou poslat náhradníka. „Pokud by si volič osobně o voličský průkaz nemohl požádat, pak má možnost udělit plnou moc k podání žádosti jiné osobě. Ale pozor, podpis na této plné moci musí být úředně ověřen," poradila Alena Karvánková.

Zájem o voličský průkaz je prozatím spíše průměrný. V Českých Budějovicích o něj do včerejšího rána podle mluvčí magistrátu Jitky Welzlové požádalo 1053 lidí. „Při volbě do Poslanecké sněmovny v roce 2010 jsme přitom vydali 1180 voličských průkazů a při prezidentské volbě letos v lednu celkem 1319 lístků," porovnala Jitka Welzlová.

Ve Zlivi si voličský průkaz dosud vyzvedlo 30 lidí. „Někteří o něj přitom žádali i písemně," potvrdila včera tajemnice městského úřadu Ilona Řimnáčová. Při minulých parlamentních volbách prý zájem tak velký nebyl.

Kde a dokdy 
o průkaz žádat

O voličský průkaz lze v současné době požádat už jen osobně, a to na obecním nebo městském úřadě v místě trvalého pobytu. Čas na podání žádosti je do středy 23. října, 16 hodin.

Co k vyřízení
žádosti potřebuji

K vydání voličského průkazu vám stačí vyplnit přímo na obecním nebo městském úřadě příslušnou žádost, poté předložíte občanský průkaz a voličský průkaz si hned odnesete.

Kde s průkazem mohu volit

S voličským průkazem můžete hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku v Česku, případně ve zvláštním okrsku při zastupitelském nebo konzulárním úřadě ČR v zahraničí.