Připojil se k němu i výbor pro ženy linecké radnice. Jeho spolupracovnice rozdávají po městě informační podklady a balonky, jimiž chtějí upozornit na význam spravedlivých penzí, informuje zpravodaj magistrátu. „Především mladé, případně ještě do pracovních procesů nezapojené, ženy mají být při této příležitosti informovány o dopadech určitých životních rozhodnutí na jejich pozdější důchody," říká městská radní Eva Schobesbergerová. Současně osloveným nabídnou preventivní právní poradenství k tomuto problému, které v Linci funguje už od roku 2012. Je financováno městským výborem pro ženy a pomoc v něm poskytují právničky autonomního centra pro ženy.

Equal pension day označuje den v roce, kdy muži dosáhnou takové výše důchodu, jako ženy za celý rok. Podle výpočtů oddělení pro ženy města Vídně letos připadá na 27. červenec. Podle ministryně pro ženy Sabine Oberhauserové je to o den později než loni, ale propast trvá. Průměrná starobní penze mužů byla loni 1557 eur, žen 944 eur. „Náš penzijní systém se orientuje na nepřetržité, celoživotní zaměstnání na plný úvazek. Ženy ale vykonávají také mnoho práce v domácnosti a při péči o rodinu, mají mateřské přestávky nebo dlouho pracují na částečný úvazek. Mnoho pak přes dlouholetou pracovní činnost nemůže ze svých důchodů žít. Proto se musíme zvýšeně zasazovat o finanční zrovnoprávnění žen, a to tak dlouho, než bude samozřejmostí," pokračuje Schobesbergerová.

Ministryně Oberhauserová mimo jiné upozornila, že asi třetina žen před odchodem do penze nikdy nebyla zaměstnána. Zvýšení důchodového věku by tedy řešení nepřineslo, míní.

Za bezpečnější železnici

V reakci na nové teroristické útoky v Německu chtějí Německé dráhy (DB) zlepšit bezpečnost na nádražích a ve vlacích. „Státní koncern chce k tomu během příštích let zaměstnat stovky nových bezpečnostních pracovníků," informují také linecké OÖN. Měli by kromě jiného vykonávat ve vlacích a na nádražích pochůzkovou službu a podporovat práci spolkové policie. Momentálně mají DB 3700 bezpečnostních sil, navíc ve vlacích a na nádražích působí 5000 policistů.

Důsledně za –ová

Městská správa Welsu hledá už dva týdny nového ředitele magistrátu. Inzerát tohoto zaměstnání na webové stránce města byl nyní poněkud pozměněn a poptává „jednu/jednoho ředitelku/ředitele", píší linecké OÖN.

Uvádí, že „změna smýšlení o genderingu" by mohla souviset s dopisem regionální vedoucí odborového svazu Andrey Bliemsriederové. Ta začátkem týdne k městskému inzerátu poznamenala: „Privátní podnikatelé by museli počítat s oznámením za to, že svou nabídku zaměstnání formulovali nekorektně. Když svůj post vypíše se specifikou pohlaví magistrát, je to povolené. Veřejná služba by ale měla jít dobrým příkladem," uvedla Bliemsriederová.

Proto v pondělí rozeslala pár krátkých stížností. Jedním z adresátů byl personální vedoucí úřadu Roman Gnadlinger a vzápětí odpověděl: „Mohu Vás ujistit, že všechna vypsaná místa jsou nyní formulována genderově správně." Ještě týž den se na domovských stránkách města . objevily zmíněné korektury.

Novinám Gnadlinger řekl, že změny provedl po dohodě se starostou Andreasem Rablem. Upraveny byly všechny aktuální nabídky zaměstnání na stránkách magistrátu. Také post vedoucího útulku zvířat je v popisu nabídek doplněn slovem „Tierheimleiterin", což je jistě našim čtenářům srozumitelné i přes nepřeložitelnost do češtiny. V původním textu obvyklé doplňující –in chybělo. Nebyl to jediný nedostatek inzerátů - Welios nedávno hledal „scouta", ale neuvedl možnosti výdělku, jak zákon předepisuje.

„Z politických důvodů mají Svobodní jako nová většina na radnici nechuť k pohlavně neutrálním formulacím," uvádějí OÖN. „Po vyhraných volbách byl proto u nich ,gender´ redukován na minimum. Aktuální změnu na webu Gnadlinger nazval ,přiměřenou době´ - je prý v této oblasti určitý ,herní´ prostor. Starosta ale nechtěl vést zbytečné diskuse, proto se rozhodl pro korekturu."List dodává, že přes rychlou opravu Bliemsriederová trvá na své kritice. „Zase přece přijdou volby a doufejme, že ženy Welsu nezapomenou, jak si jich magistrát pod současným vedením považuje," končí list.

Oktoberfest bez batůžků?

Hospodští na mnichovských slavnostech piva Oktoberfest (17. září až 3. října) vítají úvahy o zakázání batůžků na těchto lidových slavnostech, jak s nimi přišla rada starších městského zastupitelstva. Jejich mluvčí Toni Roiderer říká, že lidé do areálu potřebují hlad, žízeň a dobrou náladu, ale ne zavazadla. „Tak drahé Wiesn nejsou, aby sem museli lidé chodit s tornou plnou peněz," míní. Primátor Mnichova Dieter Reiter (SPD) řekl, že tuto možnost zváží. Ludwig Hagn z velkostanu Löwenbräu dodal, že když se bez komplikací prosadil zákaz kouření na slavnostech, nevidí velký problém ani u ruksaků. Podle Toniho Winklhofera ze stanu Tradition batoh jen ruší – stojí v cestě a je třeba na něj dávat pozor…

O bezpečnost si hospodští nicméně starost nedělají. „Mnichovská policie mnohokrát prokázala, že je skvěle připravena," řekl Roiderer. A gastronom Christian Schottenhamel míní, že Wiesn bude chráněna jako vysoce zabezpečený trakt.

Vítěz Leyendecker vlevo.Zdroj: Deník/reproBěželi pro nemocné děti

V hornorakouském Prambachkirchenu uspořádali benefiční běžecké závody ve prospěch pomoci proti dětské rakovině. Při 30stupňovém vedru startovalo na 1458 metrů dlouhém okruhu centrem města 540 účastníků ze šesti zemí, zaznamenaly OÖN. Loni při prvním ročníku bylo běžců „jen" 313.

Závod v běhu na dvanáct hodin vyhrál přesvědčivě jeden z nejlepších světových ultramaratonců Rainer Leyendecker z bavorského Holzkirchenu, který se 127 kilometry vytvořil osobní rekord. Letos oslaví šedesátiny. Na druhém místě byl o 13 let mladší Georg Mayer se 119 km. Z žen potvrdila své výjimečné postavení Pauline Moshammerová (49), učitelka z Vídně, která už Rakousko třikrát reprezentovala v mistrovství světa na 24 hodin. V Prambachkirchenu uběhla ve vedru 112 kilometrů. Třetí byla Magdalena Dekovska-Jindra s 94 km, která před čtrnácti dny zaběhla ve 24hodinovce 143.738 km. Celkově účastníci benefice naběhali 13 490 kilometrů, což organizátorům vyneslo pro nemocné děti na sponzorských darech 16 000 eur.