O senát se v jižních Čechách utkají zkušení matadoři, kteří v politice působí dlouhá léta, i úplní nováčci. Například Tomáš Jirsa (ODS), současný senátor za obvod Český Krumlov a starosta Hluboké nad Vltavou už v senátních volbách dvakrát vyhrál. Kandidát sociálních demokratů na Táborsku, poslanec a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, minule jen těsně prohrál s Pavlem Eybertem (ODS). Nováčky v boji 
o senátní křesla budou spisovatel David Jan Žák (nestraník za TOP 09 a STAN) nebo lékař Jindřich Florián (ČSSD) na Českokrumlovsku či starosta Mladé Vožice (nestraník za ANO 2011) Jaroslav Větrovský na Táborsku. Řada stran ještě nemá o svých kandidátech úplně jasno, pro obvod Český Krumlov například ještě o definitivním jménu nerozhodlo ANO 2011.

Určitou zajímavostí je skutečnost, že některé strany, které dříve postupovaly samostatně, nyní vytvářejí širší koalice. Například Jiří Fišer (Tábor 2020), dlouholetý starosta Tábora, bude nominován koalicí Tábor 2020 a STAN. Veřejnou podporu mu pak vyjádří subjekty Jihočeši 2012 a KDU-ČSL, které se také budou spolupodílet na financování volební kampaně.

V trochu netradiční pozici vstoupí do voleb na Českokrumlovsku Miroslav Máče, který byl dříve člen a dokonce i poslanec za ČSSD, ale v roce 2011 vstoupil do KSČM, za kterou bude nyní kandidovat do senátu.

„Termín odevzdání přihlášky do senátních voleb je 2. srpna," uvedla Alena Karvánková z krajského úřadu. V Táboře už přihlášku k registraci odevzdalo do čtvrtečního odpoledne sedm uchazečů. V Českém Krumlově to bylo pět kandidátů.

Termín podání kandidátních listin pro krajské volby je podle Aleny Karvánkové také 2. srpna. Do čtvrtečního odpoledne už kandidátky odevzdalo 16 subjektů, které chtějí usilovat o hlasy voličů. Jsou to (některé názvy uvádíme zkráceně): ČSSD; ODS; koalice Ne ilegální imigraci; SZ; KSČM; koalice Pro jižní Čechy; DSSS; Úsvit – Národní koalice; Volte Pravý blok; Koalice Svoboda a přímá demokracie; ANO 2011; Moravané; SSO; Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů ČR; Jihočeši 2012; KDU-ČSL. 

Kdo kandiduje

Ve volebních obvodech Český Krumlov a Tábor 
už záměr kandidovat do senátu potvrdili mimo jiné následující kandidáti.

ČESKÝ KRUMLOVJindřich Florián, primář interny Nemocnice Český Krumlov, člen ČSSD, kandiduje za ČSSD;
Tomáš Jirsa, senátor 
a starosta Hluboké, člen ODS, kandiduje za ODS;
Miroslav Máče, vysokoškolský učitel, člen KSČM, kandiduje za KSČM;
Jitka Zikmundová, bývalá místostarostka města Český Krumlov, nestraník, kandiduje za KDU-ČSL;
David Jan Žák, spisovatel, nestraník, kandiduje za TOP 09 a STAN.

TÁBORJindřich Bláha, starosta Soběslavi, člen ODS, kandiduje za ODS;
Jiří Fišer, starosta Tábora, člen Tábor 2020, kandiduje za Tábor 2020 a STAN;
Pavel Klíma, ředitel ZŠ 
a MŠ Malšice, člen TOP 09, kandiduje za TOP 09;
Jan Mládek, poslanec 
a ministr průmyslu, člen ČSSD, kandiduje za ČSSD;
Ladislav Šedivý, předseda okresního výboru KSČM, člen KSČM, kandiduje za KSČM;
Jaroslav Větrovský, starosta Mladé Vožice, nestraník, kandiduje za ANO 2011. 

Strany sází na výrazné osobnosti

LUBOMÍR PÁNA, politolog

Lubomír Pána vede Vysokou školu evropských a regionálních studií v Českých Budějovicích. Nyní ho zlákal návrh stát se rektorem Jihočeské univerzity.Zdroj: Deník/Radek PapáčekVolby do Senátu Parlamentu České republiky jsou významné z několika důvodů. Zejména pro funkci Senátu jako pojistky demokracie. Navíc předseda Senátu je pro společenský protokol druhou nejvyšší státní funkcí pro prezidentovi.V podzimních volbách se uskuteční volby do krajských zastupitelstev a jedné třetiny senátních obvodů. V Jihočeském kraji ve volebních obvodech Český Krumlov a Tábor. Řada politických stran již oznámila jména svých kandidátů. Protože senátní volby jsou většinové, výběr kandidátů je orientován na výrazné osobnosti. V Jihočeském kraji proto jednotlivá volební uskupení či politické strany vybraly své nejvýraznější osobnosti, které mají úzký vztah k volebnímu obvodu a jsou známé svou dosavadní odbornou či politickou působností. Kvalita vybraných osobností v jižních Čechách je vysoká, 
a proto se domnívám, že rozhodne o výsledku voleb vedle osobních a profesních kvalit také politické „ukotvení" kandidátů, ideové zaměření a v neposlední míře obsah jejich volebních programů a jeho prezentace voličům.