Linec – Zemský soud v Linci uložil 38letému nezaměstnanému z Mühlviertlu dva roky nepodmíněně za nedovolené držení omamných drog. Za půldruhého roku nakoupil v Čechách a převezl do Rakous kolem tří kilogramů pervitinu k dalšímu prodeji. Na rozdíl od přípravného řízení skutek u soudu doznal - prý jezdil opakovaně do Kaplice, kde je „crystal" k dostání zhruba za 50 eur za gram na vietnamských stáncích. Drogu prodával šestnácti jmenovitě známým odběratelům.

„Předseda senátu mu připomněl, že pervitin je proto tak nebezpečný, že může vyvolat paranoidní schizofrenii, a jeden z přísedících chtěl vědět, jestli o takových možných následcích obžalovaný věděl," napsal deník OÖN. „Ten řekl, že o tom četl na internetu, takové ty věci o droze smrti a podobně, ale to ho prý spíš povzbudilo, protože všechno, co je na internetu, jsou spíš blbosti…" Muž byl za drogové delikty trestán už v minulosti. Rozsudek není pravomocný.

Dost vytrvalý „pouštěč"

Vydrží pouštět desky 222 hodin?Hornorakouský DJ Rene Brunner (32) alias Deejay DC chce popáté zlepšit svůj světový rekord v délce nepřetržitého pouštění desek. Jeho cílem je tentokrát 222 hodin, píší OÖN. Pokus odstartuje 17. listopadu v Lure Clubu v Hollywoodu.  Jeho osobním maximem je 150 hodin v října 2011, ale tento rekord překonal australský deejay se 168 hodinami, tedy celým týdnem bez spánku. Teď chce Brunner primát získat zpátky. Pro jistotu ho doprovodí lékař, uvádí linecký list.

I Bavoři pro referenda?

Bavorský ministerský předseda Horst Seehofer (CSU) chce umožnit v budoucnu také celobavorská referenda k odborným otázkám, napsal deník PNP. „Po čtyřech místních referendech proti kandidatuře Mnichova na pořádání zimní olympiády řekl, že velká rozhodnutí  bez podpory obyvatelstva už nejsou ve 21. století možná," uvedl list. Záměr chtěl ohlásit v úterním prohlášení zemské vlády.

PNP poznamenává, že přitom jsou možnosti bavorského obyvatelstva do věcí mluvit ve srovnání s jinými spolkovými zeměmi relativně velká. Možnost hlasovat celozemsky, třeba o rozšiřování mnichovského letiště, ale není.

Stonají s cukrem

V Bavorsku trpí stále víc lidí diabetem mellitus druhého typu. Podle zdravotních pojišťoven se počet postižených touto chorobou zvýšil mezi lety 2006 a 2012 o 17,6 procenta. „I tak je ale Bavorsko pod celoněmeckým průměrem nárůstu, který je 27 procent," poznamenal pasovský deník PNP ke čtvrtečnímu Světovému dnu diabetu.

Mistry světa v agility

Jsou mistry světa!Helmut Paulik (38) z Au na Dunaji, zaměstnanec bundesheeru, vyhrál se svou devítiletou fenkou border-collie Lane mistrovství světa v agility. V Johannesburgu o titul usiloval milovníci psů osmi národů. „Tyhle kolie jsou ferrati této disciplíny," říká hrdý páníček v deníku OÖN.

Cílem soutěže je provést psa v co nejkratším čase parkurem s dvaceti úkoly. Patří k ním zdolávání překážek, tunelu, slalomu apod., pes se rovněž musí dotknout tlapami určitých zón atd. Parkur trvá kolem půl minuty, majitel řídí psa jednoduchými pokyny, především gesty, vysvětluje list. Každá trať je jinak postavena a závodníci mají jen pár minut na seznámení se s ní.  Začít s tréninkem k této disciplíně je podle něho nejlepší asi tak v půl roce života štěněte. Helmut Paulik se psy pracuje v ISI – Agility Steyr a v klubu ÖRV Aisttal.

Při trénování psů se seznámil s Christinou Brunnerovou – a při šampionátu v Jižní Africe ji přímo v soutěžní hale požádal o ruku písní You raise me up!– a jak říká, dojalo to publikum očividně k slzám. Více informací na www.agility-together.at.

Sláva a Čiloušek

Pandička Mingli.Dvě mláďata pandy rudé v linecké zoo mají jména – „holčička" je Mingli (Sláva), její bratr Huan (Čiloušek). Jména vybrala 15členná komise z návrhů čtenářů deníku OÖN. Jejich autorka Gabriela z Pramu se za odměnu bude moci přímo zúčastnit křtu obou medvíďat a vyfotografovat se s nimi jako čestná kmotra. Na snímku je Mingli.