Během večera, který uspořádala nezisková organizace Pro bono aliance, skromně komentovala fakt, že je považována za nevlivnější ženu Česka. „V podobných anketách má žena větší šanci, protože konkurence je menší,“ řekla Lenka Bradáčová, která se mj. vyjádřila ke kauza omilostněného Jiřího Kajínka nebo soudní věci exprimátora Č. Budějovic Juraje Tomy.

Jak hodnotíte milost prezidenta Zemana pro dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, který si odseděl 23 let?

Obecně milost, která spočívá v prominutí části trestu, vnímám jako akt milosrdenství, určité dobrodiní prezidenta ve vztahu k osobě, která byla usvědčena z trestného činu, vykonala část svého trestu…

V jižních Čechách máme kauzu exprimátora Českých Budějovic Juraje Thomy. Obžaloba ho vinila ze zneužití pravomoci úřední osoby, za který mu hrozilo až 12 let vězení kvůli dodatku ke smlouvě o dodávce IT technologií za zhruba 37 milionů korun. Vrchní soud v Praze už podruhé řekl, že je nevinen. Po soudech politik chodil osm let. Znáte tento případ?

S touto kauzou jsem měla možnost se seznámit v odvolacím řízení, kdy bylo činné Vrchní státní zastupitelství v Praze. Trestní věc skončila podruhé zprošťujícím rozhodnutím, ale ze strany státního zastupitelství bude podáno opětovné dovolání, protože se domníváme, že rozsudek Vrchního soudu není v souladu s tím, jaké stanovisko vyslovil Nejvyšší soud…

Exkluzivně jen v tištěném vydání Deníku. Ilustrační fotoZdroj: DeníkOdpovědi vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové na další otázky a mnohem více se dočtete v tištěném vydání regionálního Deníku v sobotu 21. dubna na straně 7.