Vedle slavného hlubockého zámku stojí zajímavá stavba v podobném architektonickém stylu – hotel Štekl. Řada tuzemských turistů ho ale nazývá hotel Herbich. Právě tady se totiž v devadesátých letech natáčel stejnojmenný televizní seriál Stavba vznikla v 60. letech 19. století jako obydlí schwarzenberských zaměstnanců.

Filmaře zámek a jeho okolí lákají desítky let. Potomci báječných mužů s klikou jsou na Hluboké vítáni už desítky let. „Každý film je propagací našeho města, což platí nejen o pohádce Pyšná princezna s Alenou Vránovou, která se tady natáčela před šedesáti lety," říká starosta Hluboké Tomáš Jirsa.

Záběr ze seriálu Hotel Herbich. Sídlo si zahrál hlubocký Štekl.Na natáčení seriálu Hotel Herbich v druhé polovině 90. let si pamatuje. „Hotel Štekl byl v té době nově dokončený, filmařům se líbil a hodil. Větší ruch členů filmového štábu jsme tenkrát v ulicích nezaznamenali, vždyť je tu stále tolik turistů a na jejich přítomnost jsme zvyklí."
Hotel už od té doby vyměnil vlastníky i zaměstnance, ale někteří lidé mu stále říkají jeho seriálovým názvem Herbich místo Štekl. „Děj zachycuje dobu počátkem 90. let a ukazuje, jak se příbuzní hádají o dědictví. Příběh je už po dvaceti letech mrtvý, ale hotel zůstává. Seriál tak dělá reklamu stále,"  dodává Tomáš Jirsa.

Natáčení má v živé paměti také Zdeněk Pikl, vedoucí Divadla Hluboká nad Vltavou. „Znám skladatele Zdeňka Bartáka, který k seriálu dělal hudbu," vysvětluje Zdeněk Pikl. „Zajišťoval jsem tady pro štáb různé záležitosti, například jsem sháněl kompars. Jednu z tenistek si v seriálu zahrála také moje dcera Klára," usmívá se Zdeněk Pikl. Dodává, že s hereckou hvězdou, Miroslavem Donutilem, pak uspořádali na Hluboké i zábavný pořad.

V televizi jsme se hledali podle šatů

„Bylo mi tenkrát asi devatenáct let, když jsem se přes tátu dostala k natáčení seriálu," vzpomíná pětatřicetiletá Klára Čutková. „Byli jsme parta kamarádů i s mou sestřenicí Monikou Skorunkovou, co jsme hráli v komparsu křoví. Natáčení tenkrát trvalo několik dní. Vzpomínám si třeba na záběr, jak jsme šli na zápas přes dvůr sportovního hotelu a přes rameno měli tašku, z které vyčuhovala tenisová raketa. To víte, že jsme se pak na seriál v televizi koukali a hledali se. Protože jsme věděli, co jsme měli na sobě, tak jsme se i na obrazovce našli," směje se Klára Čutková.

Miroslav Donutil se při natáčení spřátelil s komparzisty.„Seriál mám spojený s hercem Miroslavem Donutilem. Po natáčení s námi pak dlouho seděl až do pozdních hodin a celý večer nás bavil. Tenkrát jsem měli zraněného kamaráda, který ležel měsíce v nemocnici. Chtěli jsme mu nějak pomoci, tak jsme si řekli, že za všechny peníze, které si jako kompars vyděláme, mu koupíme dárek. Tenkrát ještě nebyly mobily, tak jsme navrhovali třeba hudební věži. Když se to Miroslav Donutil dozvěděl, hned nám nabídl, ať na Hluboké seženeme prostor a on sem zase přijede se svým zábavným pořadem. Skutečně pak přijel a úplně zadarmo odehrál dvouhodinový program. Vždycky, když Miroslava Donutila někde ve filmu nebo v televizi vidím, tak si na jeho obrovské gesto solidarity vzpomenu," dodává s obdivem Klára Čutková.

Zvláštní roli skřítkoidního topiče Drábka, který si s restituenty hotelu zpočátku vůbec nepadne do oka, ztělesnil Rudolf Hrušínský mladší.
„Jsem rád, že jsem tuhle roli mohl hrát, navíc pod tak vynikajícím režisérem, jakým je Hynek Bočan," řekl Rudolf  Hrušínský, který na natáčení seriálu dojížděl ze své chaty v Plané nad Lužnicí na Táborsku.

„Natáčení v jižních Čechách mi vyhovovalo, měl jsem to na plac z Plané kousek," řekl herec, který na seriál Hotel Herbich vzpomíná jako na velmi příjemnou práci v nádherném okolí zámku v Hluboké.

Hynek Bočan: Hledali jsme hotel, který by byl jako sen

Filmový a televizní režisér Hynek Bočan se považuje za „naturalizovaného" Jihočecha. Na svou chalupu na Blatensku jezdí už od roku 1969. Za fakt, že se seriál Hotel Herbich natáčel v jižních Čechách, je rád, ale přiznal, že podstatnější pro něho byla atmosféra objektu, i kdyby ležel kdekoliv.

Proč padla volba právě na hlubocký hotel Štekl?

Dlouho jsme hledali hotel, který by byl trochu jako sen. Dělali jsme různé obhlídky, ale nebyli jsme nikde spokojeni. Můj kameraman Ivan Šlapeta znal hotel Štekl, protože jezdí do Hluboké nad Vltavou na hřbitov. Objekt nafotil a snímky mi přinesl. Koukni na tohle. Nebylo nad čím váhat. Věděl jsem hned, že je to ono.

Takže jste se rychle rozhodl pro Štekl.
Víte, každý televizní seriál je taková pohádka pro dospělé. Potřebovali jsme,  aby hotel představoval snový typ stavby. Zdejší novogotická architektura spojená s krásným zámkem Hluboká nám to splnila. Hned nám to bylo jasné.

Měl jste pro konečnou volbu natáčecího objektu i jiné priority?

Důležité také bylo, aby hotel nebyl daleko od Prahy, aby se dalo občas dojíždět.  Herci jsou vázáni v divadlech, na jiných natáčeních. Nakonec jsme ale většinou v Hluboké přespávali, protože jsme tím šetřili čtyři hodiny denně ve prospěch natáčení. Čtyři hodiny denně bychom jezdili
z Kavčích hor do jižních Čech a z jižních Čech zpátky na Kavčí hory. Zjistili jsme, že ubytování bude levnější než dojíždění. Prodloužili jsme si tak čas, kdy se dalo natáčet. Užší štáb bydlel přímo v hotelu Štekl, ostatní v okolních pensionech. Natáčeli jsme mimo hlavní sezonu, takže 
v hotelu nebylo ani moc turistů. Naše produkce asi dostala od vedení hotelu nějakou slevu (úsměv), protože se mi zdálo, že pro běžného člověka byly pokoje cenově nedosažitelné.

Jak moc jste rád, že televizní seriál má dílem jihočeské kořeny?

Zcela upřímně. Kdyby tak krásný objekt stál někde 
v severních Čechách, tak bych točil tam. Rozhodující bylo, že hotel Štekl přesně zapadl do našich představ. Ale kousek hrdosti, že seriál kromě Německa a Prahy vznikl také v jižních Čechách, ve mně je. V jižních Čechách mám chalupu už třiačtyřicet let, trávím tu každou volnou chvilku. Jižní Čechy považuji za jeden z nejnádhernějších krajů téhle země.

Měl jste čas prohlédnout si město Hluboká nad Vltavou, podumat na hrázi rybníka Bezdrev?

Širší štáb zcela určitě poznával krásy Hluboké, ale já na to neměl moc času. Režijní práce je hodně vysilující, nekončí tím, že řeknete večer stop. Tím práce režiséra skutečně nekončí, je třeba se s nejbližšími spolupracovníky připravit na další den.

Musel televizní architekt hotel Štekl upravit kvůli potřebám seriálu? 

Ano, samozřejmě. Minimálně jsme na něho museli umístit stěžejní nápis Hotel Herbich u vstupu od hlavní brány. Nápis jsme nechali napatinovat, aby vypadal omšele. Chtěli jsme vytvořit vzpomínku na zašlé časy. Myslím si, že jsme také upravili vstupní bránu.

Využili jste pro záběry i jiné části Hluboké nad Vltavou?

Použili jsme příjezdovou cestu k zámku, park nad hotelem, dvory, terasy. Ze seriálu nevyplývá, ale že by byl situován do jižních Čech. Okolní krajina nehrála takovou roli.