Ten se jistě nebude zlobit, protože s ledem získá i proslulý Ledový palác, magické místo v nitru ledovce, které je magnetem pro tisíce turistů.

Správně řečeno, zemská hranice zůstane stejná, jak ji stanovil zákon v roce 1949, bude napraveno jen její zaznamenání do katastru, vysvětluje deník OÖN. Hranici totiž tvoří rozvodí, které se s táním ledovce mění, a jeho posun byl nyní zohledněn.  „Stará grafická linie v katastrální mapě bude přizpůsobena skutečnému přírodnímu stavu," uvedl Thomas Ebert z hornorakouského úřadu geoinformatiky a nemovitostí. Podobně budou muset být pomocí moderní techniky opraveny i jiné hranice v pohoří.

Zmíněný Ledový palác, který tedy nyní připadl Horním Rakousům, byl od svého otevření v roce 2007 jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí Štýrska. Loni tuto jeskyni s ledovými skulpturami a ledovcovou trhlinou vyplněnou 600 000 litry vody navštívilo 202 000 turistů. O příjmy se dosud dělila obě města, což bude i nadále. Změní se ale asi režim místa – v Horních Rakousích je ochrana přírody přísnější než ve Štýrsku. Jak řekl mluvčí lineckého úřadu Manfred Haimbuchner, v Horních Rakousích by „palác" nejspíš nikdy nebyl zpřístupněn. Jeho další rozšiřování je prý tedy velmi nepravděpodobné.

Hříšné mládí

Rakousko má „nejprokouřenější" mládež z 27 srovnávaných států. „25 procent patnáctiletých chlapců kouří minimálně jednou týdně,  z děvčat dokonce 29 procent," uvádí deník OÖN ze  statistiky OECD za roky 2009-10. „Také co do pití alkoholu patří Rakousko ke špici. 31 procent 15letých děvčat a 30 procent stejně starých chlapců už bylo nejméně dvakrát v životě opilých. Tím je Rakousko desáté. Vpředu jsou Dánsko, Finsko a Británie."

Referendum proti bohatým

Linecký deník OÖN zaznamenal, že Švýcaři budou v neděli rozhodovat v referendu o zavedení horní hranice platů vedoucích manažerů firem. Má být jen dvanáctinásobkem platu prostého zaměstnance. Hlasování provází bouřlivá diskuse, nejspíš i proto, že „Iniciativa 1:12", rozjetá odbory, sociálními demokraty a mladými socialisty, byla zprvu podporována většinou národa, ale nyní to vypadá, že se prosadí její odpůrci, píše list.

Iniciátoři míří návrhem především na extrémně vysoké platy členů představenstev bank a farmaceutického průmyslu. Podle zpráv tisku činily například v roce 2011 nejvyšší odměny v potravinářském koncernu Nestlé 73násobek nejnižšího platu, u farmaceutického gigantu Novartis byl poměr 1:266. U Credit Suisse vydělal šéf v roce 2010 celkem 58,43 milionu eur, což bylo 1822krát víc než byl nejnižší plat ve firmě.

Ve Švýcarsku by se opatření dotklo kolem 4000 lidí, což by prý mělo katastrofální následky pro švýcarské hospodářství především nižším příjmem z výběru daní a pojištění. S krácením platu by muselo počítat asi i 40 až 50 fotbalistů, a samozřejmě by poklesl i příjem prezidenta FIFA Seppa Blattera.

Diskuse se přelila i přes hranice. Rakouská Zaměstnanecká komora rovněž požadovala „zastropování" manažerských platů. Navíc by podle ní roční odměny přes půl milionu eur neměly být započítávány jako náklady pro výpočet daně právnické osoby. OÖN připojily konkrétní příklad dopadu „1:12". Manažer Rosenbaumu Dieter Siegel loni dostal 949 400 eur, „poslední zaměstnanec" firmy 23 361,94 eura. Šéf by se tedy nově měl spokojit se 280 343,28 eura…

Dráho, kudy na to?

Ilustrační foto.Zdroje příjmu hledají také Rakouské dráhy (ÖBB). Od loňska jeden našly ve spolupráci s hornorakouskou turistickou centrálou a společností ÖBB Rail Tours v takzvaném kombiticketu, jízdence vlakem do místa dovolené, v jejíž ceně od 34 eur je zahrnuta i denní permanentka na vleky. Obzvlášť velký ohlas měla akce u výletů do Hinterstoderu. „Podle průzkumu dnes cestuje každý desátý na zimní dovolenou  vlakem," tvrdí v deníku Volksblatt ředitel OÖ Tourismus Karl Pramendorfer.

Tuto zimu zmínění partneři přidali další nabídku, „Kombiticket Advent". Zájemcům umožní navštívit sedmnáct adventních trhů v celém Rakousku. V ceně zpáteční jízdenky  jsou například horký nápoj, jízda na obřím kole nebo sáček vánočního pečiva, ve Vídni, Salcburku a Innsbrucku jízdenka na městskou, v Linci vstupenka do muzea Lentos, popisuje Volksblatt. Akce platí od 22. listopadu do 29. prosince.

Čekají proud azylantů

Bavorsko prožívá a nebo se chystá na největší příliv běženců od devadesátých let, napsal deník PNP. Letos do země přijde celkem 18 000 uchazečů o azyl, v příštím roce zhruba dvojnásobek, řekla ministryně sociálních věcí  Emilia Müllerová. Tolik uprchlíků do Bavorska přišlo naposledy v letech 1995 a 1996. Úřady chtějí uprchlíky ubytovávat v opuštěných kasárnách, uvádí list.

Za krádež bez řidičáku

Němečtí koaliční partneři v pracovní skupině „vnitro a justice" se shodli na návrhu zavést jako sankci i za menší trestné činy jako krádeže apod. odebrání řidičského oprávnění, napsal pasovský deník PNP. Jako alternativa k odnětí svobody a k peněžitému trestu, který u některých pachatelů nepředstavuje žádnou větší svízel, má být zaveden jako samostatná sankce zákaz řízení motorových vozidel.

Netankujte odpoledne!

Podle rakouského automotoklubu vydali loni řidiči u pump zbytečně 50 milionů eur navíc, napsal deník OÖN. Způsobilo to nařízení, podle kterého pumpaři mohou ceny zvyšovat jen jednou denně, ale snižovat, kolikrát chtějí. To vedlo k tomu, že benzinky skokově zvedly ceny ve 12 hodin, aby získaly prostor k jejich snižování. Kdo tedy jel tankovat po obědě, doplatil na to. Automotoklub tlačí na to, aby od nového roku opět platil princip jeden den, jedna cena. Zákazníci by tak mohli ceny u pump snáze srovnávat a vybírat si.

Nedočkaví na advent

Už týden před první adventní nedělí 1. prosince se otevírají u sousedů první ježíškovské a adventní trhy. Už od čtvrtka 21. listopadu „jede" známý trh v Salcburku na náměstí u dómu s 96 stánkaři a očekáváním milionu návštěvníků. V pátek 22. prosince zahájil vánoční trh v zámku Rüsslingu v okrese Altötting se 120 uměleckými řemeslníky. O víkendu 23. a 24 listopadu bude adventní Hradní noc v Saldenburgu v okrese Freyung – Grafenau, další vánoční trhy proběhnou s předstihem v tomto termínu třeba v Bad Reichenhallu. V Mnichově budou mít  „Růžové Vánoce" na Mariánském náměstí. V Pasově otevře ježíškovský trh stánky u dómu ve středu 27. listopadu.