Expozice Muzea milevských maškar, které je jediné svého druhu v České republice, se rodí od začátku ledna v secesní budově bývalé spořitelny na náměstí E. Beneše v Milevsku.

V současné době už zbývá jen doladit detaily. „S nápadem přišel před časem předseda Maškarního sdružení Karel Procházka. Instalace maškar začala tento měsíc, ale už od října jsme sháněli figuríny, kostýmy, hlavy a řešily se stavební úpravy," uvedl ředitel Milevského muzea, pod které nová pobočka spadá, Vladimír Šindelář.

Hlavy objednal ve firmě v Zákupech, která se specializuje na výrobu papírových masek od roku 1884. Díky tomu v Milevsku návštěvníci uvidí nainstalované postavy s maskami, které nosili lidé už za Rakousko-Uherska. „Máme i několik historických hlav, osmdesát až devadesát let starých, ale ty necháme ve vitrínách za sklem," dodal ředitel.

Mezi exponáty jsou i vyřazené kostýmy z Národního divadla, které Maškarní sdružení nakoupilo v letech 1968-69. Některé z nich zřejmě pocházejí z 19. století. Chybějící oblečení, většinou kalhoty, došívaly muzejní výtvarnice a aranžérky.

Příchozí se mohou těšit i na originální vchod, který je povede z přízemí z nově vybudovaného infocentra přes historickou bankovní trezorovnu do patra, kde je hlavní expozice, za ní následuje malý kinosál a pak i malá dílnička pro děti, kde se budou moci nechat také vyfotit. „Podařilo se nám najít díky soukromému sběrateli starý týdeník milevských maškar z roku 1935, další záběry jsou z 50. a 60. let," prozradil Vladimír Šindelář, co bude v kinosále k vidění.

A kolik to všechno zatím stálo? Celkové náklady na projekt jsou 720 tisíc korun, z toho je 504 tisíc dotace od Ministerstva kultury a 216 tisíc doplatilo město.

Milevské maškary

23. února – otevření Muzea milevských maškar.

25. února – 2. ročník festivalu maškar a 155. masopustní průvod městem.

Loni v Milevsku vytvořili český rekord - sešlo se tu 1248 masek.