Poslal jste už gratulaci vítězi voleb Jiřímu Zimolovi?
Ještě ne, přiznám se, ale mám to v plánu.

Vaše vztahy vypadaly na konci kampaně dost vyhrocené.
To si nemyslím. Napsal jsem i na facebooku všem voličům, sousedům a kamarádům, že naše kampaň byla sice v určitých bodech kritická, ale oprávněně kritická a korektní. Pokud jsme něco kritizovali, mělo to nějaký důvod, a věřím tomu, že i pan Zimola to pochopí nebo že to chápe.

A vám už přišla nějaká blahopřejná sms?
Přišly mi mraky esemesek od lidí z Lišova, kde mi všichni gratulují, že výsledky v Lišově byly úspěch a signál od voličů z Lišova. Na druhou stranu bych si moc přál, aby naše koalice měla výsledky směrem vzhůru i nadále. Celkově je to úspěch proto, že jsme neslibovali nic, co nemůžeme splnit, vyhnuli jsme se populismu, všemu, co není košer. Myslím si, že na nás čekají jak hlasy prvovoličů, kteří za čtyři roky přijdou k volbám, tak i voličů, kteří nyní nešli a za čtyři roky třeba změní názor a přijdou.

Jak jste s vaším volebním výsledkem spokojen?
Doufal jsem v lepší výsledek, na druhou stranu osm procent není vůbec špatný výsledek a na to, jaké preference nám byly přisuzovány na začátku, je to výsledek v podstatě úžasný. Pouze se trošku potvrdilo, že spektrum voličů směrem od středu doprava zůstalo zbytečně roztříštěné. Kdyby se dokázali dohodnout na širší předvolební koalici, mohl být výsledek lepší a v kraji se toho mohlo změnit zásadně víc. I tak bude ale zásadně dobrá změna, že se skoro jistě podařilo rozbít oranžovou - rudou koalici, což byl náš cíl, takže naše mise skončila velice úspěšně.

Jaká koalice podle vás kraji povládne?
Na tipy je možná předčasné pomýšlet. Vítěz voleb, což je podle procent ČSSD, si bude určovat, s kým chce jednat. Předpokládám, že osloví hnutí ANO a koalici doplní nějakým třetím, nepříliš velkým subjektem z toho důvodu, že budou upřednostňovat užší koalici, která se lépe ovládá. To je rozdíl proti tomu, co bych si představoval já, preferuji domluvu více lidí, což je trošku složitější, ale výsledky jsou trvanlivější.

Je někdo, s kým byste do koalice nešli?
Samozřejmě nepůjdeme s komunisty, jinak není důvod kohokoli vyloučit. Deklarovali jsme již na začátku, že kromě komunistů a extremistů, kteří se ale do zastupitelstva nedostali, nemáme problém s nikým.

Budete slavit?
Je za námi úspěšné završení strašně dlouhého období, kdy jsme opravdu málo spali, nevěnovali se rodinám a všechno jsme dali kampani a práci pro kraj. Byla to obrovská zátěž, která teď skončila, tak je určitě důvod oslavit minimálně to.

Půjdete spát dnes, nebo až zítra?
Já chodím každý den spát zítra, okolo půl jedné v noci, protože jsem vášnivý čtenář. Určitě půjdu spát zítra, ale ne kvůli tomu, že bych tady do rána pil, ale spíš kvůli tomu, že si budu číst.