„Jihočeský kraj vnímá koncept Chytrých měst jako správný směr pro další rozvoj měst a obcí, ale i regionu samotného," uvedl náměstek hejtmana Jihočeského kraje Jaromír Slíva. Současně s tím také doplnil, že v nedávné době z toho důvodu na jihu Čech vznikla coby poradní orgán Rady Jihočeského kraje pracovní skupiny, která se má právě zabývat tématem chytrých řešení využitelných nejen pro města, ale i menší obce.

Díky tomu vznikl ve spolupráci kraje a Czech Smart City Cluster také pilotní projekt Smart Village. Ten je dle výkonného ředitele Czech Smart City Cluster Radovana Polanského určen především pro města se zhruba pěti tisíci obyvateli. Ve vybraném sídle by pak měla vzniknout pilotní řešení například v oblastech využívání obnovitelných zdrojů.

„Zatím nechceme prozradit, která města připadají v úvahu. Podle vybraného kandidáta by pak vznikly konkrétní projekty, protože záleží třeba i na tom, zda je město u řeky, nebo zda má nějaká jiná specifika," vysvětloval Radovan Polanský. Podle něj koncepty chytrých regionů v Česku konkrétní podobu teprve získávají. Nejaktivnější je dle jeho slov kraj Jihomoravský nebo třeba Kraj Vysočina.