Víc platí, i víc umírají

Linec - Jak náš Deník zaznamenal, v Rakousku stát loni vybral na pokutách za dopravní přestupky odhadem 225 milionů eur, v roce 2007 jen 125 milionů. A to jsou prý úřady v jejich vyměřování zdrženlivé – občan zaplatí za rok průměrně jen 60 až 100 eur. „Jen část těchto prostředků ale ,teče´ zpět do rozpočtu dopravy a infrastruktury," poznamenává deník OÖN. Z pokut za porušení zákona o silničním provozu, například za nepřiměřenou rychlost, jde 20 procent ministerstvu vnitra, zbytek správě silnic (Asfinag), spolkovým zemím a obcím k volnému použití. Sankce za přestupky podle zákona o motorových vozidlech (telefonování při řízení) dostávají přímo obce.

OÖN poznamenávají, že růst sankcí za přestupky neznamená větší bezpečnost na silnicích. Letos v prvním pololetí na nich zemřelo 138 účastníků dopravy, loni za stejnou dobu 99.

Nákladní letiště

Přes rušení některých dopravních linek v minulých letech se lineckému letišti, které z poloviny náleží městu a z poloviny zemskému dopravnímu holdingu, hospodářsky stále daří. Loňský obrat byl 29 milionů eur, operativní zisk je po léta mezi dvěma a pěti miliony, zaznamenal deník OÖN. Přitom aktuálně 400 ze 480 letišť v Evropě má negativní bilanci. Velký podíl na úspěchu Lince má stále stoupající doprava nákladu. Loni tady přistálo 2175 tun zboží, odstartovalo 3438 tun. Tím je Linec druhý v zemi po Vídni (přistání 99 791 tun, odlet 79 034 tun). Objem nákladní přepravy v Linci je dvakrát vyšší než na všech ostatních letištích spolkových zemí v Rakousku dohromady.

Královna proslovů.Královna projevů

V rakouském mistrovství v řečnění v St. Lamprechtu ve Štýrsku vyhrála v nepsané královské disciplíně – spontánním projevu – 27letá Regina Zöttlová z hornorakouského Maria Neustift. Jako téma dostala „Komercializace zvyků sv. Valentýna a halloweenu". Na promyšlení měla minutu a když spustila, nemohli ji zastavit. Téma je prý pro ni velmi důležité – jde o „podnikatelské" svátky a lidé by měli v první řadě oživovat a pěstovat staré původní zvyky, než začínat s novými, říká.

Na soutěž trénovala čtyři týdny každý den. S trenérem analyzovali její proslovy zaznamenané na videu. „Podceňuje se často důležitost nonverbálního výrazu," míní.

Jejími řečnickými vzory podle OÖN nejsou politikové. Ti si své projevy nepíší sami a každý prý má jako řečník nějaké to manko, včetně zemského hejtmana Josefa Pühringera. Kde ale u něho vidí potenciál k vylepšení, raději nechtěla říci, končí list.

Kino, drahá zábava

Jeden dospělý, dvanáctileté dítě, sedadlo v poslední řadě, střední porce popcornu a půl litru koly, cenu těchto služeb v kině zkoumala hornorakouská Zaměstnanecká komora.  Zjistila výrazné rozdíly: nejdráže tento „balíček" přišel v Hollywood Megaplexu, na  23,40 eura, nejlevněji v Kinotreffu Leone v Bad Leonfeldenu, na 17,50. Tam také platí dospělý za jeden lístek nejméně, 6,50 eura. Jinde se většinou cena pohybuje mezi devíti a 9,90 eura.

Opilci si v sázce uřízli prsty…

V pátek večer občané v Grafenau přivolali policii do jednoho bytu ke krvácejícím mužům, každému  s odřízlým bříškem špičky prstu. Chlapi ve věku 48 a 51 let byli důkladně opilí a agresivní. „Uvedli, že si při zkoušce odvahy vzájemně uřízli po jedné špičce," zaznamenal deník PNP.   Byli přepraveni do nemocnic v Grafenau a ve Zwieselu. Krev ke zkoušce odmítli dát, byla jim tedy odebrána nuceně. Oba jsou stíháni pro podezření z ublížení na zdraví a z násilí proti úřední osobě. Podle policie jim byly oběma špičky opět přišity.

Ubývá milionářů

V roce 2010 žilo v Bavorsku 3132 lidí s ročním příjmem přes milion eur, o 340 méně než při sčítání tři roky předtím. Připadají tedy tři na 10 000 obyvatel, píše PNP. 52 procent z nich mělo trvalý pobyt v Horním Bavorsku. Největší „hustota" milionářů byla ve Starnbergu – 12,5 na 10 000 obyvatel, nejmenší v Dolním Bavorsku – „jen" 4,9 procenta (155). „Bavorská levice tato čísla vzala jako důvod k opakování požadavku na zavedení zvláštní daně pro nejbohatší," uvádí PNP.

Drahá psí operace

„Kdo přejede psa, musí zaplatit náklady jeho operace, i kdyby mnohonásobně přesáhla hodnotu zvířete," parafrázuje deník PNP již pravomocné rozhodnutí soudkyně v Mnichově. „Že psu bylo už osm let a měl i jiné vady, na tom podle soudu nic nemění." List dodává, že soudy už nějakou dobu zohledňují tzv. ideální hodnotu zvířat, s nimiž se nemůže zacházet jako s věcí, u níž se posuzuje jen materiální cena.

V tomto případě byl 35 cm vysoký kříženec terriéra přivázán před prodejnou mnichovské pumpy a v červenci 2011 ho přejelo auto. Utrpěl zlomeniny a poškození vazů. Majitelka žádala od řidiče náhradu nákladů ošetřování ve výši 2200 eur. Ten se zdráhal platit, protože pes podle něho nebyl přivázán řádně a navíc ho panička získala z útulku jen za 175 eur.

Soud mu posléze uložil zaplatit 1650 eur. Rozvedl, že sice u zvířat existuje na rozdíl od lidí horní hranice takových náhrad, nad níž by náklady na léčení už byly nepřiměřené, ale to závisí na jednotlivých případech a na úvaze soudu. Přihlédl k tomu, že u benzínových čerpadel  platí podobně jako na parkovištích potřeba vyšší vzájemné ohleduplnosti, a řidič měl rozhodně jet opatrněji – tím spíš, že předtím si psa určitě povšiml. Měl dokonce počkat, až majitelka psa z cesty odvede. Ta ovšem nese čtvrtinové spoluzavinění, protože měla psa uvázat tak, aby se nemohl dostat do jízdní dráhy.