Kovosvit by dalším firmám v Jihočeském kraji mohl nabídnout až 150 svých zaměstnanců na výpomoc. Zatímco sám pro ně teď práci nemá, výrobním společnostem dělníci všeobecně chybí. Manažer Kovosvitu Petr Karásek má 
s tímto modelem při záchraně firmy dobrou zkušenost.

„Takto jsme řešili záchranu Tatry. Lidem, pro které jsme neměli dost práce, jsme našli náhradní v Karose. Nám to ulehčilo situaci a Karose jsme před koncem roku pomohli. Myslím, že se to povedlo a rád bych to zopakoval," plánuje Petr Karásek.

Teď dojednávají podrobnosti, aby s návrhem mohli předstoupit i před své pracovníky. Bez jejich souhlasu plán ale selže. Jasněji chtějí mít na přelomu měsíců září a října.

Mluvčí Kovosvitu Karel Samec se včera vyjádřil 
k výplatám, které lidé dostali za srpen. Vysvětluje, že v nich chybí prémie.

„Tyto prémie jsou vázány na splnění určitých ekonomických ukazatelů a výkonů, a pokud tyto splněny nejsou, nemohly být vyplaceny. Jde o nenárokovatelnou složku mzdy," vysvětluje mluvčí firmy nižší částku na výplatní pásce.

Po zkušenosti, kdy vyplacení červencové výplaty nabralo v Kovosvitu dvoutýdenní skluz, je několik kmenových pracovníků ve výpovědi. Do statistiky nezaměstnanosti tak zatím nezasáhli. Čísla, která vydal úřad práce, nasvědčují, že dělníci by si nové uplatnění měli najít rychle. Na výběr je rekordních 1318 míst.

„Nadále platí, že firmy nejvíce poptávají profese, jako jsou technici, ale také operátoři výroby, řidiči nebo třeba prodavači, kuchaři a svářeči," uvádí ředitel táborského úřadu práce Pavel Kaczor jen některé příklady poptávaných profesí.

V Kovosvitu věří, že moc lidí z fabriky si z nich vybírat nebude, neboť si výpovědi ještě rozmyslí. Karel Samec předpokládá, že závod opustí jen zanedbatelné procento lidí, ale nechce předbíhat. Udržet je na pracovišti by mohlo právě zajištění práce u jiné firmy.  „Možnost spolupráce s jinými zaměstnavateli v regionu, kde by přechodně našli uplatnění, se nyní stále řeší. Jasnější obrysy, tedy počty i profese, by pak měla dostat na přelomu září a října. Momentálně se jedná se čtyřmi konkrétními firmami," dodal mluvčí.

Náhrada zkušených Kovosviťáků vůbec nemusí být jednoduchá, byť září je na úřadu práce ve znamení registrace absolventů škol. „Nutno ale říci, že absolventů se nám během prvního zářijového týdne přišlo evidovat pouze šedesát jedna. Nejčastěji jde o absolventy ekonomicko-administrativních oborů, zatímco technika u nás vidíme jen velmi zřídka," upozorňuje ředitel táborského úřadu Pavel Kaczor.

Nezaměstnanost v srpnu
J. Hradec 2,7 %
Písek 3,2 %
Prachatice 3,3 %
Č. Budějovice 3,4 %
Strakonice 4,6 %
Tábor 5,3 %
Český Krumlov 5,6 %
JČ celkem 3,9 %
ČR celkem 5,3 %

Obecně je podle něj situace absolventů na trhu práce velmi příznivá. Celkově tvoří zhruba pouze 4,5 procenta všech evidovaných nezaměstnaných, tedy kolem 160 lidí. V předchozích letech jich podle statistických údajů úřadu bývalo v tomto čase podstatně více.

Oproti červenci počet uchazečů o práci v srpnu poklesl, a to o 55 lidí. Z 3663 je dnes v registru 3608 lidí, kteří hledají práci pomocí úřadu. Nižší hodnotu za srpen vykazuje pouze rok 2008.

V srpnu se na Táborsku nově do registru zapsalo 282 osob, zatímco z evidence jich v průběhu minulého měsíce odešlo 337.

Jak už bylo uvedeno, počet volných míst, které firmy potřebují obsadit, překonal historický rekord z května roku 2007, kdy zaměstnavatelé nabízeli 1309 pozic.