„Už mě nic nebaví a jsem unavený životem, ale děkuji Pánubohu, že jsem se dočkal takového věku. Každý den je to těžší, ale co se dá dělat. Zatím Zaplaťpánbůh za to, jaké to je, ale není to dobré, jde to takzvaně z kopce.

Léta jsou tady, ale co zmůžeme, proti stáří se nenechá nic dělat," povzdechne si Josef Hasil, jenž před 65 lety vodil na Šumavě za nos pohraničníky, kteří ho chtěli dostat živého či mrtvého. „Co je u vás v jižních Čechách nového?" živě se zajímá o současné dění v rodné vlasti. Novinkou je pro něj smrt biskupa Jiřího Paďoura, a chválí kardinála Miloslava Vlka, který na pohřeb v sobotu přijel.

„Pohřbíval moji maminku a pak byl za trest přeložený až do Rožmitálu pod Třemšínem," říká Josef Hasil. „Moc ho pozdravujte, jestli s ním budete, protože je to fajn člověk. Ten nic komunistům nedaruje. Jsem rád, že se doma něco děje, že jsou pořád lidi, kteří nemají komunismus moc rádi a stále proti němu něco dělají," říká. „Šumavu mám pořád před sebou, vzpomínám na ni každý den i na všechny přátele a příbuzné, co tam máme. Každý den se modlím za všechny dobré lidi, které znám," dodává Josef Hasil, legendární Král Šumavy.