Například na Prachaticku, mezi Kubovou Hutí a Strážným musejí řidiči počítat s ledovkou. Pro nákladní auta tato silnice vůbec není sjízdná. Podobná situace je i ve Světlíku na Českokrumlovsku, u Protivína na Písecku nebo na Českobudějovicku u Lišova. Situaci komplikují i dodrobné dopravní nehody. 

Podle mluvčí krajských hasičů vyjížděli hasiči v poslední březnový den přibližně ke čtyřem stovkám událostí. Většinu z nich měl na svědomí silný vítr. Nejvíce práce měli hasiči v úterý v odpoledních a večerních hodinách. 

V Dolním Dvořišti cedule spadlé z objektu bývalého hraničního přechodu zatarasily v úterý odpoledne příjezd do republiky. Značka připevněná na traverzách spadla kolem 16. hodiny z budovy bývalého hraničního přechodu v Dolním Dvořišti těsně za auto, které tudy projíždělo.

Ředitel Hasičského záchranného sboru v Českém Krumlově Pavel Rožboud potvrdil, že se nikomu nic nestalo. Překážku, která bránila příjezdu do republiky i odjezdu z ní, rozřezali a uklidili stranou kapličtí hasiči. "Teď už je místo nehody průjezdné," zmínil po 17. hodině Pavel Rožboud.

Bez elektřiny Kvůli větru zůstali někteří obyvatelé kraje na čas bez elektřiny. „Výpadky dodávek mají na svědomí pády stromů a silný vítr. Naši pracovníci se snaží co nejrychleji obnovit dodávky," řekl v úterý mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. 

V Plešovicích u Zlaté Koruny na Českokrumlovsku spadl následkem silného větru strom na autobus. Nehoda se udála kolem 16. hodiny. V autobuse podle Pavla Rožbouda cestovalo 15 lidí, kterým se naštěstí nic nestalo. "Autobus jel z Plešovic do Třísova. Za lomem na jeho střechu spadl odněkud ze svahu smrk s průměrem kmenu okolo 30 centrimetrů," popsal šéf českokrumlovských hasičů. Doplnil, že strom střechu vozidla nepromáčkl, jen poškodil.

Nezranění cestující tedy mohli vystoupit. Do cíle cesty je pak rozvezli známí, kteří projížděli okolo, ač pro ně dopravce chtěl zajistit náhradní přepravu. Kmen zaklíněný o autobus vytvořil přes silnici pomyslnou bránu, pod níž mohla projíždět další auta. Následně hasiči za pomoci jeřábu kmen nadzdvihli a autobus mohl vyjet. Překážku pak hasiči rozřezali. 

Na mnoha místech Českokrumlovska popadané stromy přerušily dodávku elektrické energie. Tu se mnohde nepodařilo obnovit až do pozdních večerních hodin, například ve Větřní, Dolním Třeboníně, Chvalšinách nebo Kájově.

Rozmary počasí potrápily i řidiče na dálnici D3. Na 64. kilometru u Mezna spadly stromy přes dva pruhy dálnice. Situaci řešili hasiči s pracovníky Správy a údržby silnic.

Se zemí srovnal silný vítr v úterý dokonce i celou stodolu v Hůrách nedaleko Rudolfova na Českobudějovicku. „Byl to starý objekt, který majitel neměl řádně zabezpečený. Vítr z něj odnesl střechu a následně spadly i zdi. Naštěstí se nikomu nic nestalo, místo pro jistotu prohledal policejní pes," zmínil starosta obce Jiří Borovka.

K silnému větru, který Jihočechy trápí již od pondělí, se v úterý přidal na některých místech kraje sníh. Hasiči nejvíce vyjížděli ke spadaným stromům.

Strakonicko

Spadané stromy komplikovaly dopravu nejvíce na Strakonicku, kde hasiči zasahovali na sedmi místech, například v Přešťovicích, Horním Poříčí či Mečichově. Ve Strakonicích v Lidické ulici spadlý strom poškodil dva vozy, u odbočky k Blatskému rybníku spadl strom přes železniční trať.

Jindřichohradecko

Silničáři zaznamenali popadané větve. „Dva smrky odstraňovali hasiči mezi Jarošovem a Rodvínovem," uvedl dispečer jindřichohradeckého závodu Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Peleška. V úterý ráno vyjížděli z Dačic a Studené dva sypače na silnice, kde se držel sníh.

Táborsko

Ráno před 7. h se srazila dvě auta na obchvatu Veselí nad Lužnicí . Jedno z aut skončilo v příkopu. I přes původní ohlášení hasiči nemuseli z havarovaných aut nikoho vyprošťovat. Do nemocnice byly převezeny tři osoby. S radlicemi museli vyjet silničáři na Jistebnicko a Mladovožicko.

Písecko

Hasiči museli odstraňovat spadlé stromy v Milevsku, Kestřanech a na trase Vrcovice – Písek. Pod jezem u zimního stadionu v Písku uvízl kontejner. „Vzhledem k vyšší hladině vody velitel rozhodl, že zásah by byl pro hasiče neúměrně nebezpečný, a proto kontejner vytáhnou, až voda opadne," upřesnila mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Prachaticko

„Katastrofální," tak označil Jaroslav Pulkrábek v úterý ráno cestu z Horní Vltavice do Vimperka. „Ráno to bylo snad nejhorší za celou zimu. Kamiony stály a mezi nimi se dalo jen kličkovat," dodal. Komplikace v úseku Vimperk – Horní Vltavice potvrdil Martin Grožaj ze Správy a údržby silnice Prachatice s tím, že cestáři měli v terénu dvanáct vozidel. Mluvčí policie Martina Joklová uvedla, že kamiony sice silnici na hranici zablokovaly, ale policie neměla hlášenou žádnou nehodu.
Nebezpečí číhá i na Šumavě. „Kvůli silnému větru upozorňujeme návštěvníky i obyvatele národního parku na zvýšené nebezpečí pádu větví, souší a stromů v lese," varuje mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Zvýšené riziko vývratů se čeká i kvůli podmáčené půdě.

Českokrumlovsko

Hladina Lipna za posledních 24 hodin stoupla o 20 cm, přítok za poslední dva dny zesílil z 15 na 70 m³. Hasiči zasahovali u spadaných stromů mezi Horní Planou a Hodňovem, ve Větřní a mezi Mokrou a Květušínem. „Chvílemi byl nesjízdný hořický kopec. Plužili jsme a solili celou silnici až do Želnavy, ale problémy byly jen ve velkých kopcích," řekl Slavomír Smieško, dispečer českokrumlovské Správy a údržby silnic.

Českobudějovicko

Nepříjemné překvapení zažili v úterý po 8. ráno řidiči u Neznašova u Týna nad Vltavou, kde na vozovku kvůli silnému větru spadl strom. Tomu se snažilo vyhnout osobní auto audi s přívěsem, když už se vracelo na svou polovinu vozovky, srazilo se s protijedoucí felicíí. „Kolize se obešla bez zranění, škoda je asi padesát tisíc," uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura. S likvidací nehody a spadlého smrku měli práci i hasiči.