Blíží se letní fest Přestěnice u Milevska. Vít Kratochvíl za organizátory řekl, že speciální kroky v souvislosti s přibývajícími teroristickými a brutálními útoky ve světě nebudou. „Naši návštěvníci jsou dostatečně chráněni, protože ve větším množství tu působí ochranka," řekl Vít Kratochvíl. Návštěvníci, kteří jdou do areálu, kde se festival koná, můžou být kontrolováni. „Neměli by tam chodit 
s batohem nebo rozměrnějším zavazadlem. Ochranka nemusí v případě podezření dotyčného vpustit do areálu. Může i prohledat obsah batohů a zavazadel. Do areálu nepouštíme návštěvníky s vlastními nápoji," dodal.

Existují rizika? „Stát se to může, důležitá je míra pravděpodobnosti," komentoval masakr v Orlandu Leoš Kutner, ředitel Výstaviště České Budějovice a.s. Pravděpodobnost útoku na jihu Čech je ale podle něj minimální. „Pořád jsme od muslimského světa odtrženi, také si nejsem vědom, že by tady existoval klub podobného typu," narážel ředitel českobudějovického výstaviště na skutečnost, že za cíl útoku byl vybrán gay klub. Bezpečnost návštěvníků výstaviště, kde se kromě tradičních výstav konají také koncerty, ale nepodceňuje. „Máme ochranku, spolupracujeme také s policií," přiblížil Leoš Kutner. 
V rámci bezpečnostních opatření tady návštěvníkům kontrolují tašky. Více ale prozrazovat nechtěl.

Podle Zdeňka Bezecného, který je v poslanecké sněmovně místopředsedou výboru pro bezpečnost, šlo 
o útok na tzv. měkký cíl. Útok na shromáždění lidí, kde se předpokládají nižší bezpečnostní opatření. Nesrovnatelná s těmi, která např. provázejí návštěvu cizího státníka nebo ochranu nějakého strategicky důležitého cíle. „O to nebezpečnější tyto útoky na měkké cíle jsou. Jsou to útoky jako v Paříži," dodává poslanec. Navíc poslanec upozorňuje, že pokud by tragédii v Orlandu způsobil osamocený jednotlivec, nenapojený na teroristickou organizaci, pak se podobným útokům dá hůře předcházet než útokům teroristů. (lk, ks, win)