Vystoupení budou rozložena na scény ve Starém městě, Promenade, na Farním náměstí, na Hlavním náměstí, na náměstí Martina Luthera, na Landstrasse atd. Letošní novinkou budou tzv. musik-spoty ve vnitřním dvoře Centralu (bývalé kino) a v ARC denně od 18 do 22 hodin, při nichž zahraje na 30 kapel různých směrů. (www.pflasterspektakel.at)

Automatů přibývá

Hornorakouský zákon o výherních automatech z roku 2011 předpokládá udělení tří provozovatelských licencí a povolení maximálně 1176 přístrojů. Jak Deník informoval, dvě společnosti dostaly souhlas k otevření herních salonů po maximálně padesáti automatech, další firma je smí instalovat po třech v gastronomických zařízeních.  Povolení ve všech případech je vydáno na deset let. „Do konce srpna by měly být všechny v provozu," píše deník Volksblatt. Zatím bylo povoleno 563 automatů a 30 salonů. List vysvětluje, že zákonem chtějí Horní Rakousy nejen udělat přítrž divokému rozmachu hazardních her, ale také zajistit do státní kasy ročně příjem z poplatků mezi osmi a sedmnácti miliony eur. „Konformitu zemského monopolního zákona s normami Evropské unie ale ještě musí posoudit Nejvyšší správní soud," uzavírá Volksblatt.

Muzika k pádu opony

Na jihočesko-rakouské hranici se bude v neděli slavit pád železné opony před 25 lety projektem Muzicírování bez hranic. Ve Wullowitzu program začne v 10 hodin polní mší, kterou budou celebrovat páter Franz Mayrhofer z Freistadtu a děkan českobudějovické katedrály Zdeněk Mareš. Pak už se budou střídat kapely z obou stran hranice, ohlášena je i hudební škola z Kaplice. Ve Weigetschlagu začnou také mší v 10 hodin a následovat mají kapely a taneční soubory z Bad Leonfeldenu, Gallneukirchenu, Hellmonsödtu a Schläglu. I tady se počítá podle programu s vystoupením kapely z Kaplice.