Jihočeské městečko Chlum nedaleko hranic s Rakouskem dýchá zvláštní harmonií, z jeho atmosféry se „ozývá" duch něčeho idylického. Možná i proto si to tu zamiloval básník, dramatik, spisovatel František Hrubín, který do Chlumu napřed jezdil na výlety a nocoval v hospodě U Frantíků (dnes U Klimasů) a pak si tu koupil malý domek přímo na náměstí. Chlumsko ho zřejmě inspirovalo k sepsání divadelní hry Srpnová neděle, jež byla v původní podobě pohádkou s vodníkem žijícím na zdejším rybníce Hejtman. Na počátku zfilmování Srpnové neděle tedy stál divadelní počin. Jeho premiéra se konala v Národním divadle 25. dubna 1958.

O několik let později přikročil slavný režisér Otakar Vávra k převedení Hrubínovy látky na stříbrné plátno. A kde jinde se mohlo točit než v lyrickém Chlumu u Třeboně, kde Hrubín trávil volné  chvíle.

Záběr z filmu Srpnová neděle, který se natáčel v Chlumu u Třeboně.Ač je to více než půl století, co filmaři obsadili zejména břehy vždy zčeřeného rybníka Hejtman, pro místní obyvatele, kteří si to pamatují, je natáčení stále významnou událostí.
„Jako když na ves přijede cirkus," směje se například osmdesátiletý Miloslav Smrž, jenž patří k posledním pamětníkům. Mnozí už umřeli. Miloslav Smrž v komparzu sice nebyl, ale natáčení samozřejmě zvědavě okukoval a do filmu půjčil svůj skútr, který se pak objevil v jedné scéně na pláži.

S autorem předlohy Hrubínem Smrže navíc pojilo velké přátelství. „Začalo to tím, že jsem mu jako melouch opravil auto. Byl moc spokojený. Přátelství? To je slabé slovo, to se nedá vypovědět. Jeho syn Vítek byl u nás jako doma. Den před Štědrým dnem naše rodiny slavily společné Vánoce," řekl Miloslav Smrž, když ukazuje četnou korespondenci a Hrubínovy knihy s věnováním.

Otakar Vávra přizval ke spolupráci na filmu prakticky všechny tvůrce divadelní inscenace. Pouze Radovana Lukavského nahradil v roli poštmistra Miloš Nedbal a roli Zuzky místo Marie Tomášové dostala Miriam Hynková.

Filmový štáb v tom nejlepším slova smyslu vytěžil výletní poetiku Chlumu –  břehy rybníka Hejtman, záběry na malebné městečko s kostelem Nanebevzetí Panny Marie, kostelní schody se sochami, školu, náměstíčko se zmíněnou restaurací U Frantíků a zdejší, kdysi slavnou sklárnu.

Starosta Chlumu Jiří Hájek podotkl, že ve filmu se objevují i další místa na Třeboňsku. „Například záběr na pohřeb s vozem a naší sklářskou kapelou pochází z Břilic," řekl Jiří Hájek. Kvůli filmu prodělalo chlumské náměstíčko úpravu. Před restaurací produkce zřídila autobusovou zastávku, která tam nikdy nebyla. Ve filmu zastaví autobus a kromě komparzistů z něho vystupuje herec Karel Höger.

Chlum a jeho rybník dnes. Není to poezie? Rybník Hejtman plní ve filmu klíčovou roli stejně jako živí herci. Atmosféra rekreačního letoviska je tu dokonalá – koupání, plavání, tancování, hemžení lidí nejrůznějších generací. Tu mladou zastupují mj. tehdy začínající hvězdičky Luděk Munzar a Jan Tříska. Stejně jako Miloslav Smrž i Luděk Munzar se s Hrubínem, byť byl básník o 33 let starší, intenzivně přátelil. Oba pocházeli z venkova, debatovali dlouhé hodiny o dětství, holkách, poezii, přírodě.

Srpnová neděle byla jednou z filmových příležitostí pozdější jihočeské herecké legendy Hany Bauerové. Připadla jí role paní na plovárně. „Už je to více než padesát let. Tento film byl pro mě hlavně milým lidským setkáním s Vlastou Fabiánovou a Bohouškem Záhorským," řekla čilá herečka, která letos v únoru oslavila 81. narozeniny.

Filmařů bylo před více než padesáti lety v Chlumu plno. Mnozí bydleli ve volných bytech, někdo jezdil spát do Třeboně. „Herečka Jaroslava Panýrková spala v bývalém pivovaře, vím to, protože jsem tam tehdy bydlel taky," sdělil Miloslav Smrž. Jíst herci chodili převážně do hotýlku Na Panské, který sice na příjezdu od Hamru pořád stojí, ale je omšelý a zavřený.

Miloslav Smrž přidal ještě jednu historku. „Jan Tříska přijel na natáčení ve své tatře, Karel Höger ve volze. Tříska nabídl Högerovi, že ho sveze do Třeboně. Höger obešel Třískovo stříbrné auto a vyčetl mu, že ho má odřené. Jan Tříska vyndal sprej a škrábanec přestříkal," usmívá se dodnes Miloslav Smrž. 

Ze sklářské kapely žiju už jen já

Ladislav Svoboda (vlevo) si ve filmu zahrál jako klarinetista sklářské kapely.Ladislav Svoboda (na snímku vlevo) je ročník 1929. Čile jezdí na mopedu po Chlumu. Je posledním žijícím členem sklářské dechové kapely, která účinkuje ve snímku Srpnová neděle. Ve filmu se muzikanti objevují dvakrát. „Při pohřbu v Břilicích a při tancovačce, jak padají lampiony do vody. Hrajeme na voru. Myslím si, že to nebylo na rybníce Hejtman, ale na Tisém. Štáb nám řekl, že se to musí povést, protože lampiony spadnou a bude po žárovkách," vybavuje si Ladislav Svoboda.

Také přesně ví, že hraní jen předstírali. Hudbu jim štáb pouštěl. „Pro nás to byla sranda, filmaři měli starosti," směje se Ladislav Svoboda. Ve filmu se samozřejmě poznává a poznávají jej i místní. „Na Srpnovou neděli se vždy rád podívám. Vždyť jsem byl mladej," dodává.

Hrubín Třeboňsko miloval..

František Hrubín.…a Třeboňsko bez nadsázky milovalo Hrubína. Básník tu našel několik přátel. Jedním z nich je František Frantík, syn provozovatelů hospody, kam jezdíval na byt a kam chodíval. Nedávno vznikl dokument Daniela Řezníčka, kde František Frantík z blízkého Hamru na umělce vzpomíná. „Nahoře nad hospodou měl jen dva pokoje, kam se musela ještě nosit voda. Nikdy neřekl ani slovo," říká v dokumentu Frantík, který si jako dítě pamatuje, jak vyhlížel Hrubínův příjezd.

Vždy měl velké kufry. „Chodili jsme se s ním koupat. Bral nás na výlety do Třeboně a Jindřichova Hradce," vzpomíná v dokumentu František Frantík a dokládá tak známý fakt, že Hrubín měl velmi rád děti.

Hrubína, který u filmu Srpnová neděle pracoval mj. na dialozích, chválí i další přítel Miloslav Smrž. „Normální, tichý člověk. Když potkal babičku, zastavil se s ní a popovídal," řekl Miloslav Smrž,  jehož rodinu hojně navštěvoval Hrubínův syn Vítek.

„Jednou u nás zrovna byl a najednou se zarazil a řekl: Něco se děje, musím odejít. Později se vrátil a od něho jsem se dozvěděl, že František Hrubín zemřel," vypráví Miloslav Smrž, který neskrývá, že umělec měl problémy s alkoholem. Hrubín zemřel v Českých Budějovicích 1. března 1971. Pochovaný je v Praze na Vyšehradě.