Mobily naše ratolesti doprovází i na letní tábory, kde by děti měly splynout s přírodou a alespoň na několik dní se odloučit od vymožeností moderní civilizace.

Jak poznamenala Lenka Malá, vedoucí Pionýrské skupiny 8. března z Jindřichova Hradce, která každoročně pořádá tábory na Klepákově mlýně nedaleko Brandlína, bez mobilů se již dnešní táborníci jen stěží obejdou.

„Ještě před pár lety byl telefon na táboře tabu a mělo ho tam jen málokteré dítě. Dnes je to ale naprosto obráceně a děti, které si s sebou telefon nepřivezou, spočítáte na prstech jedné ruky," říká Lenka Malá.

Kvůli mobilnímu boomu prý museli organizátoři tábora zcela přehodnotit svá pravidla.

„Zatímco dříve jsme mobilní telefony vysloveně zakazovali, dnes už se omezujeme pouze na to, že je nedoporučujeme," konstatovala pionýrská vedoucí a dodala, že telefonní přístroje často znamenají pro organizátory tábora komplikaci.

„Asi největší problém je to, že děti s sebou přístroje nosí všude, takže neustále řešíme nějaké ztráty. Většinou se mobil sice najde, ale potíže s tím jsou. To ani nemluvím o tom, že nám to často narušuje program a některé děti se více než táborovým hrám věnují esemeskám," podotkla Lenka Malá.

I přesto se prý ale dětem s mobily v rukou snaží vyjít vstříc.

„Ještě před pár lety by něco takového bylo nemyslitelné, ale dnes již táborníkům nabíjíme telefony v budově, kde máme pro tento účel připravené speciální kabely s množstvím zásuvek," přiblížila táborová vedoucí.

Rozmach mobilních telefonů na táboře se Lence Malé prý příliš nezamlouvá, ale bere jej jako nevyhnutelnou daň dnešní doby.
„Dříve děti posílaly z tábora domů pohledy, odkud jim naopak chodily dopisy. Dnes je situace trochu jiná. Nezřídka se stává, že rodiče volají celí vyděšení, protože se několik hodin nemohou dovolat svému potomkovi. To asi není úplně ideální a dětem by jisté odloučení prospělo, ale nedá se nic dělat, doba už je taková," posteskla si Lenka Malá z tábora Klepákův mlýn u Brandlína.