Podcenil volání o pomoc

Soud v Augsburgu projednával obžalobu z ublížení na zdraví. Viněn je 53letý policista za to, že loni v březnu nevyslal pomoc k 17letému volajícímu na tísňovou linku 110 o napadení při skateboardu. Před soudem obviněný řekl, že situaci podcenil, protože volající mladík mluvil velice uvolněně. Po telefonátu na policii ho na místě zbili dva další mladíci.
Policista dostal trestní příkaz na 4800 eur a podal proti němu odpor. Jeho právník řekl, že bude brojit především proti výroku o úmyslném zavinění – podle něho šlo o nedbalostní čin. Ve čtvrtek jeho klient dostal od soudu peněžitý trest 6000 eur. Obviněný mezitím s poškozeným dohodl odškodnění 500 eur a omluvil se mu, uvedla PNP.

Mladí spisovatelé

Mladí spisovatelé.Zdroj: Deník/repro

Linecký deník OÖN uspořádal literární soutěž na téma „My jsme budoucnost". Příspěvky do ní poslalo 1800 žáků z 88 tříd 59 škol. Ze 193 nejlepších zpráv, interview, komentářů atd. vybrala jury ukázky pro přílohu čtvrtečního vydání OÖN. Autoři jsou na snímku.

Učitelé proti známkování

Bavorský svaz učitelů požaduje zvážit známkování žáků. Jeho prezidentka Simone Fleischmannová se místo nich přimlouvá za „diferencované a individuální hodnocení znalostí". „Co přinese dítěti pětka v pololetí? Motivační to není," říká. Rozhovory k rozvoji vzdělanosti dětí jsou podle ní moderní možností zpětné vazby na školách. Učitel při nich může žákovi mnohem lépe prezentovat kritiku než známkami. Hodnotící rozhovory jsou zatím nabízeny jako dobrovolná možnost v prvních dvou třídách národních škol. Podle svazu učitelů by bylo možné je zavést i v dalších třídách a na jiných školách.

I kyselé okurky z automatů

Astrid Fischerová doplňuje zboží.Zdroj: Deník/repro PNP

V Neuhausenu v okrese Deggendorf provozuje řeznictví Fischer už týden prodejní automat. Je dobře chlazený a za velkých mrazů naopak vyhřívaný, píše PNP. Nabízí 24 hodin denně včetně víkendů čerstvé maso ke grilování, uzeniny, kyselé okurky či kečup, platí se vhazováním mincemi. Šéf řeznictví Xaver Fischer říká v PNP, že 95 procent lidí novinku přivítalo, mnozí by chtěli, aby otevřeli další, ale nejprve je prý třeba první zařízení amortizovat. „Smysl ale tato forma dává v každém případě, už jen proto, že pro uzenářství je v regionu stále těžší sehnat prodavače," uvedl.

To byla reklama!

Z místa nehody.Zdroj: Deník/repro PNP

Jak Deník informoval, 41letý řidič z Garchingu předjel na dálnici A9 u Mnichova kličkující vozidlo a všiml si, že muž za volantem není při vědomí. Zařadil se před něj, nechal neovládané auto na svůj vůz najet a snižoval rychlost, až tuto „soupravu" zastavil. Zabránil tak pravděpodobné havárii a kolabujícímu řidiči zřejmě zachránil život. Přitom si poškodil svůj elektromobil. Zpráva o jeho činu obletěla svět a dostala se až k šéfovi výrobce elektroaut Tesla v USA Elonu Muskovi. Ten hrdinovi z A9 gratuloval po twitteru a řekl, že Tesla převezme plné náklady opravy jeho vozu. Podle řidiče si s malým promáčknutím nedělal starosti. „Šlo o osobu, která potřebovala pomoc," řekl PNP.

Karibská show v Brucknerhausu

Havajské noci u Dunaje.Zdroj: Deník/repro

Pod názvem Havanské noci se v pondělí od 20 hodin v lineckém Bruciknerhausu představí kubánští muzikanti a tanečníci. V úterý tu bude od 20 h kultovní muzikál Fantom opery ve verzi připravené Brucknerhausem s americkou sopranistkou Deborah Sassonovou. 1. března od 20 h vystoupí japonští „samurajové bubnů" TAO (vstupné od 45 eur).
22. února přinese do Lince atmosféru Dolomitů jihotyrolské ženské trio Ganes. S epickou popovou muzikou vystoupí v Posthofu od 20 hodin.
Linecké dny muzeí budou od 23. do 26. února. Na jednu vstupenku za 10 eur, která je přenosná, bude možné navštívit Ars Electronica Center, Biologiezentrum, Landesgalerie, Lentos Kunstmuseum, Nordico Stadtmuseum, OÖ Kulturquartier, Schlossmuseum, Stifterhaus a voestalpine Stahlwelt http://www.museum-total.at/

Zapomenut u automatů

V noci na čtvrtek v benzince ve Welsu se host tak zabral do hry na automatech, že neregistroval uzavření pumpy. Personál ho přehlédl. Když chtěl později domů, narazil na zamčené dveře. Při pokusu čerpadlo nějak opustit spustil alarm. Policie ho našla a sehnala odpovědného pracovníka pumpy, který pak vášnivého hráče vysvobodil, píší OÖN.

Přestěhují historický dům

Přestěhují starý dům.Zdroj: Deník/repro PNP

odný dům známého básníka Bavorského lesa Paula Friedla ve Spiegelau, ohrožený rozpadnutím, bude rozebrán a znovu postaven ve skanzenu ve Finsterau. Inicioval to svaz dolnobavorských skanzenů. „V ideálním případě ke snesení stavby dojde v roce 2019, její otevření ve Finsterau by prý bylo myslitelné v roce 2020," píše PNP.