Pasov - Islámský kulturní spolek Alif v Attnangu-Puchheimu zve ke společnému stolu ve dvoře svého centra i běžence. Z okolí patnácti kilometrů je svážejí mladí muslimové v deseti až dvaceti osobních autech – zdarma, žádný z nich nevyžaduje peníze na benzín nebo kilometrovné, říká v deníku OÖN Kadir Arslam z Alifu. Spolek tak naplňuje tradici ramadánu – zvát přátele a známé k večernímu jídlu, iftaru.

Muslimové pomáhají běžencům.V pátek tak bylo mezi účastníky posezení asi 100 azylantů, polovina přítomných. „Každý dostal datli, kterou je tradičně přerušován půst, a teprve kolem 21.11 hodiny, se západem slunce, přišlo jídlo – ostře kořeněná polévka, slepice se zeleninou a tomatový salát," popisuje list.
S hostiteli se návštěvníci domlouvají převážně anglicky, mimořádně německy nebo arabsky – jinak mimikou, gestikulací. Spolek uprchlíkům poskytuje i ošacení. „Pomáháme lidem, kteří jinak sotva vyjdou ze svých ubytoven, i mimo ramadán," říká Arslam.
K páteční modlitbě v mešitě v Attnangu se schází až 500 muslimů. Káže se tu ve třech řečech – v arabštině, turečtině a němčině. „Během pěti až deseti let budeme v Rakousku kázat jen v němčině, protože mladí jí lépe rozumějí," říká Murat Basser, předseda islámské náboženské obce.

Likvidují resty

Stávka na německé poště před týdnem skončila, ale její následky klienti ještě pociťují, píše pasovská PNP – třeba tím, že jim v poštovních schránkách přistávají předplacené časopisy, které vyšly už dávno. Mnozí se diví, že obecně dostávají méně pošty než jindy. „To by mohlo být v tom, že během stávky bylo podáváno výrazně méně zásilek," míní mluvčí pošty Erwin Nier a ujišťuje, že ty aktuální v každém případě ihned odcházejí. K tomu se na poštách snaží postupně vypravovat staré zásilky.
Nier řekl, že na rozdělovnách leží nyní asi 64 000 dopisů, což odpovídá asi jednodenní bilanci podání, a 1,9 milionu balíčků, což je asi půldenní množství. Podle něho je to stav jako krátce před Vánocemi. Zhruba polovina středisek už zpoždění zcela dohnala. „Musel ale přiznat, že především v silně stávkujících centrech v Dolním a Horním Bavorsku a v Horní Falci jsou ještě hodně pozadu. Podle jeho odhadu ale do konce týdne mají také tady výpadek dohnat. Pomáhají při tom i brigádníci, které pošta najala během stávky. Zůstanou nejméně do konce července," uvádí PNP.
Deník dodává, že pošta nemá zpoždění jen v roznášce. „Protože zaměstnanci správy přebírali za stávky doručování, zůstaly jim ležet jejich vlastní úkoly, které teď musí dohánět. Kromě toho bude nutné zajistit záskoky za zaměstnance, kteří uplatní nároky z přesčasů a budou si brát volno," rozepisuje PNP.

Kamery na hříšníky

Kontrolní kamery vyfotografovaly loni v Rakousku 95 000 vozidel bez dálniční známky. Kolem 40 procent patřily Němcům, uvádí Alexander Holzedl z dálniční společnosti Asfinag. Je to prý proto, že kamery jsou umístěny hlavně v příhraničí.
Z 583 milionů eur loni získaných na mýtu pro osobní automobily připadlo 428 milionů na prodej dálničních známek a 155 milionů na úseky se zvláštními poplatky (Tauern, Brenner). Spolu s mýtem nákladních automobilů závislým na ujetých kilometrech inkasoval Asfinag 1,24 miliardy eur. Z nich 900 milionů bylo investováno do výstavby a údržby dálnic. Od roku 2018 bude v zemi zavedena i videonálepka kontrolovaná speciálními kamerami nad dálnicemi.

Kancléřka v YouTube

Blogger a kancléřka.Německá kancléřka Angela Merkelová poskytla první rozhovor pro YouTube – „LeFloidovi", bloggerovi Florianu Mundtovi (27), který je pokládán za idol uživatelů této sítě. LeFloid dával kancléřce kritické otázky k homosexuálním manželstvím, odposlouchávání tajnými službami, legalizaci konopí atd., ale žádné novinky z ní nedostal a aktuální politické otázky či soukromý život předsedkyně vlády nebyly na pořadu dne, komentuje interview PNP. K homosňatkům Merkelová řekla, že pro ni osobně je manželství soužitím muže a ženy, ale že je proti diskriminaci homosexuálů například v daňovém právu. V rozhovoru se kancléřka snažila o jasné vyjadřování bez „politických tlachů", ocenila PNP.
Přes vážná témata byl ale půlhodinový rozhovor podle ní nudný. „Oběma stranám se vyplatil stejně – oba se stali známějšími v protilehlých věkových vrstvách. Noviny referovaly o LeFloidovi, Merkelová se přiblížila mladým uživatelům YouTube. V případě Mundta se efekt dal i vyčíslit – jeho facebooková stránka zaznamenala dvakrát víc nových ,liků´ než v týdnu předtím," uvádí list.
Připomíná, že před zveřejněním byly pochybnosti o autenticitě videa, někteří předpokládali zásahy úřadu kancléřky do výběru otázek nebo do konečné podoby záznamu, ale obě strany opakovaně ujistily, že výběr dotazů a střih videa byl v rukou Mundta. „Ten je hlasem generace, která sotva čte noviny, poslouchá rádio nebo se dívá na televizní zprávy," uvádí PNP. To, proč právě on rozhovor s kancléřkou dostal, vysvětluje v listě vládní mluvčí Steffen Seibert: „Na YouTube je nejen jedním z nejvyhledávanějších, ale také jedním z těch, kteří se vážně a trvale zabývají politickými tématy."

Budou regulovat nájmy

Bavorská vláda chce omezit zvyšování nájemného ve 144 z více než 2000 bavorských obcí. Při novém pronájmu smí být nanejvýš o deset procent vyšší než srovnatelné nájemné v místě, píše PNP. O „zastropování" růstu rozhodla spolková vláda v únoru, ale prováděcí předpisy nechala na jednotlivých zemích.
V Bavorsku vytvořil koncept úpravy ministr spravedlnosti Winfried Bausback (CSU) ve spolupráci s komunálními svazy. Omezení by mělo dopadnout mimo jiné na Mnichov, oblast Norimberk – Fürth – Erlangen, Augsburg, Řezno, Landshut, Würzburg, Bayreuth a Ingolstadt.

Sucho za humny

Dolní Francko bojuje s největším obdobím sucha za téměř 40 let, píše PNP. „Možná bude dokonce zopakováno ,stepní sucho´ z roku 1947," řekla ministryně životního prostředí Ulrike Scharfová (CSU). Že v oblasti je extrémní sucho, potvrdil i Harald Maier z německé meteorologické služby (DWD). Od února DWD zaznamenává v Dolním Francku srážkový deficit. „V březnu bylo srážek dokonce o 93 procent méně než normálně," uvedl. Teplé počasí minulých týdnů dál odpařuje hodně vody. V potocích a řekách poklesla hladina tak, že jsou ohroženi vodní živočichové.
„K odvrácení nebezpečí je podle údajů ministerstva už více než dva měsíce čerpána voda z Dunaje a Altmühlu před kanál Mohuč – Dunaj a údolní nádrž Rothsee do franckých řek Regnitzu, Rednitzu a Mainu," píše PNP. Podle ministryně Scharfové je to každou sekundu asi třináct kubíků. Tento přečerpávací systém, největší vodní projekt Bavorska, stál kolem 460 milionů eur. V uplynulých 20 letech mělo touto cestou „odtéct" do Severního Bavorska více než 2,5 milionu kubíků vody, což je zhruba objem Chiemsee, uvádí pasovský list.