Už je to tady. V sobotu byla na Kvildě slavnostně zahájena běžkařská sezóna v Národním parku Šumava. „Na Šumavě je nyní zhruba 600 kilometrů lyžařských tratí," zdůrazňuje mluvčí parku Pavel Pechoušek.

„Na tuto sezónu vzniklo asi třicet kilometrů nových tratí,  hlavně na Kvildsku, Srňsku a Prášilsku. Péče o ně je finančně velmi náročná. Hlavní tíha ležela a leží na šumavských obcích a Regionální rozvojové agentuře se sídlem na Staších. Více než polovinu nákladů na údržbu lyžařských tratí, což je přes milion korun, letos opět uhradí Česká spořitelna," připomíná mluvčí parku.

Páteřní lyžařská trasa na Šumavě – Šumavská magistrála i s navazujícími okruhy a nástupními místy se bude stejně jako loni udržovat dvakrát týdně. Samozřejmě, pokud bude  dostatek sněhu.Podmínky pro běžecké lyžování na Šumavě nejsou zatím z důvodu nedostatku sněhu v těchto dnech příliš dobré.

„Kvalitně lyžovat se dá jen ve vyšších polohách nad 1100 metrů," pokračuje Pavel Pechoušek „Téměř ideální podmínky ale panují na trase mezi Modravou a novou restaurací na Březníku, kterou nechala před touto sezónou zrekonstruovat Správa NP a CHKO Šumava. Ideální trasa pro běžkaře potom pokračuje na Černou horu a na Bučinu."

Během sobotního programu představila správa parku  všem divákům, kterých se tu sešlo několik stovek,  největší lákadla, která pro návštěvníky na tuto zimu připravila na svých informačních střediscích.

„Jde zejména o jízdu na saních tažených koňmi, kterou si můžou lidé vyzkoušet v oblasti  Strážného a Modravy. Lidé dále viděli ukázku práce záchranářského psa Badyho na Rokytě."

Pro děti připravili pracovníci Střediska ekologické výchovy množství zábavných her a soutěží. Součástí bohatého programu byl také populární a divácky přitažlivý závod historických lyžníků, kterého se zúčastnil také znalec historie lyžování na Šumavě Emil Kintzl.

Na zimní sezonu, na nové i stálé hosty se těší i zaměstnanci mini pivovaru na Kvildě. V hospodě U Galapetra  i sousední cukrárně a pekárně, kde se jejich produkce čepuje, se dveře netrhnou po celý rok a i tuto zimu se lyžaři těší, až se po náročných túrách ochladí několika speciály.

„Restaurační mini pivovar Kvidla jsme založili v roce 2011, abychom nabídli v zimě i v létě turistům originální, zdravý a chutný produkt," prozrazuje majitel Karel Potužák. Vaří tu třeba Desateráka, Dvanácteráka nebo polotmavý speciál – čtrnáctku Galapetra, který na soutěžích sbírá jednu cenu za druhou.

„Jsme nejvýš položený pivovar na Šumavě, a jestli chcete naše pivo ochutnat, musíte sem k nám, protože ho nikam nevozíme" pokračuje Karel Potužák. Lidé, kteří řídí, ale nemusí být smutní, protože pivo si mohou nechat načepovat na cestu do  lahví.

Běžkařské trasy i točeného Galapetra si za několik dní vychutná také vysokoškolský pedagog Zdeněk Chval z Českých Budějovic.
„Na víkend jedeme s rodinou na Kvildu a děti se už moc těší, že zase nazují běžky," prozrazuje otec dvou dětí s tím, že on na originální šumavské pivo po náročných trasách k Pramenům Vltavy, na Horskou Kvildu nebo na Bučinu určitě zajde také. „Jezdíme sem na Kvildu pravidelně s přáteli již několik let a vždycky si to tady pořádně užijeme," dodává spokojeně